Vindrue
Vindruen (Vitis vinifera) har en lang og spændende historie, der strækker sig tilbage til oldtiden. Oprindelsen af vindruen menes at være i områderne omkring Kaukasus, for eksempel Georgien, samt i Mellemøsten. Det gamle Egypten, Grækenland og Rom var alle kendt for deres vinproduktion. I dag findes der mange forskellige vindruesorter, der dyrkes over hele verden, hver med sine unikke egenskaber og smage.
At dyrke vindruer kan være en given oplevelse, enten for eget forbrug eller til vinproduktion. Med den rette pleje og opmærksomhed kan man opnå en rig og lækker høst.
Hvad skal du vælge:
Det kan være en fordel at tjekke op på sorternes hårdførhed, alt efter hvad du skal bruge vindruerne til samt hvor du bor. Både ’Solaris’ og ’Muscat Bleu’ er hårdføre og kan tåle frost, men derfor kan man stadig godt gøre sit for at beskytte dem yderligere. Bor du et sted med korte somre, kan det også være en fordel at tjekke op på de sorter, der har tidlig frugtsætning. De to ovenstående sorter er grundet deres hårdførhed også perfekte til dig, der vil dyrke vindruer på friland.
Mange vindruer modnes først mod slutningen af sommeren. Skal vinduerne bruges til vinproduktion, skal høsten gerne strækkes så lang som muligt. I Frankrig plejer man at høste i efteråret, men det kommer i stor grad an på vejret, og det samme vil gøre sig gældende herhjemme. Når frugterne har fået det største udbytte fra solen, hvilket oftest vil være september herhjemme, skal de plukkes. Med vindruer er soltimerne nemlig essentielle, for det er dem, der bestemmer, hvordan frugterne kommer til at smage. Druerne kan blive rigtigt søde efter den første nattefrost, men de tåler ikke frost mere end én gang, så hvis de har haft én nat med frost, skal de plukkes herefter.
Vinstokke skal beskæres relativt aggressivt, og det kan gøre hele forskellen, at de bliver beskåret rigtig og på det rigtige tidspunkt. Der er mange forskellige holdninger til, hvordan vinen skal beskæres og her kan det være en fordel at prøve sig lidt frem og se, hvordan din plante reagerer. Men vinstokke skal gerne beskæres vinter og sommer, og du kan med fordel beskære den efter sidste høst, så den kan nå at lukke sine sår. Vin skal gerne plantes i jord med et højt kalkindhold, og helst uden for meget næring, for jo mere planten slider, des bedre bliver frugten, og i sidste ende også vinen, hvis man ønsker at dyrke det.
Når du har besluttet, hvad du vil have ud af dine vinstokke, kan du begynde at kigge på sorterne samt deres modningsoversigt, der kan have stor betydning for, hvilken sort du vælger. Alt efter hvilken sort du vælger, så plant den gerne efter de forhold, den har det bedst under. Så hvis den sort du vælger, passer bedst til espaliering, får du også mest ud af at espaliere den. Nu er du klar til at plante vindruer, og vi kan love dig, at du ikke fortryder den beslutning. Se det fulde udvalg af vindrueplanter her.