Thuja

Thuja er et stedsegrønt nåletræ, der egner sig fantastisk som hækplante og typisk er i denne form den ses. Thujaen kan dog også plantes soliært i haven som træ, og vokser også vildt i naturen som store træer (kæmpethuja Thuja plicata), hvor de kan blive op til 30 meter høje i Danmark. Thujaen er god som hækplante fordi den er hurtigvoksende og med kraftig vækst, grøn hele året rundt, nem at vedligeholde, ekstremt hårdfør og meget modstandsdygtige over for sygdomme. Det er med andre ord en af de nemmeste hækplanter du kan vælge, bl.a. også fordi den hverken kræver gødning eller vanding. Den får alt hvad den har brug for fra naturens side.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  21 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  21 varer

  pr. side

  Thuja, eller tuja som det også staves, stammer oprindelidt fra Amerika, hvor den står langs stillehavskysten, men blev først anvendt  i Danmark i parker tilbage i 1850'erne. I dag er den mest anvendte thuja occidentalis, der også kaldes for almindelig thuja. 

  <h2>Hvornår skal jeg vælge Thuja som hækplante? </h2>
  En thujahæk er et rigtig godt valg, hvis du ønsker dig en høj tæt hæk. Hækken kan godt stå uklippet, men er pænest hvis den står som klippet hæk. Fordi hækken bliver både høj og tæt, er  den også ideel hvis man ønsker at afskærme for vind og vejr eller evt. blot ønsker at have helt lukket af over til naboen. Hvis du ønsker netop dette, skal du dog være opmærksom på at Thujaen ikke er glad for salt. Den er derfor ikke ideel at placere i områder nær de danske kyster. Hvis du har hund, skal du desuden være klar over at thujahækken ikke tåler urin, så hvis dit kæledyr har trang til at mærke terriroriet af i hækken, kan træet dø de steder hvor den gør det ofte. 

  <h2>Hvilken Thujahæk eller træ er bedst?</h2>

  Hos Jespers Planteskole forhandler vi mange forskellige sorter af thuja i højeste kvalitet. De mest populære sorter til hæk er de klassiske Thuja occidentalis 'Brabant' og Thuja occidentalis 'Smaragd'. 

  Vi sælger flere forskellige thuja som træ i opstammet format. De kan sagtens stå flot i villahaver. Brabant og smaragd sorterne kan også fås som opstammede træer i flere varianter og størrelser. Derudover er der sorterne Filiformelis, Whipcord der også kan fås som opstammet træer.  

  <h3>Thuja vs Cypres</h3>

  Thujaen forveksles af mange ofte for en Cypres, da de ligner hinanden meget. Det er der også en logisk forklaring på i det at thuja tilhører cypresfamilien. Den nemmest måde at kende forskel på de 2 træer er på koglerne. Koglerne fra cypressen er mere runde i det, mens de er aflange på thujaen. En nemmere huskeregel er dog at toppen på thujaen altid er opret og går lige opad, mens den er mere hængende på cypressen.  

  <h3>Beskæring</h3>

  En ting der ikke er er så nem ved thujaen er når det kommer til beskræing. Her er det bedste råd der kan gives, at man sørger for at holde hækken trimmet fremfor at man en sjælden gang skal i gang med en kraftig beskæring. Hækken er meget nemmere at holde fremfor at skulle til at gøre pæn. Det er vigtigt, at man ikke er for hård når man beskærerer da det kan resulterer i at den ikke er i stand til at producere nye skud, hvis den skæres for langt ind. Det kan resulterer i huller i hækker, der bestemt ikke ser pænt ud. Tag derfor hellere lidt af gang og gør det et par gange om året. Du kan beskære den på de fleste tidspunkter om året, men det anbefales ikke at du gør det mellem april og og midten af maj.