Påskeklokke
Det latinske navn for påskeklokken er Helleborus Orientalis og den tilhører slægten Helleborus, hvor den mest kendte nok er julerosen. Påskeklokken er også i familie med ranunklerne. Den stammer fra Sydeuropas kalkrige bjergområder, hvor den vokser vildt - især i Balkan området og lige fra Grækenland til Kaukasus bjergene. Det er en utrolig smuk staude i haven og den fås i et væld af farver bl.a. hvid, mørk rød, rosa og lilla nuancer. Hvis man har mange af dem og kan nænne det, så kan man lave en buket. Dog har de svært ved at suge vand til sig, så er det vigtigt at ridse i stilken, det gør det nemmere for blomsten at optage vand og dermed stå længere tid i vasen. Enkelt og dekorativt kan også være at tage et par blomsterhoveder og bare lægge dem i et lille fad med vand. Læs mere om plantning, pasning, pleje og blomstring nedenunder.Plantning
Den bedste tid på året at plante påskeklokker er i det tidlige efterår, men den kan plantes på alle tider af året, blot jorden ikke er frossen. Den får dybe rødder, derfor er det vigtigt at løsne jorden ned i en god dybde 40-50 cm. Vi anbefaler, at du planter dem i en skovbundsagtig og kalkholdig jord for mest optimale vilkår. De elsker at stå i skygge / halvskygge og meget gerne under træer eller ved buske, så hvis du har et sted i haven med skygge, så tøv ikke med at sætte påskeklokkerne netop der. De kan godt stå lidt mere solrigt, men så er det utrolig vigtigt at de bliver vandet i meget tørre perioder. En plads i solen kan give lidt pænere blomstring, mens en skyggeplads giver lidt større blade.
Sørg altid for at vande godt efter plantning.
Pasning og pleje
Påskeklokken er en robust staude, som ikke stiller de store krav til pasning. De selvsår sig og mange af dem er også hjorte resistente. Vinteren kan være hård mod bladene, men der sker ikke noget ved at vente med at fjerne dem til foråret, hvor de nye skud så småt er dannet. Det er bedst at klippe de halvvisne grønne blade i det tidlige forår, gerne i marts. Man kan være uheldig at de rammes af bladpletsyge eller svampesygdomme og der er det vigtigt at få de ramte blade fjernet, så de nye blade ikke rammes og afklippet skal helt væk fra haven, ikke blot i komposten pga smittefaren til andre planter. HUSK at bruge handsker, da påskeklokker er giftige og saften kan danne blærer/eksem på huden.
Blomstring
De blomstrer over en lang periode og starter som regel når vintergækkerne er ved at være afblomstret, omkring februar. Hvis vinteren er mild, kan man være heldig at de starter allerede i januar, derimod hvis vinteren er hård, sker det at de er i dvale indtil marts.
Planten er som nævnt selvsående og den har det med at smide små spirer rundt om sig, de kan være svære at se, men efter nogle år, kan man være heldig at der dukker flere op i sin have medmindre man har fået dem luget væk. Hvis man har flere forskellige arter stående ved siden af hinanden har de det med at krydsbestøve hinanden, så man ved aldrig helt, hvordan blomsterne kommer til at se ud på de nye planter, der dukker op.
Kan jeg dele min påskeklokke
Det er bedst i foråret, når den er afblomstret og den skal have en god størrelse inden man deler og gør det gerne med en skarp spade. Den har dog ikke godt af at blive flyttet alt for meget rundt og man risikerer også at den ikke blomstrer i op til 2 år efter deling, så man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man ønsker at dele sine påskeklokker.
Kan jeg have påskeklokker i en krukke ?
Ja, men da det er ikke er så nemt at fastholde en stabil fugtighed i krukken om sommeren, så det er ikke mest optimalt for planten, da fugten er med til at sørge for at den kan danne blomsterknopperne til næste sæson. Når de er afblomstret i krukken vil det være en rigtig god idé at plante dem ud i haven. De vil bibeholde de flotte, blanke blade og danne nogle frøstande, der til forveksling godt kan ligne blomster. Det vil være oplagt at plante den ud og bruge den som bunddække netop pga de smukke stedsegrønne blade. Vælger du at have dem i en krukke er det også vigtigt at sørge for at beskytte planten i tilfælde af hård frost, så der ikke dannes en masse vand og is i bunden af krukken, som ikke kan rende ud. Man kan evt. sætte den et frostfrit sted, når der loves hård frost og så ellers beskytte den med lidt gran. Der er dog ingen garanti for at den trives i en krukke, selvom man tager sine forholdsregler.
Hvilke påskeklokker skal jeg vælge
De mest populære, der alle blomstrer fra februar-april er:
https://www.jespersplanteskole.dk/paskeklokke-helleborus-or-pretty-ellen-red-potte-9-cm
Smuk påskeklokke som får røde blomster.
https://www.jespersplanteskole.dk/paskeklokke-helleborus-or-double-ellen-pink-flere-variationer
Påskeklokke som får hvide/pink blomster
https://www.jespersplanteskole.dk/paskeklokke-helleborus-or-double-ellen-picotee-potte-str-9-cm
Utrolig smuk påskeklokke, der får dobbelt blomster, som er hvide/lyse med mørke kanter og enkelte også med mørke årer.
https://www.jespersplanteskole.dk/paskeklokke-helleborus-or-double-ellen-white-flere-varianter
Påskeklokke med hvide blomster.