Sommerfuglebuske
Sommerfuglebuske er en formidabel busk, der er kend som en af de smukkeste vi har herhjemme. De er desuden insektvenlige og kendt for at blomstre over en lang periode. Du kan se hele vores store udvalg af sommerfuglebuske her. De smukke sommerfugle buske tiltrækker sommerfugle i stor mængder til din have og samtidig står de smukt med deres blomsters mange flotte farver. Sommerfuglebusken findes i hvid, pink, violet, lyserød, blå og gul og blomstrer over en lang periode, fra juli til september. Sommerfuglebusken kaldes også Buddleja davidii på latinsk.-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Sommerfuglebusk (Buddleia davidii 'White Profusion') - Flere Varianter
Fra 89,95 kr
op til 20% rabat -
- Sommerfuglebusk (Buddleja d. Summer Kids® 'Bruno Blue') - Flere varianter
Fra 119,95 kr
op til 20% rabat -
-
- Sommerfuglebusk (Buddleja d. Summer Kids® 'Mats Magic Red') - Flere varianter
Fra 119,95 kr
op til 20% rabat -
- Sommerfuglebusk (Buddleja d. Summer Kids® 'Pia pink') - Flere Varianter
Fra 119,95 kr
op til 20% rabat -
-
-
- Sommerfuglebusk (Buddleja d. Summer Kids® 'Vivien Violet') Flere varianter
Fra 119,95 kr
op til 20% rabat - Sommerfuglebusk (Buddleja d. Summer Teens® 'Pablo Purple') - Flere varianter
Fra 119,95 kr
op til 20% rabat - Sommerfuglebusk (Buddleja davidii 'Berries and Cream') Flere varianter
Fra 179,95 kr
op til 20% rabat -
10 gode råd til platning og pasning af sommerfuglebuske:
-
Vælg et godt sted: Sommerfuglebuske trives i fuld sol. Plant sommerfuglebuske i alminde havejord.
-
God jordforberedelse: Grav et stort plantehul og løsn jorden i bunden af hullet.
-
Plant og vand omhyggeligt: Sæt planten i plantehullet og vand hele busken nu. Fyld hullet helt op med vand og vent på at det forsvinder.
-
Fyld jord i plantehullet og dæk planten til.
-
Gødningt: Gød sommerfuglebusken med allround gødning i maj for at fremme blomstringen.
-
Trim regelmæssigt: Beskær sommerfuglebusken tilbage begyndelsen af foråret for at opretholde en sund form og fremme nye skud. Gerne helt ned til 30 cm.
-
Behandle sygdomme og skadedyr: Hold øje med tegn på sygdomme eller skadedyr og behandl hurtigt for at undgå alvorlige skader.
-
Hold jorden fugtig: Vær opmærksom på jordens fugtighedsniveau og vand regelmæssigt for at undgå tørke.
-
Skab et levesteder for insekter: Plant andre blomstrende planter i nærheden af sommerfuglebusken for at skabe et levesteder for insekter og andre dyr.
-
Nyd blomstringen: Nyd sommerfuglebuskens mange blomster og den liv de smukke blomster tiltrækker.
En af de flotteste buske i Danmark
Sommerfuglebuske er en af de flotteste blomstrende buske du finder i de danske haver. I blomstringesperioden stråler sommerfuglenbusken med sine flotte lange blomsterkasser, der typisk er mellem 20 - 50 cm lange og som består af masser af små enkelte 4-5 bladet blomster. Noget af det bedste ved en sommerfuglebusk, er at den har en rigtig lang og rig blomstring, der typisk strækker sig helt fra juli til september.
Som navnet antyder er det en busk der tiltrækker sommerfugle i blomstringsperioden vha. den søde duft fra blomsterne. Blomsterne på sommerfuglebuske er nemlig af nektar, som sommerfuglene elsker at spise. Hvis man er glad for dyreliv og mange sommerfugle i haven, er det derfor en helt ideel busk at anskaffe sig - Det er også ofte en busk som børnene er glade for.
En sommerfuglebusk er kendt under det latinske navn Buddleja davidii, men under den betegnelse findes der langt over 100 forskellige sorter, der har blomster i forskellige farver. De kan variere i farverne hvid, lyseblå, gul, lyserød, pink, violet og faktisk også på grænsen til sort.
Hvilken sommerfuglebusk skal du vælge?
Hvis du har besluttet dig for at købe en sommerfuglebusk, kan det bedst anbefales at du først beslutter dig for om du ønsker en stor eller lille busk. Sommerfuglebuske kan nemlig også fås som dværgsommerfuglebuske. Her kan du bl.a. taget et kig på de populære dværgsorter 'BLUE CHIP', 'WHITE CHIP', 'PINK CHIP' og LILAC CHIP der har lavendelblå blomster.
Dværgsorterne bliver normaltvis mellem 60-150 cm høje, mens andre sorter er fra 150 cm og helt op til 2-3 meter. Men det afhænger selvfølgelig også af hvor ofte sommerfuglebusken beskæres og hvilke vækstbetingelser den har. Hvis du ønsker at holde den nede, kan det godt lade sig gøre.
Hvis du ønsker en større busk, der gerne må blive et par meter kan vi især anbefale sorterne Nanho Blue, Flower Power og Lochinch.
Pasning og pleje af sommerfuglebuske:
En sommerfuglebusk er en hårdfør plante, der godt selv kan klare den danske vinter og som heller ikke har behov for mere vand end det naturren leverer. I meget tørre perioder, anbefaler vi dog at du vander dem. Det er dog vigtigt, at du vander dem grundingt efter plantning. For optimale vækstbetingelser kan du give sommerfuglebusken gødning i forået inden blomster udspringer, et godt tidspunkt er i maj. Alternativt kan man ligge et lag kompost omkring planten, gør man dette om efteråret giver man også busken vinterbeskyttelse da komposten beskytter mod kulden. Det er dog ikke en nødvendighed for at de kan klare vinteren.
Hvis du har plantet sommerfuglebuske i krukker, skal du sørge for at at krukken står et frostfrit sted da planten er meget mere sårbar når den står i en krukke.
Beskæring af sommerfuglebusk:
Det er vigtigt, at du tager dig tiden til at beskære busken hvert år i april-marts måned. En sommerfugle busk tåler meget kraftig beskæring, og vi anbefaler også, at man beskæres den kraftigt, gerne ned til en 30-40 cm fra jorden. De mange nye grene busken får hvert år, kommer nemlig også til at få de største og flotteste blomster. Efter en hård vinter kan sommerfuglen beskæres kræftigere end efter en mild vinter, hvor den ikke har samme behov for at blive klippet ned. I forbindelse med beskæringen, er det en rigtig god ide at fjerne alt unødvendigt fra busken - Her tænkes der på døde grene samt visne blomsterkasser. De har nemlig kun negativ indflydelse på sommerfuglebuskens vækst.
Hvis du ønsker at formere din sommerfuglebusk, kan du tage nogle 6-10 cm lange stiklinger og klippe af busken. Herefter skal de placeres i jord i et par uger med plastik over, inden de er klar til at blive plantet ud.
Sådan planter du din sommerfuglebusk
Når du skal udplante din sommerfugle busk, skal du ikke være så bekymret for jorden du planter i. Den hårdføre busk kan vokse i alm. havejord, men man skal lige være opmærsom på at jorden ikke er alt for tung og våd - I så fald kan det være en god ide at blande sand i jorden for at gøre den lettere.
Du kan plante busken hele året rundt, så længe jorden er til at arbejde i for frosten, men det mest optimale tidspunkt er om efteråret. Men står man om foråret og sommerren og vil plante en sommerfuglebusk, er der bestemt ingen grund til at vente til efteråret. De kan sagtens håndtere at blive plantet her. Det er vigtigt at du tænker over placeringen når du vælger hvor dine sommerfuglebuske skal stå. De skal nemlig placeres et sted med fuld sol og som ikke er åbent og eksponeret for vand, da kraftig vind kan knække grenene på planten. Derudover er det en god ide, at busken placeres et sted med god luft og plads omkring sig. Det gør det også nemmere for sommerfuglene at lokalisere sig frem til busken.
Når du planter skal du gøre det på almindelig vis, hvor du graver et gul der er en smule større end rodklumpen. Herefter skal du vande rigeligt og dække hullet til. Det er bedre, hvis du giver en ordentlig omgang vand en gang om ugen efter udplantning end at du vande en lille smule hver dag. Når planten først er etableret, behøver du ikke længe tænke på at vande sommerfuglebusken, medmindre det går hen og bliver meget tørt.
Du kan godt plante din sommerfuglebusk i en krukke, men her er det vigtigt at du først ligger et solidt lag lecakugler i bunden af krukken, der skal fungere som dræn, for at få rig blomstring.