Hyld

Hyld er et tegn på den danske sommer, og her finder du et stort udvalg, der bringer den danske sommerstemning ind i haven. Sambucus nigra, som er den latinske betegnelse for den almindelige hyld, som er det typiske billede af hvordan hyld generel opfattes. Ikke nok med, at den danner utroligt smukke hyldeblomster og lækre, saftige bær, har hyld en utrolig velduftende og gennemtrængende duft, som vil dufte hele haven op. Hyld er altså en utroligt glædelig plante, som du kan få utroligt meget gavn af. Ønsker du at byde den danske sommerstemning ind i haven, og have en plante, der har hele pakken, så kig mere på vores udvalg nedenunder. Læs mere om pasning, plantning, beskæring og de forskellige sorter af hyld nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  16 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  16 varer

  pr. side

  Hyld har mange forskellige egenskaber, som alle er værd at sætte stor pris på. Hyld er både velsmagende, velduftende og ser utroligt godt ud i haven. I mange forskellige retter og desserter passer hyldeblomsten utroligt godt ind, og især i hyldeblomstsaften er den meget kendt. Hyld kan både findes voksende frit i naturen, men i haven har det et helt specielt udtryk. Hyld er nemlig specielt kendt for dens rige blomstring i forsommeren, og de smukke blomster, som kommer i forskellige farver, skaber et utroligt flot farvespil, og er med til at give haven liv og glæde. 

   

  Hyld har grønne, savtakkede blade, og der er omkring 5-7 små ovale blade på en kort stilk. Blomsterne, som kommer i juni-juli sidder samlet i femgrenede kvaste, og disse blomster har forskellig farve alt efter hvilken sort der er tale om. 

  Bærene modnes i august-september, og disse er utroligt eftertragtede af både mennesker og fugle. Frugterne har en kraftig og intens, og dette gør dem populære blandt mange, da de bringer en helt speciel smag til retter.    Hvordan planter jeg hyld?

  Hyld vil gerne placeres i sol, for at opnå flotte bær og blomster. Dog kan den sagtens placeres i halvskygge, men for optimal høst er en solrig placering en god løsning. Hyld er dog en utroligt hårdfør plante, og kan sagtens placeres på et omblæst område. 

  Hyld er meget taknemmelig, og kan derfor sagtens plantes i almindelig havejord, men dog er hyld glad for næringsrig jord.

  Du kan plante din hyld hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Dog kan du med fordel plante hylden til efterår, ligesom alle andre bærbuske, da jorden stadig er lun, og solen ikke brager ned, og det ofte regner, så du ikke skal tænke på om din hyld får vand nok. 

   

  Når du skal plante hyld, skal du:

  • Grave et hul, der er stort nok til, at planten og alle dens rødder, kan være i plantehullet
  • Placere planten i hullet med samme højde, som den stod i potten
  • Fylde hullet med jord, og vande grundigt

   

  Hvordan passer og plejer jeg hyld?

  Hyld kræver ikke den store pleje, og det er derfor en god plante, hvis man en ønsker en flot og velduftende, men utrolig nem plante. Dog er det vigtigt, at der vandes rigeligt ved plantning og i plantens etableringsfase. 

  Beskæring af hyld er langt fra nødvendigt, men hvis man ønsker en mere kontrolleret vækst, da hylden kan blive forholdsvis stor, kan den sagtens beskæres. Hyld er ikke sart, og kan sagtens tåle en kraftig beskæring. Ønsker du at høste hyldeblomster og bær, kan det være en fordel med beskæring, da busken hermed holdes i en højde, hvor blomsterne og bærene nemt kan plukkes. 

   


  Hvilke sorter findes der?

  Vi har et stort og godt udvalg af hyld, men her er nogle af de populæreste sorter:

  • Hyld broget (Sambucus nigra ‘Golden spark’)
  • Hyld rødbladet (Sambucus nigra ‘Black lace’)
  • Hyld rødbladet (Sambucus nigra ‘Black beauty’)
  • Søjlehyld rødbladet (Sambucus nigra ‘Black tower)