Storkenæb
Nem og hårdfør Staude, Storkenæb
Storkenæb, også kaldt Geranium, er en af havens letteste stauder at dyrke - den er derfor rigtig god til begyndere. Den er nem og hårdfør og alle medlemmer af familien er sunde planter, som kan bruges i mange af havens sammenhænge. Brug gerne denne staude i sammenspil med roser, buske, græsser og andre stauder - der er helt sikkert en der passer til lige netop dine behov, så spørg endelig hvis du er i tvivl.
Storkenæb / Geranium
Storkenæb – Kort fortalt
- Geranium, også kendt som storkenæb, er en nem og hårdfør staude som, for det meste, kan passe sig selv.
- Stauden kan plantes hele året rundt, medmindre jorden er frossen.
- Storkenæb er god som bunddække staude da visse varianter har en god bladvækst der ikke forsvinder når den falmer.
- Stor variation (farver, bladvækst osv.) og der er derfor helt sikkert en lige til dit behov.
- Geranium-stauden har en nem plantning, deling og flytning.
Plantning af storkenæb
Plantning af storkenæb er en enkelt proces. Grundet staudens hårdføre natur kan du plante den hele året rundt blot jorden ikke er frossen. Du skal blot starte med at grave et hul hvor du ønsker at plante stauden. Det er her vigtigt du graver hullet stort nok så rødderne ikke bøjes. Derefter skal du rode lidt rundt i jorden i bunden af hullet så de nuværende rødder kan få fæste. Placer derefter planten i hullet i den ønskede højde og fyld så op med jord. Når hullet er fyldt og planten har den ønskede højde og placering vander du og stamper jorden så den er fast omkring stauden.
At plante denne staude er slet ikke svært.
Placering og pasning af storkenæb
Når du skal placere din storkenæb, er næsten alle muligheder åbne. Geranium trives bedst i fuldt sollys og giver der de bedste blomster, men stort set alle arter af Geranium kan også plantes i delvis skygge. Visse varianter kan også holde til fuld skygge. Hvis stauden placeres i delvis eller fuld skygge, skal du huske at dette kan påvirke blomsterne og hvordan stauden kan gro.
Når du vælger placeringen for geranium, er jorden også en faktor du skal være opmærksom på. Stauden foretrækker tør jord frem for fugtig og våd jord. Hvis jorden er leret, kan du tilføje sand, og hvis jorden er for sandet, kan du tilføje kompost. Dog plejer er den danske jord at være fyldt med næring og stauden kan derfor sagtens trives deri uden vanding, gødning og andre tilføjelser.
De 8 arter af storkenæb:
Geranium slægten er meget udbredt i Europa, Asien og Nordamerika, hvor der findes over 400 arter af storkenæb. Herhjemme er det otte forskellige arter, som er mest udbredt og som der udvikles nye sorter på. Du vil her kunne læse lidt mere om de otte forskellige arter.
Skovstorkenæb
Geranium sylvaticum; er en af de første geranium til at blomstre tidligt i maj. Stauden er som navnet foreslår god til skovbryn og de områder i haven, hvor der er halvskygge. Den selvsår sig meget villigt og er derfor ret vild i sin måde at formere sig på.
Bølgekornet storkenæb
Geranium phaeum; blomstrer også ret tidligt i maj til juni måned. Den er meget velegnet til halvskygge områder, og når den har etableret sig, tåler den faktisk tørke rigtigt godt. Arten vokser hurtigt og tidligt frem og er derfor rigtigt god som en naturlig bekæmpelse af f.eks. skvalderkål og egner sig godt under buske og træer.
Geranium nodosum
Geranium nodosum; er en overset skønhed, som har nogle gode egenskaber; den er både skygge og tørketålende og blomstrer derudover over flere måneder. Den er god i skovbedet under træer.
Geranium oxonianum
Geranium oxonianum; får en meget tæt bladvækst, hvorpå løvet også bliver på planten langt hen på efteråret. De har en lang blomstringstid og dens blomstrer er meget karakteristiske, da de er årede. Der findes mange smukke farver af denne geranium, særligt anvendelige i den romantiske have.
Storrodet storkenæb
Geranium macrorrhizum; blade dufter ved berøring. Sorter indenfor denne art er vinter grønne og har de bedste bunddækkende evner. Den tåler en del tørke og skygge. Spreder sig via underjordiske udløbere og bliver derfor meget bred.
Himalaya storkenæb
Geranium himalayense; får store blomster i forhold til plantens størrelse. Den breder sig via underjordiske udløbere og virker som et godt bunddække.
Engstorkenæb
Geranium pratense; gror vildt herhjemme og blomstrer fra juni-juli - giver enhver have et vildt og naturligt udtryk.
Blodrød storkenæb
Geranium sanguineum; har nogle store blomster og trives godt i fuld sol, på mager jord, eller tæt op ad fliser. Bier besøger dem ofte. God som kant og er forholdsvis lav.
Deling af Storkenæb
Storkenæb er nogle meget nemme planter at have med at gøre - de gror villigt i hvilken som helst havejord og er nemme at dele. Bliver dine storkenæb store eller tager for meget plads, så kan du med fordel dele dem og få stauden andre steder i haven også. Bland gerne komposteret ko jord op med egen havejord når du planter eller deler storkenæb og husk at vande.
Flytning af storkenæb
Hvis du ønsker at flytte din geranium, anbefaler vi du gør dette i efteråret. Efteråret er fugtigt og har de bedste betingelser for at en ”ny” plante nemt får fat i jorden og sundt kan trives.
Hvordan påvirker årstiderne storkenæb?
Storkenæb kan plantes året rundt, blot jorden ikke er frossen. Du kan derfor roligt tage dig tiden til at beslutte dig for den rigtige placering. Stauden er en hårdfør staude og den kan derfor sagtens holde til det danske vejr hele året rundt.
Vinterdækning af storkenæb
Som sagt er stauden en vinterhårdfør staude og den behøver derfor ikke vinter dække om vinteren. Dette er også en af grundene til at det er en god begynder staude.