Brombær

Brombær er super nemme at dyrke og smager rigtig godt – ud over dette er de super sunde. Så er du ikke den mest erfarne i at dyrke bær i egen have kan brombær være en god start. Brombær har det botaniske navn Rubus fruticosus. Brombær er en stedsegrøn busk som får hvide / rosa blomster og senere bær. Brombær er endnu et af de små bær der er fyldte med vitaminer og der er et væld af anvendelses muligheder, marmelade, desserter eller som topping på morgenmaden. Brombær i haven kan både vokse som buske, men kan også bindes op på espalier så fylder de mindre i bredden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  8 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  8 varer

  pr. side

  Brombær er en flerårig plante, men skuddene er som på hindbær to-årige. Så det første år laver planten lange ranker og andet år vil disse blomstre og sætte frugt. Efterfølgende vil disse grene visne ned om vinteren og skal fjernes i foråret.

  Sådan plantes brombær:

  -          Grav et stort plantehul, jorden skal være løs og porøs, bland gerne en jordforbedring i så planten får næring til en god start.

  -          Brombærbusken placeres i samme højde, som i potten.

  -          Fyld hullet med god muldjord, gerne blandet med jordforbedring.

  -          Vand til slut. Også efterfølgende og især i tørre perioder.

  Brombær kan plantes hele året så længe jorden ikke er frossen. Placer dem helst på en solrig placering så bærerne kan modnes af solen stråler. Undgå for meget vind da den kan være med til at forhindre bestøvningen.

  Torne eller tornefri

  Naturligt har brombærbuske torne og det kan være en ulempe at man kan rive sig på disse. Der er udviklet nogle nye sorter som er tornefri. Blandt andet er sorten ’Thornless Evergreen’ en af de brombærbuske som har tornefrie rankede grene.

  Man skal dog lige være obs på at frøsåede planter fra tornefrie planter kan få torne

  Bestøvning af brombær:

  Du behøver ikke flere brombærbuske for at sikre dig at dine buske bærer frugt. Brombærbusken er en af de få frugtbuske der er selvbestøvende. Vi anbefaler dog alligevel at man har mere end en sort i haven da man så kan høste bær over en længere sæson. Blandt andet kan man plante ’Baby Cakes’ som modnes i juli og ’Thornfree’ som modnes i september.