Ligusterhæk
Ligusterhækken er en af danmarks mest populære type hækplante. En ligusterhæk er bl.a. den foretrukne i mange danske haver fordi den er grøn hele året og fordi den er hurtigvoksende sammenlignet med andre hækplanter. Den mest normale højde for en liguster hækplante er ca 100 cm og køber man ligusteren i denne størrelse som barrods (uden klump) skal man blot vente 3-4 år på at have en helt tæt, stor og kompakt hæk. Derudover har den en god lav pris, der passer ind i de fleste danskers budget. Ligusterhække kan dog købes i størrelser helt fra 30 til 150 cm i barrods og i færdighæk fra 125 til 200 cm, hvor man helt fra starten kan få en færdig hæk - Men så er prisen selvfølgelig også anderledes.Ligusterhæk sorten Vulgaris Liga er den mest populære type liguster, mens det i færdighæk er sorten Ovalifolium Aureum der hitter i de danske haver.
Sådan planter du en ligusterhæk - Lynguide:
-
Sæt 2 pinde op i hver sin ende af haven og spænd snor imellem, der hvor hækken skal plantes.
-
Grav en rende i 1-2 x spadestiks dybde og brede.
-
Løsn jorden i bunden af renden, du netop har gravet, med en spade.
-
Stil 5 planter pr. meter i renden langs den opbundne snor.
-
Bland champost jord sammen med den original jord (50/50) og dæk hækplanterne med jorden. Rødderne skal være placeret helt under jorden. Dette kaldes også en jordforbedring
-
Træd på jorden omkring hækplanterne så de står stabilt.
-
Giv hækplanterne masser af vand lige efter vanding.
-
Fortsæt med intens vanding de første 14 dage efter plantning. Læg evt. en siveslange.
For en mere detaljeret gennemgang af hvordan du laver en udplantning af din ligusterhæk kan du læse resten herunder.
Til at starte med, skal du spænde en snor op mellem to pinde i hver sin ende af haven, hvor du ønsker at grave renden til dine ligusterhække. Snorens formål er blot at sikre, at du graver en lige rende så hækplanterne kommer til at stå flot på række. Herefter skal du grave en rende, der minimum har 1 spadestiks dybde og en 1 spadestik i bredden. Men lav hellere renden for stor end for lille. Det gør bestemt ikke noget, hvis du laver en rende der er 2 x spadestik i både dybden og bredden. Herefter er det en god ide, hvis du bruger tid på at løsne jorden i bunden af renden. Hvis jorden er for hård, har din ligusterhæk nemlig ikke optimale betingelser for vækst. Det er meget bedre, når jorden er let og luftig.
Hvor mange liguster hækplanter skal jeg plante pr meter?
Herefter er det tid til at plante ligusterne. Hos Jespers Planteskole anbefaler vi at du planter 4-5 ligusterhæk planter pr meter, når du køber planten som en barrodshækplante. En barrodsliguster er en hækplante uden rodklump og derfor den mest almindelig type hækplante at købe, da prisen her er meget billigere end ved køb af færdighæk, der har en etableret rodklump. Priserne på barrods liguster starter ca. fra 14 kroner pr styk for den mindste størrelse på 30 cm, men ved køb af større mængder, eksempelvis 100 styk der ca rækker til 20 meter hæk, kan man få en liguster til en pris på 11 kr pr styk. Det bedste vil være at plante 5 pr. meter. Men denne afstand sikrer du, at du hurtig kan få en tæt og kompakt hæk. Det er vigtigt, ikke at gå på kompromis med antallet af hækplanter pr meter, fordi selv med en hurtigvoksende hæk så vil du med eksempelvis kun 3 liguster pr. meter helt sikkert ikke få en så tæt og flot hæk som du ønsker dig. Hvis du planter liguster Liga færdighæk, kan du dog nøjes med 3 pr. meter.
Hvad koster en ligusterhæk?
Prisen på en komplet ligusterhæk vil naturligvis ændre sig alt efter behovet. Vi har dog lavet en udregning baseret på de billigste ligusterhække, og med et behov på 20 meter.
Så lad os sige, du ønsker at plante en hæk, der dækker 20 meter.
Det anbefales at plante 5 ligusterhække pr. meter, og en af den billigst mulige pris er 12 kroner pr hækplante, ved køb af 100 Liguster Liga.
Hvis vi skal have 5 planter pr. meter og det er 20 meter vi skal dække, så er regnestykket: 20 meter x 5 planter pr. meter = 100 planter
Prisen pr. ligusterhæk vil her være 12 kroner pr. styk, så vil den samlede pris være:
100 planter x 12 kroner pr. plante = 1200 kroner
Så for at plante en ligusterhæk på 20 meter ville de samlede omkostninger for en ny ligusterhæk være ca. 1.200 kroner, hvis du køber barrods ligusterplanter til 12 kroner stykket. Husk, at dette kun dækker omkostningerne til planterne og ikke inkluderer yderligere udgifter til jordforbedring, gødning, eller arbejdskraft, hvis du vælger at få hækken plantet professionelt.
Skal jeg give gødning ved plantning af en ligusterhæk?
Når du skal til at plante dine ligusterhække, er det en rigtig god ide at du blander champost jord eller kompostjord sammen med den opgravede jord i forholdet 50/50. Dette er især vigtigt, hvis jorden du planter i er dårlig, men selv i en ganske alm. havejord kan det være en god ide at anvende for at opnå hurtigere vækst. Champostjorden indeholder en masser gode næringsstoffer til jorden, der forbedrer hækkens vækstbetingelser. Det er dog vigtigt, at jorden blandes i og ikke blot ligges direkte ned i renden da det kan svitse hækplanternes rødder hvis det ligger i ren champostjord.
Sådan plejer du din hæk efter plantning
Efter plantning af din hæk, er det vigtiggt at du lige trædder jorden til omkring hækplanterne med fødderne så de står stabilt og lige. Herefter skal du vande planterne grundigt, også selvom du planter om efteråret hvor det er vådt. Men det er klart, at en det i et varmt forår kræver meget mere vand end hvis du planter i en våd periode om efteråret. Men vigtigheden af at rødderne er våde og fugtige de første 14 dage, må bestemt ikke undervurderes. Generelt skal en hæk have en del vand i de første par år af sin levetid. For at lette på den opgave, kan du spare dig selv meget tid ved at ligge en siveslange - Det er både en praktisk og billig løsning. Pasning af ligusterhækken efter plantning er vigtig for optimal vækst, selvom det er en hårdfør hækplante, det sikrer også at ligusterhækkens kvalitet bliver så god som mulig.
Skal jeg opbinde mine lugisterhække så de ikke blive skæve?
Hvis du køber en barrods ligusterhæk over 100 cm i højden, kan det være nødvendigt med opbinding af hækken. Det vil dog typisk kun være nødvendigt, hvis du bor i et område der er meget udsat for vind. Ofte kan det også være en situation du kan vælge at se an. Hvis hækken får for meget vind, vil du hurtigt opdage det da den ganske enkelt vil blive skæv eller måske endda helt vælte ned. I den situation vil det dog altid være muligt at rette op på hækken, da du sagtens kan rette hækplanterne på plads det første år efter platning, da de ikke har slået så store rødder at de ikke er til at skubbe med. Er du i tvivl anbefaler vi derfor at du venter og ser situationen an.
Hvor længe må jeg lade ligusterhækken ligge inden jeg planter dem?
Det er vigtigt, at du ikke lader dine ligusterhække ligge i mere end 5 dage, før du planter dem i jorden. Når du køber hækken vil det næsten altid være i bundter i sække og her er det først og fremmest vigtigt, at du ikke tager planterne ud af sækkene før du skal bruge dem. Så længe de er i sækken, holder de nemlig bedre på fugten. Her må de de dog stadigvæk maks ligge i 5 dage før plantning.
Hvis hækplantenterne allerede er taget op af sækken, skal du skynde dig at plante dem. Gerne inden for et døgn for at undgå udtørring.
Hvornår kan man plante en ligusterhæk?
Ligusterhækken kan mere eller mindre plantes, så længe at jorden er til at grave i. Det er først når frosten sætter sig i jorden, at det ikke længere er muligt at plante. Skal man udvælge en optimalt tid på året at plante sin liguster, er det om efteråret i midt-oktober til november, men der er bestemt intet i vejen for at plante om foråret. Her kan du igen starte med at plante, så snart jorden ikke længere er frossen. Vær dog opmærksom på, at vand især vigtigt hvis vi har et varmt forår.
Sådan klipper/beskærer du en ligusterhæk
Klipning af ligusterhæk - Hvordan gør man? Egentlig er det ret simpelt. Først og fremmest er det vigtigt at man adskille højden og bredden på hækken i forhold til beskæring.
I højden af ligusterhækken er det rette tidspunkt for at klippe sin ligusterhæk ned første gang når hækken har den ønskede højde. Eksempelvis når den er 2 meter. Du må ikke klippe en ny ligusterhæk, før den står i den færdige højde du ønsker. Når du klipper den, tager du nemlig lidt af væksten, hvilket sjældent er det man ønsker efter etablering af ny hæk, da det så blot udskyder processen med at få den højde man ønsker.
Hvornår skal man beskære en ligusterhæk?
Når hækken først har den ønskede højde, anbefales det at du klipper den 2 gange om året i højden. En tommelfinger regel siger lige før Sankt Hanks i Juni og herefter igen i det tidlige efterår. Faktisk gerne allerede i august.
I bredden må man derimod gerne klippe sin hæk hvert år, når man har fornemmelsen af at den bliver for bred og pjusket at se på. Det kan faktisk kun anbefales at du gør det, da det danner nye skud der fremmer væksten af en tæt og mere kompakt hæk. Når du klipper hækken i bredden, anbefaler vi hos Jespers Planteskole at du klipper den mere ind i toppen af hækken og mindre i buden. Så du egentlig klipper det i en kegleform. Når hækken er smallere i toppen, får de nederste grene nemlig mere lys og det er også med til at give bedre vækst og en mere tæt og kompakt hæk.
Får en ligusterhæk blomster og bær?
Ja ligusterhækken får flotte hvide blomster om sommeren i topformede stande. Blomsterne er meget velduftende. Den kan også få nogle sorte bær, der ikke er spiselige. Faktisk skal man holde sig helt fra dem, da de er giftige.
Kan der gå sygdom i en ligusterhæk?
En ligusterhæk er generelt en sund og stærke plante, der sjældent får alvorlige sygdomme. Hvis din liguster er ramt af sygdom, vil vi anbefale at du tager et par billeder og sender til os [email protected] eller alternativt klipper en gren af og tager med ud på planteskolen til os. Så vil en af vores gartnere hjælpe med at identificere sygdommen og forhåbentlig finde en kur.