Astilbe
Astilbe er en utrolig flot plante, der tilhører plantegruppen stauder. Den kaldes også ”pragtspir” i daglig tale da dens blomster ligner flotte farvede spir. Med sine lange stive stængler med flotte blomsterkroner og fjerdelte blade pryder den i flotte danske haver landet over. Grunden til dette er at det er en meget pålidelig og nem plante at holde. Astilbe kan købes i en lang række farver og nuancer, helt fra hvid til rød og violet. Det burde derfor være nemt at finde lige den som passer bedst ind i din have. Der er dog en række ting du skal lære før du anskaffer dig en Astilbe og dem vil vi komme ind på længere nede på siden.
I haven eller i krukken?
Astilbe er en plante som både kan plantes i haven eller i en krukke. Planten bliver fra 40 cm og helt op til 100 cm høj. Med blomsterne kan den endda blive helt op til 150 cm høj. Dette betyder at det kan blive en forholdsvis stor plante, og du skal derfor plante den med god plads og hvor den brede sig. Astilbe kan, som sagt, købes i en lang række af farver og du kan derfor nemt matche den med andre planter i din have. F.eks. kan Astilbe Chinensis pumila med fordel plantes i et bed med bregner for at give de grønne planter nogle flotte farver.
Dyrkning, placering og plantning af astilber
Det er ikke svært at dyrke Astilbe. Planten er meget nøjsom og behøver ikke den store forberedelse inden udplantningen. Der er dog visse elementer som kan give din plante de bedste betingelser for vækst.
Generelt siges det at Astilbe helst vil stå i fuldt sollys. Den kan dog sagtens klare sig i halvskygge, hvis andet ikke er muligt. Du bør derfor finde et sted i dit bed, hvor der er maksimalt med sol. Astilbe har bedst af at blive placeret i fugtig jord, da det er en meget tørstig plante. Hvis du finder et godt sted i solen, skal du derfor også huske at vande planten ofte for at holde jorden fugtig.
Normalt siger man det er bedst at plante Astilbe fra starten af april og et godt stykke hen i maj. Her er jorden dejlig fugtig og så småt begyndt at lune op, hvilket giver planten de bedste vækstbetingelser. Det siges dog også at du kan plante året rundt, lige på nær når der er frost i jorden. Du kan derfor selv bestemme hvornår du ønsker at plante.
Udplantningen af Astilbe er en simple og hurtig proces. Det du skal gøre, er at grave et hul som er dobbelt så dybt og bredt som plantens rod. Derefter skal du fylde hullet op med vand og lade det sive ned. Så fylder du lidt løst jord i bunden af hullet og placerer planten derpå. Her skal du huske at rødderne helst ikke må bøjes. Når du har sikret dig at rødderne ikke bøjes skal du fyldte hullet op med jord. Inden du træder jorden fast, skal du huske og give den godt med vand. Her skal du ikke være nærig. Fyld en masse vand på og lad det sive ned. Fyld derefter lidt mere jord på hvis jorden er sunket lidt ned. Tryk derefter jorden godt fast omkring planten.
Så er den plantet!
Det anbefales at der er omkring 30 cm planteafstand mellem hver Astilbe du planter i dit bed. Dette er fordi det er en plante som har en kraftig årlig vækst og som breder sig en del. Du skal derfor huske denne afstand, hvis du vil undgå et alt for tæt bed. Grundet den kraftige vækst anbefales det også at dele Astilben når den er blevet for stor.
Formering og Deling af astilbe
Ønsker du flere Astilber i dit bed er det heldigvis nemt at formere og dele din allerede plantede plante. Når den har vokset sig stor og flot kan du dele planten for så at plante den nye 30 cm fra den originale. Dette er anbefalet for at få et jævnt fordelt dække. Det er anbefalet af dele Astilber om foråret lige før deres vækstsæson begynder eller om efteråret når jorden stadig er lun og fugtig. Dette giver igen de bedste vækstmuligheder for den nyplantede plante. Når du ønsker at dele planten, kan det være nødvendigt at benytte en spade da roden ofte er meget hård. Husk her også at fjerne den træagtige del af roden.
Sådan passer og plejer du astilben
Astilbe planten er heldigvis en meget nem plante at passe. Det eneste du skal være opmærksom på, er vand, gødning, flytning og den tidligere nævnte deling. Det er derfor ofte en plante som er anbefalet til nybegyndere i haven.
Vanding og gødning
Astilbe er en meget tørstig plante. Det er derfor vigtigt altid at holde øje med at jorden er fugtig omkring planten. Derfor er det nødvendigt at vande regelmæssigt. Det er specielt i tørre perioder du skal være opmærksom på at planten får nok vand. Hvis din Astilbe mangler vand kan det ses på bladene, der bliver gule. Derudover er det også bedst for planten at du vander med regnvand. Den fortrækker et surt miljø og det anbefales ikke at bruge postevand, da det indeholder kalk.
Du skal huske at give planten store mængder vand ad gangen da det skal helt ned til de dybe rødder. Hvis du kun vander af små omgange, tvinger du rødderne til at kravle opad hvilket gør planten mere følsom overfor frost.
Astilbe har bedst af gødning om foråret, når der ikke længere forekommer nattefrost. Gødningen anbefales givet i april når planten vågner op fra sin hvileperiode. Dette giver den de bedste betingelser for god vækst og flotte blomster. Du kan også give gødning når du planter en ny for at give den en god start.
Flytning af astilber
Som tidligere nævnt er deling af en Astilbe en god idé. Det er på samme måde også nemt at flytte den. Når du deler eller flytter din plante, er det en god idé at fjerne den træagtige del af roden. Det er anbefalet at gøre dette om efteråret hvor jorden stadig er lun og fugtig.
Vinterdækning
Vinterdækning af Astilbe er ikke nødvendigt. Alle sorter og arter som sælges i Danmark er nemlig modstandsdygtige overfor den danske vinter. Du kan derfor være helt rolig, når frosten begynder at ankomme. Derudover er det også anbefalet at lade visne stilke stå vinteren over. De giver nemlig et flot vinterlandskab i haven når rimen og frosten falder.
Arter og sorter af astilbe
Der findes en lang række af arter og sorter af Astilbe stauder. Disse sorter og arter dyrkes i rigtig mange haver og er kommet til verden ved krydsning og forædling af den flotte plante. De bedst kendte typer af Astilbe er Astilbe arendsii. Denne type har fået sit navn fra den tyske planteskolemand Georg Arend der har stået forrest i forædlingsprocessen. Du kan herunder se en liste over typerne.
Astilbe arendsii ’Brautschleier’ - Farve: Hvid - Højde: 70 cm.
'Cattleya' – Farve: Lillarosa – Højde: 100 cm.
'Fanal' – Farve: Mørkerød – Højde: 40 cm.
'Gertrud Brix' – Farve: Karminrød – Højde: 60 cm.
'Moerheimii' – Farve: Hvid – Højde: 80 cm.
chinensis pumila – Farve: Violet – Højde: 30 cm.
chinensis taquetii 'Superba' – Farve: Blålilla – Højde: 80 cm.
simplicifolia ' Atrorosea' – Farve: Mørk rosa – Højde: 40 cm.
thunbergii 'Straussenfeder' – Farve: Rosa – Højde: 80 cm.
Udover førnævnte er der yderligere tre sorter som kan anbefales:
'Europa' – Farve: Rosa – Højde: 40 cm,
'Red Sentinel' – Farver: Purpurrød – Højde: 40 cm
'Professor van der Wielen' – Farve: Hvid – Højde: 80 cm.
Sygdomme for astilbeplanten
Astilbe er generelt nogle meget sunde og raske planter. Hvis du ser din Astilbe blive brunlig er det ikke tegn på sygdom, men blot at jorden er for tør og muligvis mangler næring. Du skal derfor blot starte med at give den noget vand og så burde den få friske og nye blade.