Monstera

Monstera, eller fingerfilodendron som den kaldes, er i dag fast inventar som stueplante i mange danske hjem. Monstera planterne har været ultra populære bl.a. pga stor opmærksomhed inden for livsstil, mode og blogger branchen. Det er ikke tilfældigt, at monstera senere hen er blevet kendt som "bloggerplanten". Faktisk er det lidt en sjov historie med monstera. Spørger man sine bedsteforældre, er der god chance for at de også kan huske dem fra da de var unge. Det er derfor en gammel trend, der igen er blevet populære og som efterhånden har været det i en del år.
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    5 varer

    pr. side
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    5 varer

    pr. side

    Historien om monstera stueplanten

    Monstera eller fingerphilodendron er originalt fra Nord -og sydamerika og har mere end 50 forskellige artsfæller. Den er relateret til philodendron og epipremnum - Den såkaldte areum familie. I nord -og sydamerika vokser planten naturligt i de tropiske omgivelser, hvor den kan vokse op ad træerne i regnskoven og bliver enormt store i sit naturlige element med højdet op til enorme 18 meter. Da vi ikke har samme omgivelser herhjemme, kan de derfor helt naturlig ikke findes i samme størrelser, men en Monstera der bliver passet godt og står et solrigt sted, kan blive ganske overvældende og imponerende i størrelsen. 

    Monstera afkommer af det latinske ord "monstrøs", der referer til plantens helt særlige og specielle hullede blade. De hullede blade er lidt af et mysterium, men det menes at årsagen til at bladene er hullet enten er fordi, det giver planten bedre mulighed for at optage sollys fra bunden af regnskoven, eller også er det for at gøre planten mere modstandsdygtig over for de enorme mængder vand, der kan falde i de tropiske regnskove de stammer fra. 

    En nem stueplante

    Monstera er en nem stueplante at have med at gøre. Planten er hårdfør og kræver ikke den store vedligeholdelse. Selvom planten oprinder fra regnskoven, og man derfor skulle tro at den skal have en masse vand, så er det ikke tilfældet. 

    Det er tilstrækkeligt med vanding 1 gang i ugen og om vinteren kan den endda nøjes med 1 gang hver anden uge. Derudover skal du sørge for, at du giver den en solrig placering. Den vil elske at stå ved et stort vinduesparti. 

    Min monstera ser dårlig ud - Er den syg? 

    Som nævnte flere gange, er der tale om en hårdfør plante, der kan klare lidt af hvert. Fordi den ser dårlig ud, kan man derfor næsten altid nå at redde den så længe man finde årsagen til, at den ikke trives. Her er nogle af de mest almindelige tegn på at den ikke har det godt: 

    • Gule eller brune blade - Er et tegn på at du overvander den. Sørg for at den tørrer ud mellem dine vandinger. Overvanding er den mest hyppige årsag til at stueplanter mistrives. For at få 100 % styr på vandingen, kan vi anbefale at du køber en af de ultra smarte Sustee fugtmålere der helt præcist kan fortælle dig hvornår din monstera har behov for vand. 
    • Blege blade - Et tegn på manglende næringsstoffer. Sørg for at få givet planten noget gødning. 
    • Sorte pletter - Tegn på, at din monstera står i et for køligt rum. Flyt den til et varmere sted. Og her mener vi selvfølgelig ikke tættere på en radiator.
    • Brune pletter - Et tegn på, at den får for meget sollys. Dette vil være ret usædvanligt at opleve, men kan ske hvis planten bl.a. får for meget direkte sollys. Eksempelvis hvis du placerer den tæt på en dør, som du ofte holder åbent og den dermed får sol direkte og ikke gennem et vindue.