Efeu

Efeu planten er en stedsegrøn krybende dels klatrende plante som også kaldes Vedbend og dens latinske navn er Hedera Helix. Mange kommer fejlagtigt til at skrive Egeføj, som man udtaler det, men det staves Efeu. Navnet Efeu stammer fra Tyskland. Efeu er en meget anvendelig slyngplante som er stedsegrøn, derfor bruges den ofte som bunddække eller på husmure eller som hæk hvor den klatrer op af et trådnet eller hegn. Dens velkendte grønne 3-5 lappede og helrandede blade har tydelige bladnerver. De er flotte hele året rundt, også om vinteren.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  12 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  12 varer

  pr. side

  Vedbend som er det korrekte danske navn for det tyske navn Efeu, får flotte grønne blade og stænglernes bark er i det tidlige stadie næsten rødligt, senere vil barken blive mere grålig / brun.

  Hvornår og hvordan planter man efeu?

  Efeu kan plantes året rundt hvis du køber dem i potter. Vedbend – Efeu får nemt ved og kræver blot at du vander dem i tørre perioder de første år. Efeu er ikke krævende og kan plantes i almindelig havejord og har ikke de store krav til sol, de kan sagtens vokse i halvskygge og skygge.

  Efeu kan plantes som bunddække, hvor tæt du planter dem afhænger bland andet af hvor tæt du ønsker det fra start. Vi anbefaler at du planter 7-9 planter pr. kvadratmeter, Efeu er nemme og skal nok vokse sig tæt forholdsvis hurtigt.

  Efeu kan også plantes op af hegn og lignende for at dække af, enten som hæk eller som afdækning. Vi anbefaler at plante 4 efeu planter pr. meter, hvis du vil bruge Efeu som hæk eller hegn. Efeu vil ikke ødelægge husmur og træer.

  Hvor hurtigt vokser efeu?

  Efeu bliver ofte valgt fordi det netop er en plante der lystigt vokser og dækker vandrette og lodrette flader uden at det kræver en opbinding. De kan nemt vokse 30-50 cm om året, men det afhænger helt af forholdene. Vedbend (Efeu) stænglerne kan blive 20 - nogle gange 30m lange, og er praktisk hvis man vil afdække en høj husmur eller et gammelt træ. Efter 10 år er planten det man vil kalde fuldudvokset.

  Vedbend – Hedera – Efeu

  Som du har kunne læse så kaldes Vedbend flere ting her hjemme i Danmark. Det mest udbredte er dog det danske Vedbend og det Tyske Efeu.

  En af de mere populære Hedera typer er den storbladet Efeu – Hedera Hibernica

  Ønsker du en Efeu med brogede blade – grønne blade med hvide aftegninger – så er Hedera Helix ’Koldinghus’ et godt valg.

  Er Efeu giftig?

  Hedera (Efeu) er giftig og giften findes i hele planten, men mest i bærrene. Dog skal du ikke være bange for at børn vil spise mange af bærrene da de smager meget bittert. Hvis man forgiftes af planten vil man opleve symptomer som, tørst – opkast – kvalme – diarré. Kontakt læge eller dyrlæge hvis mennesker eller dyr skulle have symptomer på forgiftning. Tag gerne en snak med dine børn om at ikke alt i naturen kan spises og røres ved uden følger.