Kristtorn

Kristorne-slægten har flere hundrede medlemmer i familien, spredt ud over det meste af Europa. Den har været vildtvoksende i Danmark i over 7000 år, så vi kan efterhånden tillade os at kalde den hjemmehørende ;-).

Kristtornen eller kristtjørn har herhjemme fået sit navn fordi den var Kristi tornkrone, hvilket også er en af grundende til dens øgede popularitet som afskåret pynt omkring jul og påske. Kristtorne-familien indeholder både stedsegrønne og løvfældende medlemmer og er især kendt for sine stikkende blanke blade. Det er på trods af at der er mange af Ilex-familien som ikke har blade med torne.

Læs mere om Kristtorn/Ilex nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 49

  Side
  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 49

  Side
  pr. side

  Er du så heldig at have en han- og hunplante, eller blot en hanplante, inde hos naboen, kan hunnen blive bestøvet og gøre så du får flotte røde bærlignende frugter på din kristtorn.  Disse bær bliver ofte brugt i juledekorationer og lignende.

  Kristtorn er god at anvende som solitær busk, da den har en høj pryd værdi- Den kan også med fordel anvendes til hæk eller som del af en hæk. Den er forholdsvis langsomt voksende, men tåler en del beskæring efter behov. Kristtorn vokser vildt og får naturligt en lidt luftig form, når den ikke beskæres. Er du mere til en tæt kristtornebusk, så er beskæring noget for dig.

  Selvom det ikke er det kristtornen er mest kendt for, har den faktisk nogle rigtig flotte små, hvide, duftende blomster i maj måned. Kristtornen er desuden en rigtig hårdfør og nem plante at dyrke i sin have; de er meget villige til at selv så sig, hvorpå du derfor kan plante ”babyer” af din kristtorn ud andre steder i haven. Hvis du endvidere har lyst til at prøve kræfter med at dyrke dine egne små kristtorne, er de meget nemme at få til at lykkedes både fra frø og stiklinger. 

  Kristtorn eller kristtjørn?

  Kristtorn og kristtjørn er begge navne, der bruges til at beskrive den samme plante, nemlig Ilex aquifolium.