Anemoner

En anemone er en staude, de fleste mennesker har set om foråret når de hvide blomster springer ud i april-maj måned. Anemoner er elsket af mange, og er når de står i fuld blomstring er det en fantastisk syn. Når anemone blomsten udspringer, er det en af de mest klassiske tegn på at foråret er ankommet. Den hvide anemone (anemone nemorosa), er den mest velkendte, men den findes faktisk i både gul (Anemone ranunculoides), blå (Hepatica nobilis) og lyserød hvor du kan tage et kig på de flotte anemone sorter Prinz Heinrich og Königin Charlotte. Man kan desuden også få en såkaldt sommeranemone (Anemone sylvestris), der er en af de mest hårdføre typer, der endda er i stand til at invadere græs og overtage alt væksten. Anemonerne er udbredte i store dele af verden. Herhjemme kender vi dem især fra skoven hvor de vokser vildt, og hvor de nogle steder kan se danne et helt anemonetæppe der dækker hele skovbunden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  16 varer

  pr. side
  1. Anemone (Anemone nemorosa)
   52,95 kr
   Op til 40% rabat
  2. Sommeranemone (Anemone sylvestris)
   39,95 kr
   Op til 40% rabat
  3. Anemone (Anemone nemrosa 'Monstrosa')
   79,95 kr
   Op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  16 varer

  pr. side

  Anemone som haveplante

  En anemone er en fremragende haveplante, fordi de kan bruges i et bredt omfanng. De kan plantes som bunddække solitært eller sammen med andre staudetyper  bl.a. under havens store træer eller buske. De er desuden ikke så kræsne, og kan dermed vokse i de mest almindelig former for havejord. Det skal dog helst ikke være alt for tørt eller vådt. 

  En anemone kan fås købes i mange forskellige størrelser. Afhængig af sorten kan anemoner bliver alt fra 10 til 100 cm høje, men fælles for dem alle er at de står bedst og pænest i flok som bunddække. 

  Anemonen tilhører plantefamilien ranunkel og er dermed relateret til bl.a. klematis, juleroser og engblommen. 

  Høstanemoner

  Høstanemoner er en del af anemoneslægten, og som findes i et vælg af forskellige farver og højder afhængig af sorten. Høsteanemoner bliver også kaldt for Sensommerens og efterårets blomsterdronning. Nogle af de mest populære sorter inkluderer "September Charm", "Splendens" og "Tiki Sensation". Høstanemoner har en opret vækst med stive stængler og stammer oprindeligt fra Japan og Kina. Stauden egner sig perfekt til haven i et blandet staudebed eller til buketter, da det også er en fremragende snitblomst.

  Anemoner: En god staude til bier og sommerfugle

  Anemoner er elsket af både bier og sommerfugle, og kan være med til at skabe et sundt  og rigt dyreliv i din have. Enhver have har kun fordel af besøg fra både bien og sommerfuglen, da de laver en masse godt bestøvnignsarbejde for haven. 

  Sådan skaber du din egen skovbund af Anemoner i din have 

  Hvis du går en tur i skoven, og ser den flotte skovbund af anemoner, kan du sagtens have tænkt at det da ville være fantastisk at have i sin egen have. Og det kan faktisk sagtens lade sig gøre. 

  Du må dog ikke hoppe en tur ud i skoven og grave anemonerne op, for så at plante dem derhjemme. Det er ulovligt, medmindre du har tilladelse for skovens ejer. Du kan dog sagtens købe anemoner online her hos Jespers Planteskole og få leveret direkte hjem til din have. Når du skal plante anemonerne, kan du vælge at plante dem sammen med andre stauder eller du kan plante dem under nogle store træer eller buske i haven, på samme måde som de står i skoven. 

  For at sikre optimale vækstbetingelser, er det bedst at du lægger en masse affaldne blade oven på anemonerne. Har du en god kompost, er det også en rigtig god ide at blande denne sammen med bladmulden. Det er bedst at plante anemonerne, når de er visnet ned efter blomstringen. Her er de nemlig gået i dvale og har bedre af at blive plantet end når de blosmtrer. En anemone der er visnet ned og ikke er i blomstring, ser bestemt ikke ud af meget, men lad dig ikke narre. Når de først springer ud, bliver de fantastisk flotte. 

  Hvis du allerede har nogle anemoner i haven, som du gerne vil have flyttet til et andet sted i haven, kan det godt lade sig gøre, men du må skal helst lave denne flytning om sommeren og efter blomstringen er slut. For at kunne flytte dem, skal du have fat i stykker af rodnettet (rhizomer). Rodnettet eller rhizomerne ligge vandret under jordoverfladen, hvor de spreder sig i alle retninger. Når du planter dem på ny, skal du sørge for at place dem i ca. samme dybde som hvor du tog rodnettet fra.

  Det gode ved nyplantede anemoner er, at de ikke kræver nogen særlig pleje. De klarer sig selv og vil helt automatisk sprede sig.