Lavendel

En lavendel er en smuk halv-busk (blanding mellem en staude og busk), der er velkendt for sine blå og violette blomster der tiltrækker sommerfugle. Lavendelduften kender de fleste og det bruges i mange forskellige produktyper som cremer, perfumer og olier.

Lavendlen går under det latiske navn lavendula og er en middelhavsplanter der tilhører mynte familien. Lavendles trives frit i Frankrig, Spanien og den nordlige del af Afrika, men er især forbundet med det franske. På trods af at lavendlen er en middelhavsplante, er der mange lavendler der sagtens kan trives i Danmark og klare vinteren. Der findes hele 39 forskellige lavendelarter og i Danmark er vi især bekendte med den "ægte lavendel" Lavandula angustifolia, der er fuldt ud vinterhårdfør.
Tag bl.a. et kig på de populære "hidcote blue", "hidcote pink" og "munstead" der alle er fra Angustifolia familien.

  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  8 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  8 varer

  pr. side

  Sådan planter du lavendler:

  Når du skal plante din lavendel, er det bedst at gøre det i foråret, da det så giver planten god tid til at etablere sig inden frosten kommer om vinteren. Plant gerne i april-maj måned hvis muligt, men du kan også plante helt frem til august. Sørg for at placere lavendlen hvor der er meget sol. De trives bedst i fuld sol ,men kan også vokse i halvskygge. Derudover er det kun en fordel, hvis du placerer dine lavendler tæt på roser i haven, da de kan hjælpe med at holde bladlus væk fra roserne. 

  Du kan også placere dine lavendler i krukker - Det er de meget velegnet til. Her er det vigtigt, at du får lagt et godt lag dren i bunden af krukker med lecaperler.

  Det kan variere fra sort til sort hvor mange du skal plante pr. peter, men for de fleste er der tale om ca 50 cm mellem hver plante. 

  Det er vigtigt, at du planter i en forholdsvis tør jord, der samtidig meget gerne må være lidt sandet eller gruset. Det kan faktisk være en fordel, at du blander sand eller grus i den eksisterende jord. Derudover er det en rigtig god ide at lægge grus i bunden af hullet man har gravet, så dette kan fungere som dræn.

  Hullet du graver, skal være så stort at du ikke bøjer nogle rødder når du sætter planten i hullet. Inden du planter lavendlen, skal du fylde lidt vand i hullet og de efterfølgende par måneder har lavendlen brug for lidt vand, men herefter skal du ikke længre bekymre dig om at plante lavendlen.

  Beskæring af lavendler:

  Lavendler skal klippes ned en gang om året efter vinterfrosten. Så i foråret e.g. start april skal den gerne klippes ned, men det skal udskydes hvis der stadig er hård natteforst på dette tidspunkt. Du skal klippe den ned til ca 10-15 cm - Fjern også gerne visne blomster. Når du klipper lavendlen ned, sikrer du en fortsat tæt vækst og flere flotte blomster.