Sankthansurt

Sankthansurten går under den latiske betegnelse Sedum telephium. En sankthansurt er en staude der bliver 30-60 cm høj og som Danmark vokser på tørre stengærde, på skrænter og overdrev og som vild plante nær bebyggelser. Sankthansurt er i familie med sukkulenterne. Både den almindelige og den kinesiske Sankthansurt tilhører Sedum Slægten - En slægte med mere end 6000 arter.
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

8 varer

pr. side
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

8 varer

pr. side

Kan man spise en sankthansurt?

Både og. Man kan godt spise sankthansurter. Bladene smager lidt som ærtebælge og går eksempevis godt i en salatskål. Bladene kan høstes fra april til oktober. Når det er sagt, er det værd at nævne at Miljø og Fødevareministeriets  ikke anbefaler at man spises planten - Ganske enkelt fordi man ikke har nok kenskab til indhold og risici. 

Kan jeg plante en sakthansurt i krukker?

Ja! Absolut. Sankthansurt er fantastisk i krukker, de kan tåle tørke og de kan stå i samme krukke i flere år uden at blive omplantet.

Du vil kunne nyde dens smukke blomster i perioden fra juli til oktober. Derudover er sankthansurten også en utrolig insektvenlig planter. Insekterne else at suge nektar fra blomsterne. Det gælder især sommerfuglene og bierne. 

Sankthansurten er meget nyttig for insekterne om efteråret, fordi der er langt imellem fouragerings stederne, så de skal bruge meget energi for at flyve fra sted til sted. 

Når du planter stauden, skal du helst placere den i en kalkholdig jord, hvis der er for meget kvælstof i jorden, bliver planten for høj og ranglet og den vælter nemt ud til siderne.

Kan stauden formeres?

Den er nem at formerer. Tag et afrevet blad, stik den i jorden og herefter vil den begynde at danne nye skud.

Hvis du har den stående i en vase under dens blomstring, vil den hurtigt danne rødder på stilkene.

Istedet for at formere plante, kan du også vælge at tørre sankthansurten. Blomsterne holder fantastisk godt på farven og kan sagtens tørres for herefter at bruges i buketter eller kranse. 

Hvordan skal den klippes?

Planten skal klippes ned til foråret. Det er vigtigt at de bliver klippet ned inden planten skyder nye skud.

De visne stængler den har henover vinteren beskytter planten mod frost. Derudover er Sankthansurt meget flotte om vinteren når sneen lægger sig på blomsterne eller hvis planten er dækket af rimfrost.