Bøgehæk

En bøgehæk er den mest populære hækplante vi har i Danmark, sammen med ligusterhæk. En bøg er populær som hækplante af åbnentlyse årsagen. Først og fremmest er bøgen rigtig flot hele året rundt. Den er såkaldt "vintergrøn". Det betyder, at den er grøn indtil efteråret rammer, hvor løvet skifter til en flot gulbrun farve om efteråret, der af nogle også beskrives som bronzerød. Her beholder bøgen langt størstedelen af alle blade og det er først til foråre, når de nye løv udspringer i maj måned, at den mister de gulbrune blade der udskiftes med friske grønne blade. Hækken står derfor aldrig bar ligesom andre løvfældende hækplanter. En bøgehæk er desuden hurtigvoksende,og ekstremt hårdfør.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  6 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  6 varer

  pr. side

  Bøgehækkens popularitet i Danmark

  En bøgehæk er den mest populære hækplante vi har i Danmark, sammen med ligusterhæk er det de mest populære hækplanter. En bøg er populær som hækplante af åbnentlyse årsagen. Først og fremmest er bøgen rigtig flot hæk hele året rundt. Den bærer smukke blade og er såkaldt "vintergrøn". Det betyder, at den er grøn indtil efteråret rammer, hvor løvet skifter til en flot gulbrun farve om efteråret, der af nogle også beskrives som bronzerød. Her beholder bøgen langt størstedelen af alle blade, og det er først til foråre, når de nye løv udspringer i maj måned, at den mister de gulbrune blade der udskiftes med friske grønne blade. Hækken står derfor aldrig bar ligesom andre løvfældende hækplanter. En bøgehæk er desuden hurtigvoksende, og ekstremt hårdfør. Det er sammen med ligusterhækken den hæk der dækker mange danske haver. 

  Bøgen som hækplante

  Bøgen er en fantastisk hækplante, da det virkelig er en hækplante af høj kvalitet, du hurtigt kan få op i en tilfredsstillende størrelse. Sammen med ligusteren er bøgen den absolut mest populære hækplante herhjemme. En af grundene til dette er at bøgehæk planter er ekstremt hårdføre, og er en tæt hæk der giver godt privatliv i haven. Bøgehækken er en fast inventar i mange danske villahaver.

  For mange mennesker, er det vigtig med en hurtigvoksende hæk, da man naturligvis ikke ønsker at vente 5-6-7 år på at have en stor, flot og kompakt hæk. En bøgehæk vokser i sit første leveår ca 25 cm, men herefter vokser den ca 40-50 centimeter om året. Derfor kan man også på få år, se en stor udvikling, og få en stor og flot bøgehæk, selvom man har købt bøgehækken som barrods (uden klump).

  Valg af bøgehæk: Barrods eller færdighæk

  Man kan selvfølgelig også købe en bøgehæk med rodklump (en såkaldt færdighæk), men her skal man også være opmærksom på at prisen er en helt anden end den ellers billige barrods bøgehæk.

  Find her på siden et stort udvalg af både barrods og færdig bøgehække. Vi garanterer hurtig levering og grogaranti

  Fagus Sylvatica

  En bøg går under det latinske og botaniske navn fagus sylvatica, men kaldes også for europæisk bøg, og kendes som træ primært i den flotte naturlige form fra naturen, hvor bøgetræet ofte er enorm stor. Det er ganske normalt med bøgetræer der bliver 25 meter høj, men er set at blive op til 50 meter høje, og samtidig kan have en krone med samme diameter. Derfor ser man typisk heller ikke bøgetræer i haverne, da de her ofte er alt for store. Derimod ser man bøgen som hæk overalt.

  Fagus Sylvatica er kendt for at have levetider mellem 150 til 200 år, og har sit naturlige habitat i næsten hele Europa hvor der er god grobund for træet at vokse i.

  Hvad koster en bøgehæk?

  Prisen på plantning af bøgehæk vil naturligvis ændre sig alt efter behovet og størrelsen på den ønskede bøgehæk. Vi har dog lavet en udregning baseret på de billigste bøgehække, og med et behov på henholdvis 20 og 100 meter meter.

  Så lad os sige, du ønsker at plante en hæk, der dækker 20 meter.

  Det anbefales at plante 5 bøgehække pr. meter, og en af den billigst mulige pris er 13 kroner pr bøgehækhækplante.

  Hvis vi skal have 5 planter pr. meter og det er 1 meter vi skal dække, så er regnestykket: 20 meter x 5 planter pr. meter = 100 planter

  Prisen pr. bøgehækhæk vil her være 13 kroner pr. styk, så vil den samlede pris være:

  100 planter x 13 kroner pr. plante = 1300 kroner

  Hvis du ønsker at plante en hæk, der dækker 100 meter.

  Så er det næsten samme regnestykke, udover at prisen pr. hækplante nu kun er 10 kroner. Derfor vil regnestykket se således ud:

  100 meter x 5 bøgehækplanter pr. meter = 500 planter

  500 planter x 10 kroner pr. plante = 5.000 kroner

  Så for at plante en ny bøgehæk på 20 eller 100 meter ville de samlede omkostninger for en ny bøgehæk være ca. 1.200 kroner og 5000 kroner, hvis du køber barrods bøgehækplanter til henholdsvis 13 kroner stykket og 10 kroner stykket. Husk, at dette kun dækker omkostningerne til planterne og ikke inkluderer yderligere udgifter til jordforbedring, gødning, eller arbejdskraft, hvis du vælger at få hækken plantet professionelt.

  Hvornår kan jeg plante min bøgehæk?

  Bøgehækken, den populære hækplante, kommer altid først på lager i det sene efterår. Typisk sidst i oktober. Herefter kan du plante dem, indtil jorden begynder at blive frossen, og til foråret kan du starte igen, så snart jorden ikke længere er frossen. Bøgehækken er utrolig hårdfør og har nemt ved at vokse i nye omgivelser, så planter du om efteråret behøver du typisk heller ikke at vande, da der her vil være nok fugtighed i jorden. Planter du om foråret, vil vi på Jespers Planteskole dog anbefale, at du får givet godt med vand, så rødderne ikke tørrer ud.

  Plantning af bøgehæk

  Det er vigtigt når man planter en bøgehæk, at hækken har god plads til at vokse sig stor, og husk at den vokser hurtigt. Den ideelle afstand er mellem en nyplantet bøgehæk er omtrent 50 centimeter. Det er en god idé at klippe rodhårene væk, og plante bøgehækken dybt i kold jord, her trives bøgehække nemlig godt. Hullet i jorden skal gerne være dobbelt så stor som rodklumpen. Herefter skal jorden fyldes tilbage omkring rodklumpen, og stampes for at fjerne eventuelle luftlommer fra hullet.

  Sådan planter du en bøgehæk

  • Vælg det rigtige sted: Find et område i din have med passende sol- eller delvist skyggeeksponering, og hvor jorden er godt drænet.
  • Forbered jorden: Løsne jorden i plantehullet med en havegreb og fjern eventuelle ukrudt eller store sten.
  • Klargør rodklumpen: Hvis du har en barrodsbøgehæk, skal du fugte rodklumpen godt før plantning for at sikre, at rødderne forbliver fugtige.
  • Grave plantehullet: Grave et plantehul, der er bredt og dybt nok til at rumme rodklumpen. Hullets bredde skal være omkring dobbelt så bred som rodklumpen.
  • Placér bøgehækkeplanterne: Anbring bøgehækkeplanterne i plantehullet og juster dem, så de står lodret.
  • Tilføj jord: Fyld jorden omkring rodklumpen og pres den let ned for at sikre, at rødderne er godt dækket.
  • Vand rigeligt: Vand godt efter plantning for at sikre, at jorden er fugtig og hjælpe rødderne med at etablere sig.
  • Muld omkring hækken: Anbring et tyndt lag muld eller barkflis omkring basen af hækken for at hjælpe med at bevare jordfugtigheden og minimere ukrudt.
  • Regelmæssig pleje: Klip bøgehækken regelmæssigt for at opretholde dens form og densitet. Gød bøgehækken årligt med organisk gødning for at give den nødvendige næring.

  Hvornår klipper man bøgehæk?

  Gerne to gange om året. Det bedste tidspunkt antages at være august måned at klippe/trimme en bøgehæk, det kan dog også være primo forår. Dette er fordi bøgehækken vil nå at producere nye blade inden vintersæsonen træder ind, og vil bibeholde disse blade gennem vinteren. Det anbefales også at trimme en gang igen, i starten af sommerperioden.

  Herudover er der altid mulighed for at trimme en bøgehæk. Det kommer an på hvordan man vil have den skal se ud. Hvis man er til en altid skarp, trimmet og kantet hæk, så kan man altid klippe den efter behov.

  Nedskæring af bøgehæk

  Normalt vil man antage at en en bøgehæk kun skal klippes med en hækkeklipper. Generelt siger man at en bægekæk tåler kraftig beskæring Dette er også rigtigt langt hen af vejen, dog er en hækkesaks også et essentielt værktøj, da den kan klippe tykkere grene end en hækkeklipper. I dette tilfælde er det en god idé at starte med at klippe toppen af bøgehækken først, og derefter arbejde sig ned af siderne, ved hjælp af hækkesaksen, sådan sikrer du dig en tæt hæk med smukke blade. Husk at fjern visne blade og grene efter beskæring. Sådan får du et flot resultat, som du vil være glad for, gennem hele året.

  Vanding og gødning af bøgehæk

  En bøgehæk kræver normalt ikke meget vanding efter plantning, da den typisk vil have tilstrækkelig fugtighed i jorden. Dog anbefales det at give bøgehækken rigeligt med vand efter plantning i foråret, for at sikre at rødderne ikke tørrer ud.

  Når det kommer til gødning er bøgehækken ikke særlig krævende. Dog kan det være en god idé at give hækken lidt gødning i foråret, for at fremme dens vækst og vitalitet. Du kan bruge en almindelig NPK-gødning, der er velegnet til hække og buske. Følg instruktionerne på gødningsproduktet for dosering og påføring.

  Generelt er bøgehækken en ret robust og hårdfør plante, der kræver minimal vedligeholdelse. Med regelmæssig beskæring og lidt opmærksomhed på vanding og gødning, vil du have en flot og tæt bøgehæk, der vil pryde din have i mange år.

  Bøgehækken sammenlignet med andre hækplanter

  Ligusterhæk (Ligustrum): Ligusterhæk er også meget populær i Danmark og vokser hurtigt. Den kan tolerere en bred vifte af jordtyper og har en frodig grøn farve. Dog er den løvfældende i modsætning til bøgehæk, som holder de fleste af sine blade om vinteren.

  Tjørnehæk (Crataegus): Denne hæk er kendt for sine smukke blomster om foråret og sin stikkende natur, hvilket gør den til en god sikkerhedshæk.

  Thuja (Thuja occidentalis): Thuja er en stedsegrøn hæk, der er kendt for sin hurtige vækst og sin modstandsdygtighed over for sygdomme.