Salvie
Salvie går under den latinske betegnelse Salvia officinalis.Salvie fås både som staude og som krydderurt.
Den stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt i naturen. Hvis man kigger på navnet salvie, så kommer det af det latinske ord “salvare” som betyder at helbrede og officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeurt. Salvie, er siden oldtiden, blevet kaldt for læge-salvie, fordi den blev anvendt som lægeurt og den er stadig brugt i naturmedicin den dag idag. Mange forbinder Salvie med urte-te, hvor den sammen med honning og citron bruges mod bl.a. ondt i halsen. Salvien skulle virke mod en del betændelseslignende tilstande og der findes et hav af opskrifter på nettet bl.a. til te og snaps. Den skal anvendes med måde, da den er en smule giftig.Sådan passer og planter du din staudesalvie:
Inden du planter din salvie, så skal du sørge for at grave et dybt og bredt hul, der er stort nok til, at du kan sætte planten i så rødderne ikke knækker. Du kan sikre et godt dræn i havejorden ved at blande grus og sand i jorden, og sørg endelig for at løsne jorden i bunden af hullet, da det hjælper planten til at etablere sig bedst muligt. Husk at vande med jævne mellemrum indtil den er veletableret. Derefter klarer den sig ret godt uden pleje.
En salvie kan blive mellem 40-70 cm høj og det er en taknemmelig staude, der kan gro både i haven og holder sig utrolig godt i krukker. De trives på et solrigt sted og mange af dem er desuden vinterhårdføre. Hvis din salvie begynder at give en mindre blomstring, kan du dele den i efteråret og plante den, mens det stadig er lunt i vejret. Man kan også lave stiklinger af salvien. Det bedste tidspunkt for det er i foråret, da den helst ikke må være i blomst. Man plukker nogle af de nye skud af, trykker dem let ned i en potte fyldt med næringsrigt jord, stiller dem et solrigt sted og sørger for at de ikke tørrer ud.
Blomstring:
Stauderne begynder som regel at blomstre fra juni - september og tiltrækker en del insekter - sommerfuglene og bierne elsker de farverige og duftende blomster. Staudesalvien er også velegnet til afskæring til buketter. Efter afblomstringen anbefales det at fjerne blomsterstænglerne, så nye skud kan dannes. Værd at nævne er, at den afblomstrede blomsterstand indeholder rigtig mange frø og de spirer meget let, hvis de får lov til at drysse ned på jorden og bliver spredt med vinden. Hvis du opbevarer dine salvier i krukker, anbefales det at tages dem ind f.eks. i et drivhus og så vinterbeskytte dem evt. ved hjælp af gran eller lignende. Planten er mere udsat, når den dyrkes i krukker.
Skal salvien klippes ned?
Det anbefales ikke, at de klippes ned hvert år, men hvert 2. til 3. år. Når man vælger at klippe dem ned , så er det til ca. 5 cm og i foråret, inden de begynder at blomstre, så udskyder man ofte blomstringen til hen i august måned.
Populære staudesalvier:
Salvia nemorosa caradonna - Utrolig smuk staude med lilla blomster. Den bliver 0,5-1 m. høj og blomstrer fra juni til september. Det er en rigtig god sommerfugle/ insektplante med en høj nektar værdi.
Salvia nemorosa sensation deep rose - Rigtig flot staudesalvie med mørk-rosa blomster, der dufter. Den er velegnet til krukker.
Salvia nemorosa a schneehuegela - Hvid staudesalvie, der tiltrækker sommerfuglene med sine store og duftende blomster.
Salvie som busk
Du kan også købe en salvie som en busk. Busk sorterne er russiske salvier. Det er superflotte buske med smukke og duftende lavendelsfarvede blosmter.
De populære sorter er:
Perovskia Atriplicifolia lille spire
Perovskia Atriplicifolia a blue spirea
Perovskia Atriplicifolia silvery blue.
Salvie som krydderurt.
Man kan også købe salvie som en krydderut. Du kan finde salvie krydderurterne her.
Ved brug af krydderurterne skal man heller ikke undervurdere salvie i maden - smagen kan være kraftig og krydret og den kan, ved overdreven brug, nemt ødelægge maden med dens intense smag. Krydderurte bladene kan anvendes til meget og den friske salvie plukkes oftest fra omkring maj til frosten sætter ind. Det kan anbefales at hakke et par blade meget fint og bruge det som drys på en lækker tomatsalat eller i dine gryderetter, hvor det også kan give en delikat smag, men husk ikke at bruge for meget. Det er værd at nævne at hvis man får smag for det, så kan man fryse bladene, så har man til vinterens gryderetter. OBS Staudesalvie kan ikke spises.
Skal salvie krydderurterne klippes ned ?
Du behøver ikke at beskære dine krydderurter, hvis du jævnligt plukker af dem. Selv hvis du ikke plukker af dem, behøver du ikke at beskære. Der kan forekomme nogle tykke grene, som ikke vil være velegnet til at spise, men dem kan du altid klippe af. Hvis salvien bliver for kraftig og du ønsker at tynde ud i den, så kan du med fordel klippe den tilbage til ca 5 cm - i februar/marts - så spirer den igen, når luften bliver varmere, men det anbefales ikke, hvis der er dannet nye skud. Det må helst ikke gøres om vinteren, da den får svært ved at overleve evt. frost/kulde.
Populære krydderurte salvier:
Solbær Salvie - En krydderurt, der dufter skønt - er velegnet til krukker eller i køkkenhaven. Den trives bedst i sol eller halvskygge - den skal vinterdækkes.
Ananas Salvie - Velduftende salvie med smag og duft af ananas. Velegnet til krukker, men tåler ikke frost.
Krydder Salvie - Rødbladet kryddersalvie som er en god krydderurt til mange kødretter. Den trives i fuld sol og er også elsket af sommerfuglene.
Salvie Icterina Gulbroget Salvie som er mild i smagen ift. almindelig salvie. Den er velegnet til krukker eller i køkkenhaven. Den trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Insektvenlig plante.