Cypres

Cypres med det latinske navn Cupressus er en ugiftigt stedsegrøn plante. Det betyder, at den står grønt året rundt. Der findes mange forskellige slags cypres. Fælles for dem alle er deres karakteristiske duft af harpiks og persille. Læs mere om cypres nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 60

  Side
  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 60

  Side
  pr. side

  Cypres kan både udplantes i foråret omkring marts-april og igen i efteråret omkring august-september. Cypres trives i fuld sol eller halvskygge og gerne i næringsrig jord. Yderligere er cypres en meget hårdfør plante, som tåler frost og ikke kræver den store pasning. Det kan dog være nødvendigt med en god vanding i tørre perioder. Gødning behøves ikke, hvis man sørger for at udplante den i næringsrig jord. Så får den næring nok fra naturens side.

  Hvad er en cypres?
  Cypres er et stedsegrønt træ/plante, som der kan blive helt op til 30 meter højt. Det vokser årligt med 20-40 cm. Yderligere bærer træet kugleformede kogler, som starter med at være blågrønne, men ender ud med at være brune.

  Hvad er forskellen på thuja og cypres?
  Ofte forveksles disse to træsorter, da de kan minde en del om hinanden af udseende. Thuja skiller sig blandt andet ud ved at have en farvet kerne, og nåle der er mere lette og bløde end cypres. Yderligere stritter thujas topskud, hvorimod cypres topskud hænger. Til sidst kan man kende forskel på deres kogler. Thujas kogler er aflange og cypres er runde.

  Beskæring af cypres:
  Det er ikke strengt nødvendigt at beskære din cypres. Synes du alligevel den er blevet for høj eller bred, så kan du beskære den moderat. Fjern hele grene i stedet for at studse. Ved studsning kan grenene miste pigment. Når du beskærer din cypres, så skal den bruge energi på at hele sit ”sår”. Her kan du hjælpe den på vej ved at give den en omgang gødning. Det gør, at den heler hurtigere. Man skelner mellem tre forskellige slags beskæringer.

  Foryngelsesbeskæring: Skal ske i det sene efterår fra oktober til marts. Ved foryngelsesbeskæring kan du klippe sideskud af i bunden, klippe sideskud ind og klippe flerstammede cypres ind til enstammet.

  Vedligeholdelsesbeskæring: Foretages i forår og sommer. Dog skal det være i god nok tid til, at træets sår kan nå at hele. Ved vedligeholdelsesbeskæring klippes sidegrene ind for at beholde formen, knækkede og døde grene fjernes og topskud klippes til hvis der dannes flere skud. De kraftigste skud bevares.

  Formklipning: Klip din cypres lige i den form, som du ønsker. Dog skal du være opmærksom på, at det skal vedligeholdes. Den skal klippes i form hvert år. Formklipning bør ske løbende fra maj til august.

  Hvad bruges cypres til?
  Cypres er et stedsegrønt træ, som der bruges i skovplantninger. Den kan også bruges til pyntegrønt. Nogen cypres bruges også som hækbeplantning. Ønsker du en hurtigvoksende og tæt hæk uden indsyn fra naboerne, så er cypres et godt bud. Det tager den ikke længe at vokse sig høj og tæt. Den skal beskæres regelmæssigt, så den ikke bliver for stor og overtager haven.