Solhat

En solhat er ifølge mange den flotteste staude vi har herhjemme. Stauden stammer helt ovre fra den nordamerikanske prærier, hvor den trives fordi der ikke er andre planter omkring den. Der findes mange forskellige arter af solhat (Echinacea), bl.a. den populære Rød solhat, der går under det latinske navn Echinacea purpurea, men som på dansk også er kendt som purpursolhat. Rød solhat er en del af solsikkeslægten(Heliantheae) og er kendt for at overstråle de andre stauder i bedet.  Generelt er solhat  stauden en af de stauder man siger at man ganske enkelt ikke kan få for mange af. Der er også den populære Rudbeckia fulgida, der er en gul solhat og også kendes som almindelig solhat. Når man ser blomsten i disse gule farver, forstår man pludselig hvorfor den har fået sit navn. 

  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 38

  Side
  pr. side
  1. Solhat (Echinacea pallida) 9 cm
   46,95 kr
   Op til 40% rabat
  2. Solhat (Echinacea Paradoxa)
   46,95 kr
   Op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 38

  Side
  pr. side

  Hvad kendetegner den flotte staude?

  Solhatten er en populær insektplante, der tiltrækker bier og sommerfugle. 

  Det der kendetegner en solhat en, er dog de flotte blomster der står på oprette stængler. En solhat blomst er en af havens flotteste når de står sammen i stor flok. En gruppe af solhatte kan næste aldrig bliver for stor, når man først har set dem blomstre sammen. Hvis ud er til andre og mere eksotiske farver end den klassiske gule eller purpurrøde, så findes stauden også i mange andre eksotiske farver. Du kan sågar også få den i farven hvid. 

  Hvor skal en solhat placeres i haven? 

  En solhat kan gro de fleste steder, så længe du blot sikrer at den ikke står i fuld skygge og i bede der vender mod nord. Det mest optimale er tør leret jord, hvor der er sol hele dagen. Du skal gerne undgå våde jordforhold. Som navnet antyder, er solhatten nemlig utrolig glad for solen! Hvis du først har placeret stauden korrekt, så er det en rigtig nem staude, men hvis den får for meget skygge vil den langsomt gå ud over tid. 

  Solhat som medicin

  Den røde purpursolhat bliver faktisk også brugt inden for den medicinske verden, hvor der udvindes ekstrakter fra planten der eftersigende kan bruges forbyggende mod forkølelse og til at styrke imminforsvaret. Indianerne har i sin tid også brugt planten til at lindre smerter fra forskellige former for insekt og kryberdyrbid samt sår og infektioner. De findes også tandpasta, cremer og pastiller med indhold fra purpursolhatten.