Philodendron

Philodendron Filodendron, Philodendron, er sammensat af de græske ord phileo, som betyder elske og dendron, som betyder træ. Den hører under arumfamilien og rummer ca. 500 forskellige arter. De fleste filodendron er klatrerplanter, som slager sig op ad andre planter i naturen. Slægten er hjemmehørende i Sydamerika, hvor der er tropisk klima med varm og fugtig luft. Alligevel kan planterne sagtens vænne sig til leveforholdende i en stue. Læs mere om philodendron nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  23 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  23 varer

  pr. side

  Philodendron foretrækker en temperatur på omkring 16 grader og høj luftighed. Luftfugtigheden kan du opnå ved at overbruse plante jævnligt. Hvad angår lys, så er planten ikke særlig lyskrævende. Den kan nemt klare sig i skyggefulde omgivelser. Om sommeren skal jorden holdes fugtigt, mens den om vinteren gerne må være tør. Yderligere tilføjer man om sommeren gødning ved vanding.

  Bladene hos en philodendron ændrer sig med årene. Unge blade er ofte hjerteformede. Rødder får den to forskellige slags af. De almindelige underjordiske rødder, som navnet antyder vokser under jorden, og så luftrødder. Luftrødder vokser ud fra plantens bladhjørner.

  Planten ses som giftig. Det gælder HELE planten. Den indeholder et aktivt stof kaldt oxalat. Det kan bl.a. medføre eksem, væskedannelse i kroppen og opsvulmet tunge. Planten skal indtages i meget store mængder for at være dødelig. Sandsynligheden for at det sker for et voksent menneske er næsten usandsynlig, hvor det med småbørn og husdyr ser værre ud.

  Mange philodendron arter dyrkes som stueplanter. En populær art er philodendron Scandens. Den kaldes også hjerte filodendron grundet sine fine hjerteformede blade. Scandens er en klatreplante, som der bruger sine luftrødder til at hægte sig fast. Det er en nem plante, og den gror utroligt hurtigt. Den må gerne tørre let ud mellem vandingerne. Hellere det end overvanding.

  En anden populær philodendron er Monstera. Den har været/er så populær, at den også går under navnet ”Bloggerplanten”. Slår du op i et boligblad eller klikker rundt på instagram, så kan du næsten ikke undgå, at støde på en monstera. Planten er både utrolig flot, men også rigtig nem at passe. Den får fine hullede blade. Fligene i bladene stiger i takt med plantens alder. Jo ældre plante, jo flere flige og huller i bladene. Den skal vandes, når jorden er tørret ud. Den er glad for en overbrusning i ny og næ, da det øger luftfugtigheden, og minder den om det tropiske klima, som den kommer fra i Nord- og Sydamerika.

  Generelt for philodendron familien gælder det, at det er en nem art at håndtere. De kræver ikke det helt store pasningsmæssigt. Mange af dem er klatreplanter, og her vil det være en rigtig god idé at benytte sig af en mosstok, som planten kan gro opad.