bøgehæk

En bøgehæk er den mest populære hækplante vi har i Danmark, sammen med ligusterhæk. En bøg er populær som hækplante af åbnentlyse årsagen. Først og fremmest er bøgen rigtig flot hele året rundt. Den er såkaldt "vintergrøn". Det betyder, at den er grøn indtil efteråret rammer, hvor løvet skifter til en flot gulbrun farve om efteråret, der af nogle også beskrives som bronzerød. Her beholder bøgen langt størstedelen af alle blade og det er først til foråre, når de nye løv udspringer i maj måned, at den mister de gulbrune blade der udskiftes med friske grønne blade. Hækken står derfor aldrig bar ligesom andre løvfældende hækplanter. En bøgehæk er desuden hurtigvoksende,og ekstremt hårdfør.
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

6 varer

pr. side
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

6 varer

pr. side

Bøgen som hækplante

Bøgen er en fantastisk hækplante, du hurtigt kan få op i en tilfredsstillende størrelse. Sammen med ligusteren er bøgen den absolut mest populære hækplante herhjemme. En af grundene til dette er at bøgehæk planter er ekstremt hårdføre, og er en tæt hæk der giver godt privatliv i haven. Bøgehækken er en fast inventar i mange danske villahaver. 

For mange mennesker, er det vigtig med en hurtigvoksende hæk, da man naturligvis ikke ønsker at vente 5-6-7 år på at have en stor, flot og kompakt hæk. En bøgehæk vokser i sit første leveår ca 25 cm, men herefter vokser den ca 40-50 centimeter om året. Derfor kan man også på få år, se en stor udvikling, og få en stor og flot bøgehæk, selvom man har købt bøgehækken som barrods (uden klump).

Man kan selvfølgelig også købe en bøgehæk med rodklump (en såkaldt færdighæk), men her skal man også være opmærksom på at prisen er en helt anden end den ellers billige barrods bøgehæk.

 

Fagus Sylvatica

En bøg går under det latinske navn fagus sylvatica, men kaldes også for europæisk bøg, og kendes som træ primært i den flotte naturlige form fra naturen, hvor bøgetræet ofte er enorm stor. Det er ganske normalt med bøgetræer der bliver 25 meter høj, men er set at blive op til 50 meter høje, og samtidig kan have en krone med samme diameter. Derfor ser man typisk heller ikke bøgetræer i haverne, da de her ofte er alt for store. Derimod ser man bøgen som hæk overalt.
Fagus Sylvatica er kendt for at have levetider mellem 150 til 200 år, og har sit naturlige habitat i næsten hele Europa hvor der er god grobund for træet at vokse i. 

 

Hvornår kan jeg plante min bøgehæk?

Bøgehækken, den populære hækplante, kommer altid først på lager i det sene efterår. Typisk sidst i oktober. Herefter kan du plante dem, indtil jorden begynder at blive frossen, og til foråret kan du starte igen, så snart jorden ikke længere er frossen. Bøgehækken er utrolig hårdfør og har nemt ved at vokse i nye omgivelser, så planter du om efteråret behøver du typisk heller ikke at vande, da der her vil være nok fugtighed i jorden. Planter du om foråret, vil vi på Jespers Planteskole dog anbefale, at du får givet godt med vand, så rødderne ikke tørrer ud.  

Plantning af bøgehæk

Det er vigtigt når man planter en bøgehæk, at hækken har god plads til at vokse sig stor, og husk at den vokser hurtigt. Den ideelle afstand er mellem en nyplantet bøgehæk er omtrent 50 centimeter. Det er en god idé at klippe rodhårene væk, og plante bøgehækken dybt i kold jord, her trives bøgehække nemlig godt. Hullet i jorden skal gerne være dobbelt så stor som rodklumpen. Herefter skal jorden fyldes tilbage omkring rodklumpen, og stampes for at fjerne eventuelle luftlommer fra hullet. Hvornår klipper man bøgehæk?

Gerne to gange om året. Det antages at august måned er den ideelle måned at klippe/trimme en bøgehæk, det kan dog også være primo forår. Dette er fordi bøgehækken vil nå at producere nye blade inden vintersæsonen træder ind, og vil bibeholde disse blade gennem vinteren. Det anbefales også at trimme en gang igen, i starten af sommerperioden.
Herudover er der altid mulighed for at trimme en bøgehæk. Det kommer an på hvordan man vil have den skal se ud. Hvis man er til en altid skarp, trimmet og kantet hæk, så kan man altid klippe den efter behov. 

Nedskæring af bøgehæk

Normalt vil man antage at en en bøgehæk kun skal klippes med en hækkeklipper. Dette er også rigtigt langt hen af vejen, dog er en hækkesaks også et essentielt værktøj, da den kan komme ned i de små detaljer man muligvis kan have overset.
En bøgehæk, er en hæk der tåler kraftig beskæring, og kan sagtens klare en god omgang med hækkeklipperen. Husk dog at starte med toppen, og fortsæt derefter til sider af hver individuel hækplante.
Hvis du er meget detaljeorienteret, kan man opsætte en “guide” af tråd, der kan hjælpe dig i klipningen hækken, for at få et helt præcist resultat - en hæk som står snorlige på alle ledder og kanter. En god tommelfingerregel er at fjerne dine beskæringer undervejs, da man ellers ender med et kæmpe stykke arbejde efter beskæringen af hækken. Når du er færdig, står du med en flot og klippet hæk, der er klar til at stå flot hele vinteren.