Akeleje

Akeleje, hvis latinske navn er Aquilegia, er i familie med ranunklen og det er en flot og velkendt staude, der både er opretstående og fuldt hårdfør. Den er meget velegnet til naturbede, da den selvsår rigtig meget, så hvis man er til det lidt “vilde” look er det næsten et must have til bedet - humlebierne er vilde med den. Man finder ofte akelejer omkring klostre og i gamle urtehaver. Historien siger, at munkene havde planten med sydfra og brugte den til medicinske formål. Planten er let giftig og bør derfor ikke indtages. Læs mere om pasning og plejning, blomstring og plantning, nedklipning og de forskellige sorter af akelejer nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  17 varer

  pr. side
  1. Akeleje (Aquilegia vulgaris)
   32,95 kr
   Op til 40% rabat
  2. Akeleje (Aquilegia 'McKana')
   39,95 kr
   Op til 40% rabat
  3. Akeleje (Aquilegia 'Kristall')
   39,95 kr
   Op til 40% rabat
  4. Akeleje (Aquilegia v. 'Rose Barlow')
   39,95 kr
   Op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  17 varer

  pr. side

  Pasning og plejning af akelejer

  En Akeleje kræver ikke så meget. Den trives i de fleste haver, hvor jorden ikke er for tør eller for fugtig. Den trives bedst i halvskygge, dog kan de også sagtens stå i fuld sol. Desværre har en akeleje en tendens til at blive ramt af meldug i meget våde og varme perioder. Dette kan nogle gange bekæmpes ved at fjerne de ramte dele, sørge for mere sollys og skabe godt med luft omkring akelejen. 

  Blomstring / plantning

  Akelejen blomstrer over en periode på 4 til 8 uger, sidst i april indtil juli/august. Blomsterne springer ud forskudt, så man kan være heldig at have glæde af dem over længere tid. De starter netop som bl.a. påskeliljerne og tulipanerne er afblomstret og slutter oftest, når roserne begynder at springe ud i fuldt flor. Akelejer findes i et hav af skønne farver, men der er ingen garanti for at den beholder den samme farve hvert år. Da den, som tidligere nævnt, sår sig selv, og har man forskellige sorter i haven, kan man være heldig at nye spændende farvekombinationer dukker op. Du kan høste frøene fra dine akelejer, som typisk vil være i juli eller august og på den måde være medbestemmende, hvor i haven, du ønsker at have dem inden vinden spreder dem i alle retninger. De fleste akelejer visner helt ned om vinteren og starter forfra med at skyde igen til foråret. Den kan godt klare noget frost og overlever som plante i 2 til 5 år. Akelejen er også velegnet til at plante under lette træer og i krukker, hvorefter man kan plante dem ud i haven, når krukkerne skal fornyes med sommerblomsterne. En Akeleje bliver mellem 40 til 80 cm høj alt efter hvilken sort, der er tale om. Vi anbefaler 6 planter pr. m².  

  Skal Akeleje klippes ned ?

  Du behøver ikke at klippe dine akelejer ned, men den kan sagtens tåle at blive klippet ned til 10-15 cm uden problemer. det bedste tidspunkt er marts/april og inden de nye skud er vokset alt for meget. Du kan også dele dine akelejer, men dette gøres bedst efter afblomstring, lige inden stauden visner helt ned.

  vi har mange flotte sorter af akelejer, men her er nogle af de mest populære:

  Aquilegia Vulgaris  - 
  Denne utrolig smukke akeleje får blå blomster og blomstrer i juni og juli måned. den bliver ca 50-60 cm høj og er meget velegnet til snit, hvis man ynder at lave buketter af havens blomster.

  Akeleje William Guiness - utrolig smuk akeleje med mørke lilla blomster med hvid midte. Den blomstrer i maj til juli måned. den bliver ca 40-60 cm høj og er velegnet til snit.

  Akeleje Black Barlow - Denne smukke akeleje er speciel og har rigtig flotte mørklilla, næsten sorte blomster. Ligeledes har blomsterne fylde, hvilket giver en flot effekt. den er velegnet til snit/buketter.

  Akeleje Winky Double Rose and White. 

  Winky serien er kendetegnet ved at den har en lang blomstring, og en anderledes blomsterform, nærmest dobbelte hoveder. Den er mere robust og har en god meldug resistens. Blomsterne er rosa-hvide og blomstrer i maj-juli. den er velegnet til snit/buketter og er rigtig god i forsommerens krukker.

  TIP: Sneglene bryder sig som regel ikke om akelejer.