Jordbær

Jordbærplanten er en af de mest populære spiselige planter. Fragaria, som er den latinske betegnelse for disse jordbær, er meget populær, da bærrene kan bruges i mange forskellige desserter, smoothies og marmelade. Friske, er bærene også meget populære, da de er saftige, har en helt fantastisk sødme, og dog alligevel et strejf af syrlighed, hvilket skaber en perfekt balance. Jordbærplanten er en del af rosenfamilien og den har været dyrket i Europa siden det 18. århundrede. Den er en blanding mellem de to amerikanske jordbærplanter Fragaria Virginiana og Fragaria Chiloensis. Læs mere om plantning og pasning af jordbær nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  25 varer

  pr. side
  1. Skovjordbær (Fragaria Vesca)
   27,95 kr
   Op til 40% rabat
  2. Indisk Jordbær (Duchesnea 'Indica')
   32,95 kr
   Op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  25 varer

  pr. side

  Jordbær

  Mange diskuterer om jordbær er en nød eller et bær, og fagligt set er jordbærene faktisk små nødder omringet af det røde frugtkød, som samler nødderne. Dette er også kaldet en flerfolds-samfrugt eller en falsk frugt i en botanisk sammenhæng. Jordbærplanterne er nemme at holde i haven, og giver en ekstra smagfuld oplevelse, når de er dyrket derhjemme. Frugterne har et højt indhold af C-vitamin. 

  Jordbærene kan plantes enten i foråret eller til august, men august er dog den bedste måned, da de får nogle varme måneder, hvor de kan udvikler sig. Høsten af jordbær bliver dog ikke så stor det første år. Bærene modnes i juni-september måned.  Plantning af jordbær: 

  Jordbærene trives på en solrig placering, og det er derfor godt at finde en placering hvor jordbærene opnår maksimalt sollys, da dette giver et større udbytte af bær. Planten foretrækker de forhold, som der findes på dens naturlige levested, og dermed skal den plantes i fugtig jord. 

  Når du planter, kan det være en god ide at tilføre en smule kompost eller haveaffald, dog ikke husdyrgødning, da dette indeholder for meget næring til jordbærplanten. Det er også vigtigt, at midten af planten ikke er dækket af jord, da det er herfra planten vokser. Hjerteskuddet skal altså være i overfladen.

  Det anbefales at rækkeafstanden er på 70 cm og en planteafstand på 35 cm, da det mindsker risikoen for skimmel. 

  Hvis jordbærrene ønskes hurtigere end i bedet, kan du plante dem i krukker eller potter i drivhuset, da de her får tilført masser af varme, der gør, at de udvikler sig hurtigere. 

   

  Pasning af jordbær: 

  Jordbærene har brug for rigeligt med vand, for at vokse, og specielt i tørre perioder er der brug for ekstra vand, for at planterne kan udvikle sig. Når bærrene bliver større, er det dog en god ide at være lidt mere sparsom med vandet, da der ellers er øget risiko for skimmel. 

  Det er også vigtig at få fjernet ukrudt, da det eller stjæler jordbærrenes nærring. Det er en god ide, at gode når du planter, som nævnt tidligere, men det kan også være en god ide at gøde, når bærrene er plukket. Pas dog på med at gøde, når planten stadig har bær, da det øger risikoen for at de rådner og får skimmel.

   

  Høst og opbevaring af bærrene:

  Jordbærene bør kun høstes 4-6 uger efter, at planten har blomstret. Når bærrene er helt røde og modne, kan du høste op til hver 3 tredje dag. Pluk bærrene forsigtigt, og undgå at hive i planten, da det kan beskadige den.

  Bærrene holder sig op til 3-5 dage i køleskabet, dog længere hvis de stadig bærer stilk. Fryses de ned, kan de holde sig op til 2 måneder. 

   

  Populære jordbær: 

  Vi har et godt udvalg af jordbær, som er gode og stærke, men her er nogle af de mest populære jordbær.

  Fragaria Vesca ‘Småland’ - Jordbærbusk der bliver 10-15 cm høj og 20 cm bred. Den får små hvide blomster og frugter fra juni-august måned.

  Fragaria Vesca ‘Rügen’ - Fin jordbærplante der blive op til 15-25 cm høj. Planten sætter fine hvide blomster og lækre, velsmagende bær. 

  Fragaria ‘Honeoye’ - Stærk og fin jordbærplante, der sætter lækre og velsmagende bær og har et stort udbytte