Syrener

Syren, også kendt som ”Syringa”, stammer fra Sydeuropa hvor den findes på Balkan og Lilleasien. Der findes 25 forskellige arter. Den er anerkendt som en træagtig plante som er en del af oliven familien. Syrenen er dog for det meste blot en prydplante i Danmark og den kan findes både i haver og skove landet over. Syrenen formere sig ved rodskud og frø. Rodskud kommer ofte da syrenen har en net af rødder tæt på jordoverfladen hvor de stærkere og mere vigtige rødder stikker længere ned i jorden. Det er derfor en meget hårdføre plante og kan tåle både vind, salt sprøjt og vårfrost. Dens hårdførhed er også en af grundene til at den er så brugt i diverse have som både busk og hæk. Hvis syrenen er opstammet og bliver til et træ, er træet ofte brugt til finere møbler og kunsthåndværk. Klik her hvis du vil se hele vores udvalg af flotte buske. 
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    Varer 1-36 af 52

    Side
    pr. side
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    Varer 1-36 af 52

    Side
    pr. side

    Den duftende busk eller hæk til haven

    Syrenbuske er, udover haver, ofte brugt i skovbryn og som læ plantning. Det er en meget brugt busk i Danmark. Dels fordi den er meget hårdfør, har flotte blomster klaser og fordi den har en vidunderlig duft. Duften især tiltrækker mange forskellige nytteinsekter som bier og sommerfugle.

    Syren blomstrer i maj til juni. Dens blomster er tvekønnede og samlet i store endestillede klaser. Blomsterne kan have mange forskellige farver hvor de hvid og lilla nuancer oftest er set i Danmark. Som sagt, tiltrækker de flotte blomster nytteinsekter, og derudover tiltrækkes småfugle også af den flotte busk. Småfugle nyder nemlig godt af buskens frø. Frøene bæres i aflange og brune kapsler som modnes i august. Hver frøkapsel er ca. 1 til 1 cm lang.

    Når syren blomstrer, er det på skud for forrige år og dette skal du være opmærksom på ved beskæring. Hver blomst bliver omkring 5 til 10 mm i diameter. Syren er en løvfældende busk som har en opret vækst. Busken kan blive op til 6 meter høj og omkring 5 meter i diameter hvis den ikke bliver beskåret.

    Hvis du ikke ønsker af fjerne rodskud i tide og utide, kan du søge efter podede syrener. De egner sig godt til en villahave og har ikke brug for megen beskæring.

    Nye skud på en syrenbusk kan være grålige og glatte. Barken kan ligeså være grålig og furet hvis busken har nogle år på bagen.

    Bladknopper er glatte og ægformede. Når bladende springer ud, er de oval- og hjerteformede. De er helrandede, glatte og stive.

    Hvis du ønsker at have en tæt hæk af syrener, anbefaler vi du placere 2 planter pr meter.

    Typer af Syren

    Almindelig syren (syringa vulgaris) er den mest almindelige og velkendte type af syren. Den er meget hårdfør og kan blive om til 6 meter høj og 5 meter bred. Denne variant kan fås i mange farver.

    Amerikansk syren (Ceanothus) kommer fra Nordamerika. Bladranden på denne type er savtakket, hel og bladet har tre nerver. De fleste typer af Amerikansk syren er små buske som bliver 0,5 til 3 meter høje. Amerikansk syren kan også fås i træ varianter som kan blive helt op til 6-7 meter høje. Hovedparten af de amerikanske syrener er stedsegrønne hvor en lille del er blevet tilpasset kolde vintre og derfor er løvfældende. Amerikanske syrener har bedst af vel drænet jord og en placering i fuldt sollys. De har ikke godt af frost og skal måske beskyttes lidt om vinteren eller placeres op af en sydvendt væg.

    Dværg syren (Syringa Meyeri ”Palibin”) er en mindre version af den almindelige syren. En dværg syren kan blive 1 meter høj og 0,9 til 1,2 meter bred. Den får lysviolette blomster som bliver 4-7 cm i diameter. Denne variant trives bedst i fuld sol og vokser i almindelige havejord.

    Fordele:

    • Giver mange flotte og velduftende blomster
    • Duften fra blomsterne tillokker insekter og sommerfugle
    • Den er velegnet til både store og små villahaver

    Ulemper:

    • Hvis plantet i små haver kræver den beskæring hvert år

    Plantning af Syren

    Når du skal plante en syren, er det ikke indviklet. Syren skal plantes en smule under niveau på grund af dens rodnet. Husk endelig du ikke må plante den for dybt da den ikke ar godt af de dybere jordlag.

    Placering

    Når du skal vælge en placering af din syren, er der flere ting som er godt af vide. Syrener er godt vindtolerante og er gode til at afskærme hvis du f.eks. vil have dem som hæk. Den skal placeres i sol til let skygge, men endelig ikke for meget skygge da det påvirker dens blomstring. Hvis du bor ud til en vej, kan syrenen sagtens tåle af stå ud til vejen da den er meget tolerant overfor salt og kulde.

    Du kan med fordel placere den på en skråning så vandet selv kan sive ud af jorden. Syrener er nemlig ikke godt af at stå i for meget vand i længere tid.

    Vanding

    Syren har ikke brug for vanding. Planten får rigelig med vand og næring fra jorden og du skal derfor kun give den vand i tørkeperioder.

    Jord

    Jorden er igen et sted hvor syrenen er meget tolerant. Den kan vokse i ganske almindelige havejord og kræver ingen form for speciel gødning når den plantes. Syren kan plantes i alle former for jord helt fra mager sandjord til næringsrig muld. Du kan dog med fordel give jorden lidt kalk når den plantes og yderligere engang om året.

    Syren trives ikke i vandlidende jorde så sørg for et godt dræn eller at placer den på en skråning.

    Beskæring af Syren

    Hvis du ikke ønsker din syren skal blive alt for stor er det en god idé at beskære den. Det er bedst at beskære en syren i juni lige efter blomstringen. Syrener blomstrer på skud fra forrige år, og det er derfor vigtigt for en god blomstring at du ikke klipper disse af. Hvis du derfor venter til efter blomstringen, kan du nemt se hvilke grene og skud du kan beskære.

    Syrenbuske og træer tåler gerne beskæring og nedskæring. Hvis du ønsker din syren, skal gro vildt kan du med fordel fjerne et par grene nede ved jorden hvert eller hvert andet år. Dette giver en masse nye skud og gør syrenen tættere nede i bunden.

    Hvis du har rådyr i haven, skal du ikke bekymre dig om rodskud. Rådyr elsker nemlig de friske rodskud og der beskæres dermed i mule højde.

    Men husk du skal være varsom når du beskære og gør det helst efter blomstringen.

    Opstamning af syren

    Syren planten kan sagtens opstammes. Ved at opstamme dem kommer de til at ligne små flergrenede træer. Det er smag og behag om dette er noget man ønsker. Ved at opstamme en syren kan den bruges som en flot og velduftende parasol over tarassen.

    De fleste arter af syrener kan opstammes og blive til træer hvis dette ønskes. Du skal blot vælge en type som kan gro til den ønskede højde.