Espalier frugttræer

Frugttræer og buske egner sig også godt til espalie. Ved espaliefrugttræer får du en væg fyldt med smagfulde frugter lige til at spise. Espalier er gode langs stakitter eller husmurer. Her kan du skrue tråde eller stativer op til at støtte grenene. Derudover afgiver muren varme, som især sarte frugter som vindruer, fersken, abrikos og pære nyder godt af.

Vil du gerne vide, hvordan du på bedste vis former dine frugttræer og buske som espalie? Så læs videre nederst på siden. 

  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 37-45 af 45

  Side
  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 37-45 af 45

  Side
  pr. side

  Æbler og Pærer

  Når du skal forme dine æble- og pærertræer som espalie er det første, du skal gøre at vælge et godt forgrenet træ. Afstanden mellem de vandrette grene/opbindingstrådene skal være ca. 30 cm. 

  Vælg evt. et topskud (afhængig af ønsket højde) og bind sidegrenene ud på de vandrette tråde, så træet får espalier form. 

  Skær så de tiloversblivende sidegrene tilbage til 3 knopper (både fra grundstammen og fra de vandrette sidegrene). 

  Senere foretages udtynding af frugtsporer. For at give frugterne plads til at modne fjernes de ældre sporer til fordel for de yngre. 

   

  Hindbær, Brombær og Taybær

  Når du skal lave espalier af hindbær, brombær og taybær buske vælger du sunde og kraftige grene og sætter dem op ad espalier. 

  Hvert år fjernes afskårne grene ved jorden

   

  Blåbær, solbær, ribs og stikkelsbær

  Ved blåbær, solbær, ribs og stikkelsbær skal du ikke beskære de første 3 år.

  Efter 3 år fjernes 2-3 af de kraftigste gamle grene ca. 10 cm over jorden. Grene der er lavt vandrette fjernes eller klippes ved et opadgående skud, for at hindre sygdom og at busken breder sig. Fjern også alle svage og krydsende grene, for at opnå bedre frugtsætning.