Røllike

Almindelig Røllike "Achillea Millefolium", er en flerårig staude urt der tilhører kurvblomstfamilien. Rølliken er en plante med stor historisk betydning og indflydelse, da den i flere tusind år har været anvendt som lægeplante. Derfor går rølliken historisk også under mange andre navne som soldaterurt, blodurt og sårurt. Røllike planten er kendetegnet ved sine stive og oprette væks og en skarp duft. Bladene er lancetformet og findelte og den får blomster i perioden juli-september. Den bliver mellem 15-50 cm høj.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  9 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  9 varer

  pr. side

  Hvilken Røllike skal jeg vælge?

  På jespers planteskole forhandler vi en del forskellige sorter af rølliker. Det inkludrerer de almindelige rølliker Achillea millefolium, der kan købes i sorterne "terracotta", "Walther Funcke", "Paprika" og "Kirschkönigin". 

  Derudover har vi også Achillea hybrid rølliker som "Anthea" og "Coronation gold" samt nyse rølliker der kan fås som "Perrys White" eller "Die Perle".  

  Man kan også få en vandrøllike til havedammen der hedder "Hottonia Palustris". 

  Hvis man gerne vil have en røllike i sin have, anbefaler vi at man først og fremmest kigger efter hvilken blomsterfarve der tiltaler en, da de forskellige røllike sorter har helt forskellige farver.

  Alle sorterne kan vokse i ganske almindelig havejord og trives generelt alle bedst i solskin.  De er alle tørketålende og mange af dem er rigtig velegnet til afskæring til buketter, men eksempelvis "Kirschkönigin" er mere egnet til render, bede eller i grupper. 

  Hvis du gerne vil have en insektvenlig røllike som bierne kan lide, er sorterne "Paprika", "Terracotta" og "coronation gold" værd at anbefale. "Terracotta" og "Die Perle" sorterne er fuldt hårdføre. 

  Hvor skal jeg plante min røllike?

  Rølliker skal helst plantes i fuld sol. Kirschkönigin kan godt placeres i halvskygge, men alle andre sorter skal helst placeres så solrigt som muligt. Rølliker er også gode i krukker. Her vil vi anbefale Walther Funcke og Coronation Gold samt nyse røllikerne Die Perle og Perrys White. 

  Hvad bruges rølliker til?

  Brugen af røllike kan spores helt tilbage til til oldtidens Kina og det antikke Grækenland. Rølliken er verdenskendte for sin medicinske egenskaber og der kan findes referencen til planten i alverdens gamle lægebøger. 

  Rølligens egenskaber er mange og inkludrer bl.a. nedsættelser af feber, slimløsning, bekæmpelse af infektioner, afhjælpning af kramper og minimering af astma. Planten er historisk brugt i mange krige, hvor soldater ganske enkelte tog planten med på slagmarken. 

  Det er vigtigt at nævne, at Rølliken ikke må indtages af gravide og af personer med allergi over for kurvblomster. 

  Røllikens latinske navn er "achillea", der originerer fra den mytologiske græske helt Achilleus, de fleste nok kende fra den klassiske film Troja med Brad Pitt i hovedrollen. Her går historien på at Achilleus havde den med på slagmarken, hvor han viste de andre soldater hvordan den kunne bruges til at hele sår med. 

  I dag bruges røllinken stadig til mange ting og man vil bl.a. kunne finde det som ingrediens i mange forskellige former for frøblandinger, urtemedicin og te. Det bruges også af nogle til at krydre snaps med.