Aronia (Surbær)

Aronia er det latinske navn for sortfrugtet surbær, der også kaldes sortrøn. Aronia planten er en busk, der er populær af mange årsager. Først og fremmest pga. sine yndige farver og meget brugbare bær, der er kendt som nogle af verdens sundeste bær. Surbær er helt perfekte at bruge til safter og i madlavningen. En aroniabusk findes i forskellige sorter, der har hver sine karakteristika. Fælles for surbærbuske er dog, at de blomstrer omkring maj og får bær i efteråret.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  10 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  10 varer

  pr. side

  Hvad er en surbær (aronia) busk? 


  En aronia busk er en mindre løvfældende busk der typisk bliver 1,5 til 2 meter i både bredde og højde. Aronia (surbær) er kendetegnet ved sine aflange mørkegrønne blade, der om efteråret bliver rødgule. I foråret har den velduftende hvide blomster med rødlige stavdragere og i efteråret får den sine flotte mørklilla bær. 

  Aronia busken er på mange måder en plante med mange kvaliteter. Den er nem at passe, er meget hårdfør over for både vind og vejr, er elsket af fuglene og ser fantastisk godt ud. I sær de rødgule efterårsfarver tiltaler mange. Aronia (surbær) kan derfor også anvendes som både hæk, prydbusk eller frugtbusk.

  Aronia sorter

  Hos Jespers Planteskole har vi alle sorter af aronia der forhandles i Danmark. I Danmark består udvalget af storfrugtet surbærbuske af 4 sorter. Her er tale om Aronia Melanocarpa, der er i sorterne "hugin", "aron" og "viking" samt Aronia Prunifolia der findes i sorterne "viking" og "nero". Alle disse sorter kan både fås som surbærbusk eller som opstammet træ i forskellige højder. Når aronia opstammes er den podet på en røn. 

  Hvilket sort du skal vælge, afhænger af det behov du har. Aronia buskene er alle hårdføre, selvom de mest hårføre sorter er Aron og Viking. Det vigtigste i forhold til at vælge den rette sort til dig, er hvilken højde du ønsker den skal være. Her er nemlig lidt forskel på sorterne. Aron bliver typisk 50 cm højere end både Viking og Hugin eksempelvis.  

  Udover disse sorter er der også den almindelige Aronia Melanocarpa, man kan få som omplantet surbær hækplante. Aronia er ekstremt velegnet som hækplante og er også populær bl.a. fuglene. Som hæk kan den blive op til 2 meter høj og man kan både lade den være uklippet eller klippe den til. Den kan godt tåle at blive kraftigtbeskåret. 

  Aronia bær og saft

  Aroniabær er anerkendt som et af verdens sundeste bær. Aronia busken er derfor også kendt bærrernes dronning. Det er en vaskeægte "superfood", der er proppet op med vitaminer og antioxidanter, der hjælper kroppen med at nedbryde frie radikaler der bl.a. ophobes via stress. Der er derfor en række fordele forbundet med næringstofferne fra surbær der inkluderer alt fra forbedring af immunforsvaret, fordøjelsen og fordele for hjerte og blodkar samt nedbrydelse af bakterier og øget spændigsthed af huden (så du ser yngre ud). Så der er altså på alle måder tale om et superbær!

  Det er dog vigtigt at nævne, at de bedste næringstoffer sidder i selve skallen af bæret og derfor får man mest ud af alle fordelene bærret tilbyder, hvis man eksempelvis blender bærret fremfor at juice det. 

  Et aronia bær er et mørkt bær, der grænser over til det sorte, men som er en meget dyb lilla farve. Pga. farven bliver bærret også ofte forvekslet med solbær, men når man smager bærret er der ret tydeligt forskel. Et surbær er nemlig som navnet også kan antyde, er ret surt bær, der har er ret gennemtrængende syrlig smag.