Stedsegrønne Buksbom
Buksbom/Buxus er en af vores mest anvendte og populære planter og det har den været gennem mange år. Faktisk helt fra romertiden har buksbom været elsket, dyrket og formklippet. I renæssance og barok tiden var den en af de hotteste planter og den ses stadig mange steder på barok inspirerede slotte og herregårde. Læs mere nederst på siden.-
-
-
-
-
-
-
- Buksbom Formklippet (Buxus sempervirens 'Bullata') To stammet - Tre Kugler1.198,00 krop til 40% rabat
-
-
-
-
-
-
- Buksbom Storbladet (Buxus sempervirens 'Rotundifolia') - Flere varianter
Fra 89,95 kr
op til 40% rabat - Buskbom Kegleformet (Buxus sempervirens 'Graham Blandy') - Flere varianter
Fra 189,95 kr
op til 40% rabat
Almindelig buksbom, buxus sempervirens, er den mes udbredte. Der er forskellige sorter som udspringer fra denne. Disse varierer i væksthastighed, bladstørrelse og bladfarve – det er endda også muligt at få broget buksbom. Der findes også andre arter som for eksempel buxus microphylla ’Faulkner’ og ’Mimer’.
Buksbommen er meget hårdfør og tåler omplantning, sol, skygge og hård beskæring ganske fint. Netop beskæring, eller rettere sagt formklipning, er det buksbommen er mest kendt for. Vi har nok alle været lidt fascineret af en elefant, struds eller bil klippet ud af en buksbom.
Buksbommen er også god at anvende som lille hæk, rumdeler imellem bede eller i køkkenhaven.
Buksbom er i dag en ganske populær plante i krukker, hvor den egner sig godt og kan udsmykkes med forskelligt pynt alt efter sæson. Hvis du har buksbom i krukke, må du meget gerne pakke krukken ind i noget isolerende om vinteren eller stille den et frostfrit, men lyst, sted.
Veddet på buksbom er meget holdbart og er derfor igennem tiden blevet brugt til lidt af hvert; musikinstrumenter, skakbrikker, rosenkranse osv. Den er også særdeles velegnet til afskåren pynt og til fletning af kranse.
Du får de pæneste buksbom ved at gøde. Især hvis de klippes meget, er behovet for ny næring større.
Desværre er der kommet nogle rigtig trælse sygdomme hertil som angriber vores buksbom; det er henholdsvis buksbomskimmel og buksbomdød der er tale om.
Buksbomskimmel:
Begynder med svampesporer på oversiden af bladende – her vokser sporene sig ind i bladet. Først ses angrebene som misfarvninger, derefter som mørke belægninger, mens det til sidst visner helt og falder af. Resultatet er en meget bar buksbom.
Buksbomdød:
Angriber primært syge planter, som allerede er angrebet af buksbomskimmel. Den går i grenene, hvorefter planten til sidst dør.
Det bedste at gøre i begge tilfælde er at fjerne de inficerede og syge dele – brænd det syge materiale så svampene dør helt.