Æbletræer

At kunne plukke friske æbler fra eget æbletræ i haven er skønt. Køb et æbletræ, plant det i haven og bliv selvforsynende med æbler hver sommer. Helt fri for sprøjtemidler. Vi har kvalitets æbletræer på lager til billige priser som vi leverer i hele landet. Læs mere om valg, plantning, pasning og beskæring af æbletræer nede i bunden af siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 74

  Side
  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 74

  Side
  pr. side

  Det er skønt med æbletræer i haven, de står med flotte blomster i den tidlige sommer og giver brugbare æbler senere på sæsonen. Med et æbletræ i haven kan du høste dine egne æbler som kan bruges i et utal af retter, en traditionel æblekage, sommersalater, æblegrød og mange andre lækre retter. Æbletræet kaldes på latin Malus domestica, og nogle af de mest populære æbletræs sorter er Discovery, Ingrid Marie, Aroma, Ananas og Fillipa.

  Hvilket æbletræ skal jeg vælge

  Der findes mange forskellige æbletræs sorter, men når man skal vælge et æbletræ er det vigtigt at tænke over pladsen da æbletræer kan blive store og høje. Der findes æbletræer som passer bedre til små haver, du kan endda få æbletræer som kan gro i krukke, disse træer er ofte kaldt for dværg æbletræer. Du kan også gå efter et søjleæbletræ hvis du har en lille have, da de ikke fylder så meget som et almindeligt æbletræ. Hvis du ikke har plads til flere forskellige æbletræs sorter i haven, kan du også vælge et familietræ hvor der er 3 sorter på en stamme. Så får du ét æbletræ, men flere forskellige æbler, hvilket kan være dejligt i en mindre have, hvor der ikke er plads til 3 æbletræer med 3 sorter.

  Æbletræer velegnet til espalier kan plantes nær husmuren, men de kan også plantes midt i haven hvor de kan opdele haven.

  Sådan planter du dit æbletræ

  Æbletræerne vil helst plantes på steder hvor der er solrigt og hvor der er forholdsvis meget læ, da det til tider kraftige blæsevejr i Danmark kan knække grene som forringer høsten.

  Jorden æbletræet skal plantes i næringsrig jord og steder hvor de ikke står vandmættet i meget våde perioder. Æbletræerne kan plantes året rundt, om sommeren er det dog vigtigt at vande tilstrækkeligt, det bedste tidspunkt er dog om efteråret hvor der normalt falder meget nedbør. Æbletræet slår rødder om efteråret helt indtil løvspring og bliver derfor stærkere overfor en tør sommer.

  -       Når du skal plante æbletræet er det vigtigt at du har vandmættet træets potte med vand inden du planter den.

  -       Grav et hul større end potten og fyld det med vand, og lad det trække ned inden du sætter træet i hullet

  -       Frigør rødder i bunden af plastpotten hvis de er groet ud af potten

  -       Kom lidt løs jord i bunden af plantehullet og placer æbletræet så rodklumpen flugter med kanten af hullet

  -       Fyld hullet med jord gerne en blanding af kojord og den eksisterende jord eller spagnum.

  -       Vand jorden godt så den falder til omkring roden, hvis nødvendigt fyld mere jord på.

  -       Tryk jorden godt til omkring træet.

  -       Vand igen

  Det kan på vindudsatte områder være nødvendigt at binde træet op til en opbindingsstolpe de første 2-3 år for at undgå at rodens nye små rødder bliver revet over når træet vejer i vinden. Bind træet til en stolpe 1/3 oppe af stammen. Bind den ikke for højt oppe da æbletræets stamme har godt af at bevæge sig i vinden da det skaber styrkevæv og gør den mere hårdfør overfor kommende storme.

  Pasning og pleje af æbletræer

  Vanding og gødning af æbletræer er især vigtigt de første år. De første år vandes træet i tørre perioder og gød hvert forår i form af komposteret gødning, det kunne eksempelvis være kojord som lægges i et tyndt lag rundt om træets stamme. Hold området omkring frugttræet fri for græs og ukrudt da det ellers tager fugt og næring fra æbletræet. Når træet er vokset sig større kan græsset godt vokse helt ind til stammen.

  Bestøvning af æbletræer

  De fleste æbletræer har brug for en anden bestøver for at kunne sætte frugt, da mange æbletræer ikke er selvbestøvende. Tit kan det være nok med en nabos træ i nærheden der bestøver dit æbletræ, men det må ikke stå for langt væk. Hvis du vil være sikker og ønsker at købe to æbletræer der kan bestøve hinanden så kan du se i dette bestøvningsskema hvilke træer du skal vælge.

  Beskæring af æbletræer

  Du behøver ikke at beskære æbletræet, men beskæring kan sikre at frugterne bliver større og får mere smag. Vil du vide mere om hvordan du beskærer dit æbletræ anbefaler vi at du ser vores video vejledning til beskæring af frugttræer.

  -       Husk altid at rengøre dit værktøj og sikr at det er skarpt inden du klipper

  -       For en hurtig beskæring fjern de lodrette grene, de vandrette giver oftest flere æbler

  -       Klip altid ved grenkraven, der sidder som en ring på barken hvor grenen sidder fast