Bjergfyr

Inviter den jyske hede ind i din have med en eller flere af disse unikke bjergfyr. Bjergfyr, også kaldet Pinus mugo, er på mange måder en traditionel dansk plante, og dermed vil den give et strejf af de jyske heder og klitplantager i haven. Bjergfyr er en meget hårdfør plante, der tåler kulde, vind og blæst. Bjergfyr kan derudover også plantes i selv den dårligste jord, og dermed er den super fleksibel. Bjergfyr ses ofte som busk eller som flerstammet træ, og den kan enten bruges som hæk- eller læplante. Tit ses bjergfyr også placeret ved hede- og klitplantager eller i sommerhusområder som læhegn. Få fat i en bjergfyr, og bring en hyggelig stemning ind i haven. Læs mere om pasning og plejning, placering, beskæring og de forskellige sorter af bjergfyr nedenunder.
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

Varer 1-36 af 45

Side
pr. side
Sorter stigende
Vis som Tabel Liste

Varer 1-36 af 45

Side
pr. side

Bjergfyr er en stedsegrøn plamte, der kom til Danmark i slutningen af 1700-tallet. Bjergfyr har lange, spidse nåle, som sidder i bundter på 2 nåle. Disse nåle er rent grønne og forholdsvist stive. Barken på stammen er gråbrun.
Bjergfyr får også kogler, som bliver ca. 2-5 cm lange. De står vandret på planten, er kegleformet, og har et blankt, gråbrunt udtryk. Udover at koglerne pynter flot på planten, ses de også tit og ofte til diverse dekorationer, og specielt til juledekorationer er de meget populære.

Blomsterne på bjergfyr er forskellige alt efter om det er hanblomster eller hunblomster. Hanblomsterne er formet som et cylinder og er gule. Hunblomsterne er gulgrønne til lettere violette.


Skal bjergfyr beskæres?

Bjergfyr skal ikke beskæres på traditionel vis. Faktisk kan den sagtens stå uklippet, men hvis væksten dog ønskes at holdes en smule nede, skal dette ske ved beskæring af de nyudsprungne knopper i foråret.


Hvor skal bjergfyr placeres?

Bjergfyr er meget fleksibel, da den kan placeres i stort set alle jordtyper, også de dårlige. Dog tåler bjergfyr ikke skygge, og den har derfor brug for en meget solrig placering. Bjergfyr er et lystræ, og dette vil sige, at den tillader planter under den at vokse og få sollys. Bjergfyr er utroligt hårdfør, og det vil sige at den sagtens kan holde vinteren igennem, selvom der kommer kulde og blæst.
Hvis bjergfyr vil plantes som fri hæk, anbefaler vi, at der plantes 1-2 planter pr. meter.


Hvilke sorter findes der af bjergfyr?

Vi har mange flotte og stærke sorter af bjergfyr, men her er nogle af de mest populære:

Bjergfyr (Pinus mugo) - dette er et højt, flerstammet og stedsegrønt træ med 6-10 cm lange nåle. Den er middeltvoksende, og bliver 2-5 m høj. Den egner sig både som hæk- og læplante.

Bjergfyr fransk (Pinus mugo var Uncinata) - dette er et højt enstammet bjergfyr, som er kraftig- og opretvoksende. Den bliver 6-10 m højt og 2-4 m bred, og den kaldes også for Rostrata.

Bjergfyr (Pinus mugo var mughus) - dette er en spændende bjergfyr, som har en langsom, kugleformet vækst med nedadliggende grene. Den bliver 1,5-3 m høj og 1 m bred, og den egner sig som hæk- og læplante.

Bjergfyr Dværg (Pinus mugo ‘mops’) - dette er en flot dværg bjergfyr, som bliver 0,5-1 m høj og bred. Den har en langsom, kompakt vækst, og den egner sig til små haver.