Pæon
Pæon er en helt vidunderlig staude som de fleste elsker. De er kendte for deres helt fantastiske ekstravagante blomster, de afskårne pæoner er perfekte i vaser og buketter. Pæoner kaldes af mange også Bonderose, men egentlig er det en art inden for pæoner, ligesom der findes mange andre arter som Itoh pæon, Silkepæon og Træpæon. Pæoner og bonderoser fås i mange flotte farver, så der er næsten altid én pæon som passer ind i din have. Hvis du vil plante pæoner i din have så læs med længere nede på siden, hvor vi giver en god vejledning til pæoner i haven.Pæon eller Bonderose?
Som nævnt tidligere, kaldes pæoner også bonderoser, men hvilken betydning har navnet pæon egentlig? Navnet stammer fra en læge som optræder i den græske mytologi og som hed Paion. Navnet er opstået fordi man i gammel tid brugte planten som medicin.
Det er vigtigt at kende forskellen på de forskellige pæon underarter, det har nemlig betydning for hvordan du skal plante dem.
Bonderose:
Bonderosens latinske navn er Paeonia officinalis. Kendetegnene for bonderoser er deres matte og grønne blade. De bliver lavere end silkepæoner og træpæoner nemlig kun omkring 60 cm. De blomstrer fra maj-juni. Bonderosen er det man kalder en staude pæon, da den visner ned hvert efterår for derefter at komme igen til foråret.
Silkepæon:
Denne pæon bliver lidt højere nemlig omkring 80-90 cm. De kendes på deres rødlige stængler som skyder op af jorden i foråret. Hvis du vil have duftende pæoner er dette et godt valg, silkepæoner har nemlig ofte duft. Formen på blomsten kan variere fra sort til sort. Silkepæonen er også en staudepæon.
Træ pæon:
Denne træagtige pæon er en lille halvbusk som bliver omkring 1-1,5 m høj. Dens latinske betegnelse er Paeonia suffruticosa.
Itoh pæon:
Denne pæon er en blanding mellem en silkepæon og en træpæon. De har fået de kraftige stængler fra træpæonen og de skønneste blomster fra silkepæonen. Normalt har man brug for et stativ til pæoner, men Itoh pæoner kræver ingen støtte fordi stænglen er så stærk. Det latinske navn for Itoh pæoner er Itoh hybrid.
Patio pæon:
En ny slags pæon som har en mere lav og kompakt vækst der gør den særlig velegnet til krukker eller mindre haver.
Placering, plantning og pasning af Pæoner:
Pæoner vil gerne placeres i sol til halvskygge og gerne et sted hvor det lufter let. Du kan plante pæoner hele året, så længe der ikke er frost i jorden, de skal gerne plantes i en porøs og vel drænet, næringsrig jord. Der er nogle fingerregler for plantedybden af bonderoser og silkepæoner og træpæoner, som man skal følge.
Bondeoser og silkepæoner skal plantes med knolden 2-3 cm under jorden eller i samme dybde som de står i plastpotten.
Træpæon skal plantes med podestedet 10 cm under jordoverfladen.
Du kan læse meget mere om plantning i ’succes med pæoner’ og se en illustration der viser plantedybden. Husk at vande rigeligt ved plantning og også efterfølgende hvis du planter i de tørre måneder. Pæoner (bonderoser) tåler ikke at stå i vand, så sørg for at vandet kan rende fra i våde perioder, til gengæld tåler de heller ikke at tørre helt ud.
Pæoner er skønne planter der får de smukkeste blomster og det kræver ikke meget fra dig for at sikre en god blomstring, de er ret nøjsomme planter som egentlig ikke kræver gødning, hvis blot de er plantet i en god næringsrig jord. Hvis du dog ønsker at forlænge blomstringen og forkæle dem lidt, kan du gøde dem i foråret, men et godt lag kompost eller jordforbedring kan også være med til at give dem lidt ekstra krudt til en forlænget blomstring.
De fleste elsker pæoner / bonderoser pga. deres store fyldte blomsterhoveder som står tæt og ser smukke ud i det fine løv. Hovederne kan blive lidt tunge for planten og hvis du oplever at de flader lidt ud og blomster hovederne er for tunge til stænglerne, kan du støtte dem med en staudeholder som nemt sættes om planten.
Pæoner (bonderoser) behøver ikke vinterdækning, de er fuldt hårdføre og tåler derfor fint den danske vinter. Faktisk skal den kolde periode til for at den igen blomstrer året efter.
Flytning af bonderoser
Pæoner og bonderoser vil gerne stå i fred, men kan sagtens flyttes, dette gøres dog bedst om efteråret. Der kan dog efter flytning gå lidt tid inden blomstring vender tilbage.