Asters
Hvis du er vild med stauder, er asters uundværlige. Asters er kendte for sin fantastiske blomster, der findes i et utal af vidunderlige farver. Asters tilhører en stor slægtsfamilie på mere end 600 arter og som er udbredt i store dele af verden. I Danmark har vi også mange forskellige sorter - Så der er rig mulighed for at vælge en med netop de blomsterfarver du elsker. Asters betyder stjerne, hvilket meget passende afspejles i blomsternes udforming, der alle består af en gul midte med blomster omringet af stjerneformede kurvblomster. Asters stauder er også populære bi -og insektplanter.Sorter af asters
Hos Jespers Planteskole forhandler vi alle de populære sorter af asters i Danmark. Det gælder asters som "Lady in Black" og"divaricatus", høstasters som "Winston Churchcill" og"Alma Pöstschke, alpeasters som "Dunkle Schöne", "Happy End" og "Weisse Schöne", pudeasters som "Mittelmeer" , "Starlight", "Herbstgruss Vom Bresserhof" og "Kristina", Virgilasters som "King George" og Kokardeasters som "Wunder Von Stäfa" og Japansk asters som "asran" og "Blue star".
Placering, plantning og pleje af asters
Hvis du skal i gang med at plante asters, er ef at de vigtigste råd vi kan give, at placere rigtig mange sammen. I samlet flok udgør asters en formidabel farvepalet, der kan give kulør til ethvert staudebed, men de egner sig ikke godt som enkeltstående planter placeret hist og pist. Vi anbefaler at placere dem i grupper. Et andet godt råd, er at placere noget grønt foran dem. Nogle asters kan blive meget høje - helt op til 60 cm, og mens blomsterne er fantastiske er de lange stængler ikke altid det kan ønsker at kigge på.
Det er fælles for alle asters, at de skal stå et solrigt sted og i en god næringsrig og fugtig jord. Når du udplanter stauden, skal du grave et dobbelt så stor hul som pottestørelsen på alle led og herefter gennemvand pottehuldet. Herefter ligger du løs jorden i bunden, inden du placerer stauderne i plantehullet og fylder til med jord. Sørg for at du ikke bøjer plantens rødder når du placerer dem. Slut af med at vande igen og træd jorden til.
Asters kræver vand i årets tørre perioder og skal samtidig have gødning et par gange om året, pga. deres ekstraordinære lange blomstringsperiode, der kan strække sig helt fra foråret til efteråret.
Derudover er pasningen og plejen af aster afhængig af den enkelte sort. Nogle af de lange aster har brug for støtte at blive bundet op, hvis de skal undgå at knække i stærk vind. Ved andre storter som blomstrer tidligt, er det vigtigt at fjerne visne blosmter for at få mere ud af blomstringen senere på sæsonen. Sørg for ikke at skære asters ned om efteråret - Her skal du vente til nyvæksten starter i foråret.
Formering
Asters stauder er meget nemme at formere. Næsten alle asterssorter kan deles. For at dele stauden, skal du blot tage en enkelt stængel med tilhørende rod og placere med 20-30 cm's afstand. Du kan også formere gennem stiklinger. Her kan du klippe nye skud af på ca 5-8 cm i maj-juni måned og placere dem i en kasse, der består af en blanding af både sand og jord.
Buketter
Asters egner sig også rigtig godt til buketter i kombinationen men andre flotte blomster.