Havtorn

Havtorn, som går under den latinske betegnelse Hippophae Rhamnoides, er en utrolig glædelig plante i haven. Med dens iøjnefaldende orange bær skaber havtorn et smukt farvespil i haven, som er et sandt fryd for øjet. Bærrene på busken er dog ikke blot smukke, men har mange andre fantastiske egenskaber, som er værd at nyde godt af, og med bærrenes helt unikke smag åbner de op for et væld af muligheder i køkkenet. Planten har mange forskellige navne såsom havtidsel, klittjørn, klittorn, strandpil, ørkenbusk, sibirisk ananas, klintetidsel, klintepil og sandtorn, men som ordsproget siger - kært barn har mange navne. Læs mere om pasning og plejning, plantning og de forskellige sorter af havtorn nederst på siden, og kig i vores fantastiske udvalg af havtorn nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  5 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  5 varer

  pr. side

  Havtorn er en utrolig flot buske med smukke bær og sølvfarvede blade, der skaber et flot farvespil uanset placering. Selvom havtorn oftest bliver forbundet med strand og klitter, kan du sagtens plante havtorn i haven. En fantastisk idé er hjemmedyrkede havtorn også, da det er en billigere løsning end havtorn i supermarkedet, og på denne måde kan du nyde godt af massevis af bær lige fra haven. 

  Bærrene er for nogle år siden blev udnævnt til en superfood, og dette er ikke uden grund. Bærrene er nemlig rige på C-vitamin, og faktisk har ét enkelt bær det samme indhold af C-vitaminer, som en hel appelsin. Det siges også at havtorn har en gavnlig virkning på mavesår. Bærrene er også blevet utroligt populær ingrediens i både mad og drikke, så der er altså god grund til at nyde nogle af havtornens fantastiske egenskaber.

  Bærrene bliver modne fra august til september måned. Når de skal høstes, kan dette være en udfordring, da planten har mange torne, som let giver rifter, og bærrene let kan splatte mellem fingrene. 

  Det kan derfor være en fordel at lægge et klæde under busken, og herefter forsigtigt ryste den, så de modne bær falder af uden at blive beskadiget. På denne  sikrer du dig lækre bær på en simpel måde.

  En anden udbytterig metode er at klippe grenene med bærrene af busken, og putte grene i fryseren i en halv time, hvorefter bærrene let kan plukkes af grenene. 

  Hvordan planter jeg havtorn?

  Havtorn kan blive forholdsvis stor, og det er derfor vigtigt, at du finder en placering, så planten har plads til at vokse. Når du planter, er det også vigtigt, at du både planter en han- og hunplante, da havtorn er tvebo, og dette betyder, at det er nødvendigt for en hunplante at blive bestøvet af en hanplante for at kunne sætte lækre, gulorange bær. Èn hanplante kan bestøve helt op til seks hunplanter, så det er fordelagtigt at udnytte dette, da hanplanterne ikke selv sætter bær. 

  Planten skal helst stå på en sandet og næringsrig jord. Derudover skal den stå solrigt, men det må gerne være blæsende, og netop derfor trives planten under kystnære forhold. Med en solrig placering sikrer du en tæt busk med stor frugtdannelse. Plantens rødder er omfavnet af en bakterie, som gør, at den nemmere kan optage vand og næring, og derfor bliver planten ofte også set på placeringer nær stranden og klitter. Planten kan altså sagtens stå ved sommerhuset tæt på vandet eller benyttes som læhegn, da den er utroligt hårdfør. 

  Planten skal vandes rigeligt efter udplantning og i løbet af etableringsfasen, så den får de bedste levevilkår

  Sådan planter du havtorn:

  • Start med at væd planten og dens rodklump i en spand vand inden udplantning
  • Grav herefter et hul, der er stort nok til, at planten og alle dens rødder, kan være i plantehullet
  • Løsn jorden i bunden, så rødderne har bedre mulighed for at få fat
  • Placér planten i hullet med samme højde, som den stod i potten
  • Fyld hullet med jord, og vand grundigt

  Hvordan passer og plejer jeg havtorn?

  Havtorn er yderst tolerant, når det gælder vanding. Det er vigtigt at planten bliver vandet rigeligt efter udplantning og i etableringsfasen, så planten kan få stærke rødder, men herefter er det kun i yderst tørre perioder, at planten skal vandes. 

  Gødning behøver planten heller ikke meget af, da havtorn lever i en symbiose med strålesvampe i rodknoldene, som gør, at havtorn selv forsyner sig med de nødvendige næringsstoffer

  Hvis du ønsker bær, er beskæring nødvendigt. Bærrene sætter sig nemlig på 2-3 år gamle grene, og ikke grene er er ældre. 

  Når du beskærer kan dette med fordel gøres ved høst, hvor du klipper de ældste grene af. Det er dog vigtigt, at du ikke klipper grenene helt ind, men efterlader et lille stykke, da der kan dannes nye sidegrene ud fra stabene. Planten må heller ikke skæres for meget ned, da den ellers risikerer at dø af svækkelse. 

  Hvilke sorter af havtorn findes der?

  Vi har et godt og bredt udvalg af havtorn, men her er nogle af de mest populære sorter:

  • Havtorn (Hippophae rhamnoides ‘Pollmix’) Hanplante 40-60 cm
  • Havtorn (Hippophae rhamnoides ‘Leikora’) Hunplante
  • Havtorn han (Hippophae rhamnoides ‘Hikul’) 30-50 cm
  • Havtorn han (Hippophae rhamnoides ‘Friesdorfer Orange’) Hunplante 15-30 cm