Cedertræ

Cedertræerne, som går under den latinske betegnelse Cedrus, er blevet utrolig populære i Danmark - og det er der god grund til. Cedertræet har med sine slanke, ukompakte grene og nåle nemlig et meget enkelt udseende, der passer perfekt ind i den skandinaviske stil. Træerne har ikke blot et fantastisk udseende, men er også utroligt hårdføre. Med sine flotte grene og grønne nåle kan træet sagtens stå ude året rundt, og dette er blot én af grundene til, at netop cedertræet er så elskværdigt. Du kan læse mere om pasning og plejning, beskæring, plantning og de forskellige sorter af cedertræer nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  22 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  22 varer

  pr. side

  Cedertræer er fantastiske, da de fås i mange forskellige størrelser og sorter, og dermed kan du få et cedertræ specificeret til dit behov. Ønsker du et cedertræ, men har ikke plads i haven, kan du finde et træ der passer til krukke. Andre cedertræer vokser sig store og brede, og fungerer derfor utroligt godt som læ i haven hele året rundt. 

  Ceder er utroligt smukke stedsegrønne træer med små, grønne eller sølvblå nåle, og tager sig derfor fantastisk ud om vinteren. 

   

  Hvordan skal jeg plante mit Cedertræ?

  Cedertræer har godt af en solrig placering, da det lyder, at jo længere tid træet står i solen jo tættere bliver nålevæksten og kraftigere bliver farven. Træet er hårdført, og kan sagtens stå udenfor vinteren over. Hvis træet står i krukke er det dog vigtigt, at træet placeres et lunt sted, da træets rødder er udsatte om vinteren. Det anbefales dog ikke at placere det indendørs, da træet ikke har godt af det. Ved vedvarende frost kan krukken med fordel indpakkes i bobleplast. 

  Når træet skal plantes, kan dette med fordel gøres om efteråret, da jorden stadig er lun og tilpas fugtig, men endnu ikke frossen. På denne vis, når træet også at etablere sig til foråret, og sikre dermed de bedste levevilkår for træet i fremtiden. 

  • Start med at grave et hul, der er stort nok til træets rødder.
  • Løsn jorden i bunden af det nygravede plantehul.
  • Vand plantehullet, og vent på, at vandet er sivet væk, så der er masser af vand til det nyplantet træ.
  • Placér træet i plantehullet, og sørg for at rødder er udstrakte.
  • Træet skal placeres i samme højde, som den potte den stod i.
  • Fyld jord rundt om træet, og tryk på jorden omkring det, så du sikrer, at træet står fast, og at rødderne får bedst muligt kontakt med jorden

  Hvordan skal mit Cedertræ passes og plejes?

  Det skønne ved et Cedertræ er, at når først træet er etableret, kræver det ikke den store pasning. I de første år af træets etableringsfase er det vigtigt at være opmærksom på, at træet får nok vand. Når du vander er det vigtigt, at du vander rigeligt hver gang du vander, og så vente noget tid med at vandet træet igen. Jorden skal helst tørre ud mellem vandingerne. Når træet bliver ældre, vil det oftest selv finde ud af at finde den nødvendige mængde vand. 

  Er træet planten i næringsrigt jord, er der ikke brug for at gøde det, da træet nok selv skal finde den nødvendige næring i jorden. 

  De fleste Cedertræer kan sagtens klare sig uden beskæring, men nogle vokser sig dog så store, at en beskæring kan være nødvendigt. Træerne er dog svære at beskære, og bør derfor ikke beskæres mere end yderst nødvendigt. Hvis du skærer for meget af, kan der dannes områder, hvor det ikke er muligt for træet at få løv igen, og det er derfor vigtigt, at det kun er det yderste af træet der bliver beskåret. Hvis træet er ved at blive for højt, kan toppen beskæres. Ønsker du at styre bredden på træet, kan du knibe vækst punkterne af på de ønskede grene, og dette gøres til forår eller tidlig sommer.

  Hvilke sorter af Cedertræ findes der?

  Vi har et flot og bredt udvalg af Cedertræer, men her er nogle af de mest populære sorter: 

  • Atlasceder Blå (Cedrus libani ‘Glauca’)
  • Atlasceder Grøn (Cedrus libani)
  • Ceder (Cederus deodara ‘Karl Fuchs’)
  • Ceder (Cedrus deodara ‘Golden Horizon’)
  • Ceder Cypres (Cupressus Arizonica)
  • Himalayaceder hængende (Cedrus deodara ‘Pendula’)