Stikkelsbær
Det er nemt at dyrke stikkelsbær i haven, men mange danskere dyrker dem ikke i deres haver. Måske har de helt glemt hvor lækre og velsmagende de er. Kunne en stikkelsbær kompot eller en lækker stikkelsbærmarmelade ikke friste dig til at plante stikkelsbær i haven? Læs med nedenunder hvor nemt det er at dyrke stikkelsbær.Stikkelsbærbusken den nøjsomme frugtbusk
Stikkelsbær i haven kan give skønne marmelader, gelér og grød. De dunede bær der både findes i gul, grøn og røde nuancer kommer frem om sommeren og har en syrlig-sød gelémasse som netop egner sig til disse stikkelsbær opskrifter. Busken bliver omkring 1.5 meter høj og på latinsk kaldes stikkelsbær busken for Ribes uva-crispa.
Stikkelsbær findes i den danske natur og rundt om i Europa. Dem vi dyrker i haverne er dog forædlede og fremavlet i England, disse buske giver store frugter. I Danmark er der ikke mange der dyrker stikkelsbær, men der er god grund til at gøre det, de gode bær kan tage over for rabarber grød og kompot, hvis man trænger til lidt forandring, for ikke at nævne de mange andre gode opskrifter der findes med stikkelsbær.
Stikkelsbær kan spises frisk fra busken, men vi anbefaler at du venter til bærrene ikke længere er grønne, da de der er ret syrlige og har en skarp smag. De grønne stikkelsbær egner sig bedst til ex. Stikkelsbærgrød. Det høje indhold af pektin i stikkelsbær virker som naturligt stivelsesmiddel og derfor er de særlig egnet til grød, marmelade og gelé.
Buske med stikkelsbær har torne og kan godt være lidt stride, derfor er der de seneste år udviklet stikkelsbærbuske næsten uden torne. ’Captivator’, ’Tatjana’ og ’Larell’ er nogle af dem og de kan måske være med til at flere haveejere vil tage stikkelsbær busken ind i frugtbuske haven fordi de har færre torne og dermed stikker mindre når der skal høstes bær.
Økologiske stikkelsbær
En helt ny serie af økologisk producerede frugtbuske gør det muligt at dyrke økologiske stikkelsbær. Så er du til økologi er ’Lady sun’ eller ’Captivator’ lige noget for dig.
Røde stikkelsbær
Rød Hinnomaki er en af de stikkelsbærbuske der får røde bær. Bærret er særlig velsmagende og modner i august. Hinnomaki findes også i en gul variant, denne er dog mere dunet end Rød Hinnomaki.
Plantning af stikkelsbærbuske
Stikkelsbær er en nøjsom plante og er også nem når det kommer til plantning, men den bør plantes i en muldet ikke for svær jord. De plantes fritstående og gerne med 2m mellem buskene. Du kan plante stikkelsbærbuske hele året så længe jorden ikke er frossen.
Beskæring af stikkelsbær
Stikkelsbærbuske skal helst ikke beskæres for meget, da de kun tåler begrænset beskæring. Der sættes bær på 2. års og ældre grene, så udtynd kun med få grene og vælg de ældste der har båret frugt 3-4 år, klip dem af helt nede ved jorden. Når busken udtyndes kan der bedre komme luft og lys til bærrene og det nedsætter risikoen for sygdomsangreb.