Rosmarin

Rosmarin er en lækker, stedsegrøn, busket urt, som har rigtig mange fantastiske egenskaber, der er værd at nyde godt af. Planten stammer oprindeligt fra middelhavsområdet, og derfor er den utroligt glad for varme. Rosmarin er en velduftende og smagsfyldt plante, som glædeligt kan bruges til at sætte gang i smagene i madlavningen. Rosmarin er utrolig nem at passe og pleje, og det er en uundværlig krydderurt i urtebedet. Plant rosmarin i haven, og nyd smagen af hjemmedyrkede krydderurter i madlavningen. Læs mere om pasning og plejning, plantning og de forskellige sorter af rosmarin nederst på siden, og kig i vores fantastiske udvalg af rosmarin nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  3 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  3 varer

  pr. side

  Rosmarin er en smagsfyldt krydderurt med en aromatiske duft. Den er utroligt god i et væld af madretter, hvor den med dens fantastiske, kraftige og en smule bitre smag skaber en sydlandsk smagsoplevelse. 

  Rosmarin har lange, smalle blade, som på mange måder minder om grannåle. Rosmarin er en flerårig plante, men dens sydlandske baggrund gør, at den ikke tåler frost. Det er derfor vigtigt at planten placeres indendørs om vinteren eller bliver dækket til, så den kan holde varmen. Rosmarin kan altså både dyrkes i altankassen, vindueskarmen, i krukke eller potte, i drivhuset eller i haven. Grundet plantens lave tolerance overfor kulde vil den med fordel kunne plantes i krukke eller potte, så den nemt og hurtigt kan flyttes indenfor, når vinteren nærmer sig, men samtidig få masser af sol om sommeren. 

  Rosmarin sætter små, blå blomster i maj og juni, og disse er med til at give planten et smukt og sødt udseende. 

  Hvordan planter jeg rosmarin?

  Når du skal plante rosmarin, er der 3 essentielle ting, der skal være opfyldt, for at planten trives og får de bedste livsbetingelser. Det er vigtigt, at du finder en placering, hvor planten får mest muligt sol og varme, da planten elsker begge dele. Derudover er det vigtigt, at du finder en placering hvor der er læ, så planten står uforstyrret uanset vejrforhold. Indendørs kan rosmarin med fordel plantes i en urtepotte, og stilles i et vindue med masser af sol. Udendørs kan planten med fordel placeres op ad en lun mur eller ved en lun krog på terrassen, hvor den får sol og varme, men samtidig står i læ for vinde og blæst. Rosmarin trives bedst på en kalkholdig og næringsfattig jord. Hvis du ønsker at plante rosmarin på friland, er det en god idé at have en planteafstand på helt op til 120 cm. Dog er der fordele ved at plante i krukke eller potte, da rosmarin helst ikke må overvintre grundet dens lave tolerance overfor kulde. Ved at plante i krukke eller potte kan planten hurtigt og nemt flyttes indendørs, når vinteren nærmer sig. Samtidig kan den stå udendørs om sommeres hvor den kan få masser af sol. 

  Hvordan passer og plejer jeg rosmarin?

  Efter udplantning og i etableringsfasen er det vigtigt, at planten får rigeligt med vand. Når planten først er etableret, kræver den ikke meget pasning. Den tåler både varme og en del tørke, så hvis du glemmer at vande, skal den nok overleve. I vækstsæsonen og i tørkeperioder er det dog en god idé at vande oftere, da den her har brug for den fornødne vand for at vækste. Det er dog vigtigt, at planten ikke bliver overvandet og sopper i vand.

  Gødning er der ikke et stort behov for, da planten trives bedst på en næringsfattig jord. 

  Når du høster, beskærer du automatisk planten. Derfor er det ikke nødvendigt med en stor beskæring. Ved at plukke rosmarin løbende får planten en mere busket form frem for ranglet. Når den har blomstret kan det dog være en fordel at trimme planten en smule. Hvis du ønsker en større høst, er det vigtigt, at du ikke høster mere end en tredjedel, så busken kan danne nye stilke inden næste høst. 

  Tørret rosmarin - hvordan gør jeg?

  Tørret og frisk rosmarin har hver sine fordele. Smagen af frisk rosmarin er kraftigere og mere aromatisk, men tørret rosmarin kan du få gavn af i lang tid. 

  Ønsker du at tørre rosmarin, kan dette gøres på to forskellige måder. Du kan lægge dine stilke på et viskestykke og placere dem på et varmt og tørt sted eller du kan bage dem i ovnen. På viskestykket må rosmarinen ikke være i direkte sollys, og de skal ligge til de er helt tørret ud. Denne metode kan tage forholdsvis lang tid i forhold til at bage dem i ovnen, hvor stilkene skal bages i omkring 8 timer ved 35-40. 

  Hvilke sorter af rosmarin findes der?

  Vi har et lækkert og stort udvalg af rosmarin, men her er nogle af de mest populære sorter:

  • Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
  • Rosmarin (Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’)
  • Rosmarin (Rosmarinus officinalis) Opstammet