Primula

Smuk blomst som fåes i et hav af farver og består af en slægt på mere end 500 arter. Yderligere findes der også et masse hybrider. Navnet primula kommer af det latinske ord ”Primus” som betyder ”den første”, hvilket er meget sigende for primulaen, da den er en af de første forårsblomster, der kommer frem og lyser haven flot op.
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

22 varer

pr. side
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

22 varer

pr. side

Primula

I Danmark kaldes primula også for kodriver. Vi har fire slags vildtvoksende arter i Danmark.

Primula Vulgaris: Storblomstret kodriver

Primula Elatior: Fladkravet kodriver

Primula Veris: Hulkravet kodriver

Primula Farinosa: Melet kodriver

Disse fire er alle hjemmehørende i Danmark. De vokser vildt og blomstrer i april.

Kan primula tåle frost?
Primula er vinterhårdfør. De kan dækkes med en fiberdug ved hård frost, men det er ikke en nødvendighed.

Hvornår kan jeg plante primula?
De kan plantes året rundt, så længe jorden ikke er frossen. De fleste primulaarter trives bedst i fugtige omgivelser og halvskygge. Arter som primula auricula skiller sig dog ud fra flokken. Den trives bedst i tørre omgivelser.

Plantning af primula:

1) Grav et stort og passende hul, så rødderne undgår at blive bøjet.

2) Løsn jorden i bunden af hullet. Det gør at rødderne bedre kan få fat.

3) Fyld plantehullet op med vand og lad det trænge ned i jorden.

4) Sæt planten i og fyld hullet med jord og komposterede blade. Det gør jorden lettere gennemtrængelig ved vanding og mere næringsrig.

5) Afslut med en god vanding og stamp jorden fast omkring planten.

Vanding og gødning af primula:
Som tidligere nævnt, så trives de fleste primula i fugtig jord. Derfor er det vigtigt, at sørge for, at jorden hele tiden er fugtig og ikke tørre ud. Gødning er ikke en nødvendighed. Primula kræver nemlig ikke meget næring. En lille sjat gødning kan dog gives som en forkælelse til planten, når den er ved at samle energi til at blomstre.

Kan jeg dele min primula?
Svaret er ja. Og det er endda rigtigt godt for planten. Plus du selv får ekstra planter, som kan pryde haven med flotte farver. Planten har godt af fornyelsen ved deling.

Er primula flerårig?
De fleste primulaplanter er flerårige. Dog med undtagelse af aurikler, som ofte kun er etårige.

Kan primula stå ude?
Det kan de sagtens. De er gode til haven. Og så lyser de haven op med sine flotte farver. Du skal dog være obs. på, når du køber dine primula, at de har været vant til at stå ude. Nogle primulaer dyrkes nemlig i drivhus og til indendørs brug. De kan ikke tåle overgangen fra drivhus og til de lave temperaturer udendørs.

Hvornår skal primula sås?
Primula frø skal høstes, når de er grønne. De kan sås med det samme. Ellers skal de opbevares tørt og køligt. Opbevares de rigtigt, så kan de holde i flere år. Nogle frø skal sås om foråret, og andre frø skal sås om vinteren. Det kan lyde skørt, at så frø om vinteren, men det skyldes at frøene behøver en kuldeperiode for at spire.