Morbær

Morbær er et rødt aflangt bær, som af udseende kan minde en smule om brombær. Vokser på løvfældende træer og buske, som kan blive mellem 5-10 m i højde og bredde. Bærrene modnes i august måned og har en både syrlig og sød smag. Læs mere om morbær nederst på siden.
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    12 varer

    pr. side
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    12 varer

    pr. side

    Morbær

    Der findes 10 forskellige arter af morbær. Dog er det sorte, hvide og røde morbær de mest populære sorter. Sort morbær: Det sorte morbær, også kaldt Morus Nigra, er den mest almindelige og kendte sort. Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten. Under modningen er bærret rødt, men ender med at være sort, når det er klar til at blive plukket. Bærret har en både en syrlig og sød smag.

    Røde morbær:

    De røde morbær (Morus Rubra) stammer oprindeligt fra det østlige Nordamerika. Her vokser de i løvskove. Bærret har hvidt frugtkød og er sødlig i smagen.

    Hvide morbær: 

    Asien er hjemland for det hvide morbær (Morus Alba). Her giver træets blade næring til silkesommerfuglene.

    Morbær finder du ikke frisk i supermarkedet. Det skyldes, at de ikke kan holde sig friske særlig længe. De skal helst spises lige efter de er plukket. Morbær indeholder flere forskellige vitaminer og mineraler. Bl.a. C-vitamin. Faktisk hele 36,4 mg pr. 100 gram. C-vitamin gør bl.a. godt for immunforsvaret og mindsker træthed.

    Hvornår skal morbær plantes:

    Nye morbærtræer og buske skal plantes fra maj til september og helst et sted med både sol og læ. Dæk dem gerne til og beskyt dem mod nattefrost.

    Den falske frugt:

    Vidste du, at man kalder morbær for den falske frugt? Det skyldes, at det ikke er én frugt, men derimod en samlet masse af flere små stenfrugter.

    Morbærtræet som pejlemærke:

    Morbærtræet springer først ud, når chancen for nattefrost er drevet over. Faktisk kan den springe ud på bare ét døgn. Når morbærtræet springer ud, så er det ved at være forår. Så hold godt øje med morbæret. Er der i blomst, så kan du gå i gang med køkkenhaven.

    Beskæring af morbær:

    Morbærtræet udskiller hvid mælkesaft og kan bløde ret meget, når det bliver klippet, og dermed får et åbent sår. For at undgå alt for meget ”tabt” blod, så kan du klippe dit morbærtræ sidst på efteråret.

    Brug dine morbær:

    Du kan bruge dine morbær til dessert, marmelade, vin eller snaps. Eller du kan tørre dem og eventuelt bruge sammen med mysli til morgenmad.