Lupin

Lupin er en meget yndet plante, den er nem, hårdfør og holder i adskillige år, kræver ingen pasning af betydning, er yderst tolerant over for jordbunden – kan endda anvendes til store, flotte buketter, der dog drysser ret hurtigt, men så er det heldigt at Lupinen blomster rigt, så du kan tage nye ind når de gamle er afblomstret. Staudelupiner er en nøjsom slægt som tilføjer farvestrålende blomstring til haverne og tiltrækker sommerfugle og bier til haven. Læs mere om Lupiner nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  9 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  9 varer

  pr. side

  Lupin

  Lupinus – er en ganske omfangsrig slægt med over 300 arter, hvoraf hovedparten er hjemmehørende i Nord Amerika. Lupin er en af de mest farvestrålende stauder, vi har. De store, meterhøje, blomsterstande i alle regnbuens farver tilføjer et flot farvespil til staudebedet, der er altid en farve der passer ind i dit beds farvetema. Lupinslægten er en del af ærteblomstfamilien og kendes på sine bønnelignende blomsterstande.

  Placering af Lupiner

  Lupiner gror bedst i en ikke for kalkholdig, men gerne relativt tør jord. Den er så kraftigt-voksende, at de almindelige ukrudtsplanter fortrænges – derfor kan den f.eks. trives på motorvejsskråninger. Det er dog en forudsætning for god vækst og blomstring at den vokser i fuld sol.

  Lupinens elegante blade kommer tidligt om foråret og blomstringen finder sted i juni-juli og herefter kan de visne blomsterstande, der ligner bønner, fjernes for at undgå planten svækkes og en uønsket selvsåning.

  Planten har en kraftig pælerod og derfor er det ikke en god idé at flytte på ældre planter, normalt klarer de dog normalt en omplantning, som helst bør finde sted tidligt efterår eller tidlig forår. Man hører jævnligt den påstand at gule lupiner bliver blå. Dette er naturligvis ikke sandt, men i en samling af lupiner vil nogle planter lever længere end andre og der vil komme nye til pga. selvsåning. De gule sorter har kortest levetid – de blå længst.

  Lupin frø

  Formering kan med de fleste Lupiner ske ved frø. Ellers købes lupiner som stauder som findes i mange forskellige sorter.

  Udvalgte sorter

  Lupiner fås i de gængse farver Rosa/ pink, blå, gul, hvid og rød, men der findes også nogle andre lidt mere specielle sorter.

  ’Salmon Star’ er en smuk lupin sort der med sine laksefarvede blomsterspir skiller sig ud fra de traditionelle lupinfarver.

  ’West country Masterpiece’ Lupinus West Country serien er karakteristisk ved at have store og tætte blomster spir i flotte farver. Masterpiece får i maj-juni de smukkeste violette blomster.

  ’West country Manhatten Lights’ får i maj-juni de mest fantastiske spir der er violette og gule.