Helleborus 

       

Juleroser

Helleborus er en stor slægt, hvor vi bl.a. har julerosen (helleborus niger). Det er ikke uden grund at julerosen kaldes vinter juvel (winter jewel). Det er en utrolig flot staude, der lyser op med sine smukke hvide blomster i den mørke periode fra december-januar. Stauden har tykke stedsegrønne blade og egner sig godt til vinterkrukker. 

Helleborus stammer fra Sydøsteuropas bjergegne, især Balkan området, hvor de vokser vildt. På trods af sit navn har juleroserne ikke noget med roser at gøre – helleborus er nemlig i ranunkelfamilien. Kært barn har mange navne, og julerosen går under mange forskellige navne; bl.a. sneklokke, snelilje eller julerod – støder du derfor på en af disse navne, er der sandsynligvis tale om en helleborus.

I slutningen af 1980’erne begyndte forædlere at fremstille mange nye forskellige helleborus arter og sorter – og siden da har vi kunne nyde denne skønhed i årets koldeste måneder. Der kommer hele tiden nye flotte helleborus til. 

Påskeklokker

Påskeklokker (Helleborus orientalis) findes i mange forskellige varianter og farvesammensætninger fra næsten sort til rød eller hvid; med prikker, "præstekraver", enkelte blomster eller dobbelte til tredobbelte. Når det kommer til påskeklokker er det sværeste at begrænse sig, for der er så mange flotte slags. 

Juleroser/påskeklokker kan holde en uge i en buket. Det kræver lidt øvelse at "plukke" blomsterne. Da stilkene er sarte og bløde skal de skæres, ikke klippes, f.eks. med et barberblad og de skal STRAKS i vand. En anden og lettere mulighed er at klippe hovederne af og ligge i en glasskål. 

Nyserod

Nyserod (helleborus foetidus) er en noget overset helleborus, men ikke desto mindre smuk og særpræget med sine nikkende limegrønne blomsterklaser i februar-april. Stauden har flotte smalle vintergrønne blade. 

Nyseroden kaldes faktisk stinkende nyserod, hvilket ikke lyder så lækkert. I gamle dage blev plantens rod brugt som nysepulver. Stinkende? - tja der er duft, hvis du stikker næsen helt ned til den og knuses bladende har de en særlig duft. 

 

Plantning og pasning 

Plantning af helleborus:

Helt ideelt er det at plante helleborus i det tidlige efterår, men ligesom alle andre stauder kan denne også plantes alle tider på året, blot jorden ikke er frossen. Helleborus får dybe rødder – derfor skal du ved plantning løsne jorden helt nede i 40 – 50 centimeters dybde. Stauden ynder en muldrig skovbundsagtig og kalkholdig jord, hvor vi anbefaler at du strøer ca. en håndfuld kalk ud når helleborusen er plantet. Vand altid godt efter plantning.


Placering:

Helleborus er nem at dyrke og kan plantes stort set overalt på i surbundsbedet. Stauden trives bedst i halvskygge, gerne under træer og buske, hvor der er vandrende skygge. Nogle julerose typer kan også trives i sol (vigtigt at det ikke bliver for tørt), men deres blomstring vil være mere kortvarig – endvidere vil planten få en større bladmasse.


Formering:

Julerosen og påskeklokkerne formeres oftest og nemmest via deling – hvilket bør fortages tidlig forår. Du skal først dele juleroser, når de er blevet godt store eller når de begynder at fylde for meget i bedet. Del ligesom andre stauder ved at hakke rodklumpen over i to. Der kan gå op til to år, før de blomstrer igen, men ofte blomstrer de dog året efter. Helleborus selvsår sig villgt, så hav tålmodighed og vent i spænding på hvilken farve der dukker frem. 


Klipning af helleborus:

Helleborus kan angribes af svampesygdomme, derfor anbefaler vi at du klipper de halvvisne vintergrønne blade i det tidlige forår (marts måned), dels fordi det er godt til planten af have bladene til at beskytte sig vinteren over, og dels fordi det er godt at få bladene væk før næste års bladmasse titter frem. Sørg for ikke at smide det afklippede på komposten pga. smittefare. 

Husk endelig at nyde dine helleborus, da de er nogle af de få blomstrende planter på den her årstid – og har du nogle spørgsmål eller noget som du gerne vil have uddybet, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os.