Pampasgræs

Pampasgræs er en fantastisk græsslægt, der af nogle kaldes for græssernes konge. Den er opretvoksende og tuedannende, og dens blade er smalle og grågrønne. Planten har et nærmest fjeragtigt udtryk med fine strå, som tiltaler mange haveejere. Det latinske navn på Pampasgræs er Cortaderia selloana. De bliver mellem 1-2 meter høje. Pampas er flottest som en solitærplante, dvs. at den står alene, så dens pragt rigtig kommer til sin ret. Pampasgræssen er også helt perfekt at tørre for derefter at placere i en høj vase. Her ser den helt fantastisk ud.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  10 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  10 varer

  pr. side

  Pasning og pleje af pampasgræs

  Pampasgræs kræver ikke så meget pasning og er dermed en nem plante at dyrke i haven.

  Når du vælger, hvor du vil placere din pampasgræs i haven, er det vigtigt, at den placeres i fuld sol på en lun vokseplads. Jorden skal være veldrænet og gerne til den tørre side. Den tåler ikke våd jord, især ikke om vinteren.

  Pampasgræs er også meget smukke i krukker. De bør sættes på en beskyttet placering om vinteren.

  Hvilken pampasgræs skal jeg vælge?

  Der er rigtig mange pæne og fine sorter at vælge imellem, der alle har forskellige egenskaber. Nogle af de absolut mest hotte sorter lige nu er:

  Pumila pampasgræssen skiller sig lidt ud fra de andre pampasgræsser, da dens smukke akse ser anderledes ud. Læs mere om den fantastisk pampas inde på produktet.

  Patagonia er en nyere sort af Pampasgræs. Den blomstrer før de andre typer allerede fra august måned. De mange blomsteraks er lidt mindre end de andre typer. Denne sort er mere hårdfør.

  Rosea er en meget smuk rosa blomsteraks, og hver aks kan blive op til 50 cm lange.

  Udplantning af pampasgræs

  Når du skal plante pampasgræs, er det vigtigt, at du vælger en god placering i din have for at skabe de bedste vækstforhold, da græsset kræver fuld sol og veldrænet jord. Det er også vigtigt at vælge en placering, hvor planten kan brede sig og få den plads, den har brug for. Alt efter sort er pampasgræs en kraftig plante, som kan blive op til 2-3 meter høj og 1 meter bred, så det er vigtigt at tage højde for dette, når du planlægger, hvor du vil plante den.

  Når du har fundet den rette placering, er det tid til at forberede jorden. Grav et hul, der er dobbelt så stort som rodkuglen, og fyld hullet med god og veldrænet jord. Sørg også for at tilføre en god mængde gødning, så planten får en god start.

  Under plantningen er det vigtigt at vande godt, så græsset får mulighed for at slå rod og etablere sig ordentligt. Herefter kræver det ikke så meget pasning.

  Klipning og beskæring af pampasgræs

  Pampasgræs skal klippes ned om foråret i april måned, inden nyvæksten starter.

  Det er vigtigt, at du ikke klipper dem ned om efteråret.

  Resultatet af en nedklipning i efteråret vil være, at de hule stængler nemt bliver fyldt med vand. Det kan få planten til at rådne - og hvis der er nattefrost kan de nemt frostsprænge.

  Blomstringstid

  Pampasgræsser blomstrer fra august til oktober måned med flotte hvide eller rosa fjerlignende aks. Aksene er overhængende, og de får planten til at ligne en fontaine. Deres blomster er fantastiske vinterstander, især når de dækkes af rimfrost. Aksene kan tørres og bruges til binderi og tørrede dekorationer.

  Vinterdækning af pampasgræs

  Pampasgræs er ikke fuld vinterhårdfør og skal derfor dækkes med enten en 25 cm løv eller med gran/fyrregrene.

  Se vores komplette guide til pampasgræs