Taks

Taks er en skøn stedsegrøn plante at have i haven– den giver nemlig et helt andet indtryk end andre nåletræer. Taks er flotte hele året rundt, hvor de om sommeren danner en rolig baggrund for de blomstrende planter, mens de om vinteren giver en spændende grøn farve blandt alt det grå og hvide. Taks fungerer både som stedsegrøn busk og stedsegrønt træ. Læs mere nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  24 varer

  pr. side
  1. Taks (Taxus baccata) Firkantet 60/70
   2.798,00 kr
   op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  24 varer

  pr. side

  Taks er enormt anvendelig, da den er meget neutral og ikke har en dominerende tilstedeværelse i haven. Den kan endvidere skræddersyes efter dine behov, da taks er et af de nåletræer, som kan tåle en kraftig beskæring og derfor er ideel til skulpturel klipning, da de kan klippes i snart alle former. Almindelig taks (Taxus Baccata), er en af de mest anhendte takssorter til formklipning. 

  Hos en taks, er der forskel på kønnet. Han blomster og hun blomster har forskellige udseene og sidder aldrig på det samme træ. Hun taksplanter får røde bærlignende frugter som resultat af en bestøvning og har små og grønne blomster.  Fugle er særligt glade for bærrene. Dog er frø fra bærret og selve nålene fra taksen giftige, specielt for heste og kvæg. Men de kan også være giftige for mennesker og det har man spist mere end et bær, anbefales det at man søger læge. 
  Hanblomsterne er også små, men sidder på undersiden af de gamle skud. I foråret bliver de gule som følge af pollen. 

  Selve bladene er faktisk også giftige, men er ikke ligefrem spisbare så det er sjældent et problemt for mennesker. Historisk har det dog været udnyttet, da saften fra taksen tidligere har været brugt til at smøre ind i pilespidser og lanser for at forgifte fjenderne. 

  Medlemmer af taks familien er meget modstandsdygtige overfor skygge og udtørring, og er derfor meget anvendelige de steder i haven, hvor det ellers er besværligt at finde planter til. Taks er typisk mørkegrønne hele året, kun med undtagelse af maj måned, hvor de danner nye skud, som er lysegrønne.

  Du kan få taks i mange forskellige vækstformer; pyramideformet-, kugleformet-, søjleformet-, omvendt pyramideformet-, eller en lav bred vækst.   

  Grene fra taksen er desuden meget anvendelig som afskåren i vinter buketter og dekorationer.

  Overvejer du derfor et nåletræ eller en stedsegrøn plante, kan vi varmt anbefale dig at kigge nærmere på taksen, da den har en masse gode kvaliteter. En taks kan både platens som træ, busk og hæk. Er du i tvivl om noget, må du endelig ringe eller skrive til os. Vores dygtige gartnere står altid klar til at hjælpe dig. 

  Taks som hæk

  En taks egner sig fantastisk som hækplante da den er utrolig nem at vedligeholde og beskære. Du skal vælge en taks som din hækplante, hvis du gerne vil have en hæk der er nem at vedligeholde, som er 100 % tæt og som skal dække helt af for udsynet over til naboen eller hvis du ønsker at placere en hæk under store træer eller buske i haven. Til dette er taksen nemlig helt ideel. Desuden kan taksen næsten vokse under alle forhold, og det har ikke den store betydning om de står i sol hele dagen eller skygge - Det vigtigste for planten er blot at den ikke udtørrer. Den mest alm. sort til hæk er den almindelige Taxus Baccata.