Skimmia

Skimmia er en eftertragtet plante i rigtig mange haver. En utrolig nem surbundsplante, der står flot året rundt med flotte, grønne blade og utroligt smukke blomster i foråret. Skimmia giver flotte farver i haven, og i modsætning til mange andre planter og træer i haven fortsætter skimmia med sin flotte udstråling året rundt. Med sine flotte, læderagtige blade, bær og blomster skaber skimmia et blikfang i haven, som giver smukke nuancer og får haven til at lyse op. Vælg mellem de forskellige sorter af skimmia herunder og giv din have ekstra blikfang, som alle vil elske. Læs mere om udplantning, pasning og de forskellige sorter af skimmia nederst på siden
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  9 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  9 varer

  pr. side

  Skimmia

  Skimmia (også kaldet vinterbær) er ligesom Hortensia og Rododendron en stedsegrøn surbundsplante, som får en maksimal højde på 150 cm alt efter hvilken sort der er tale om. Men selvom skimmia ikke er den højeste plante i bedet, er den alligevel rigtig eftertragtet grundet dens utroligt smukke farver og holdbarhed året rundt. Skimmia kan plantes i bedet, som en busk, men det er også rigtig populært at plante skimmia i krukke grundet dens smukke blomster, bær og evne til at holde vinteren over.

  Skimmias kuglerunde blomsterknopper viser sig fra oktober til marts, og er med til at give nogle rigtig flotte nuancer i haven, indtil de små fine blomster der sidder i runde klaser, blomstrer til foråret. De fine bær viser sig til efteråret, så fornøjelsen af de smukke farver varer lidt længere. Skimmias frugter og blomster er dog giftige og kan derfor ikke spises.

  Hvordan planter jeg skimmia?

  Skimmia er ikke særlig svær at plante, men der er dog nogle vigtige ting at huske på, når man planter skimmia. Den kan plantes året rundt, dog ikke hvis der er frost i jorden. Den kan med fordel plantes om foråret, hvor jorden stadig er lun. Skimmia er en surbundsplante, og skal derfor plantes i surbundsjord. Når man planter busken, skal jorden helst have en pH-værdi på 4,0-6,5, for at planten skal trives bedst muligt. Hvis pH-værdien bliver for høj, kan man risikere at bladene bliver gule og i værste fald, at planten dør.

  Placeringen af denne plante er heller ikke helt ligegyldig. Skimmia er en stedsegrøn plante og dette vil sige at skimmia holder på bladene hele året rundt. Ikke at få meget sollys, er skimmia derfor vant til, og trives allerbedst i hel- eller halvskygge. Hvis planten får for meget sollys, svider det på bladene og kan risikere at gøre dem gule.

  Ved selve udplantningen er det vigtigt at:

  • Planten bliver sat i en spand med vand, så rødderne kan suge en masse væske til sig inden udplantningen.
  • Imens planten suger en masse vand, graves der et hul så dybt, at rodklumpen ikke viser sig over hulkanten. En god regel er, at den skal plantes i samme højde, som den potte den stod i.
  • Gennemvæd også gerne plantehullet ligesom med plante, og dette især hvis spagnum tilføres.
  • Put planten ned i plantehullet, fyld spagnum ovenpå og tryk planten og spagnummen godt ned.
  • Slutteligt vandes planten med en masse vand, så den er klar til at stå flot i haven.

  Det er vigtigt at planten får rigeligt med vand i den første tid. Når der skal vandes, skal det enten være med regnvand eller kalkfrit vand. Vandingen af planterne kan ikke foregå med almindeligt postevand, da der er masser af kalk i vandet, og dette har skimmia ikke godt af. Det er vigtigt at huske på, at skimmia krukker skal vandes oftere end skimmia der er plantet i bede. Derudover er det en god ide at trække skimmia i krukker ind til muren eller under et halvtag, når det bliver vinter, så de ikke bliver udsat for uvejr, der kan ødelægge planten. Når planterne skal gødes, bruges almindelig gødning til krukkeplanterne, hvorimod planterne i bed, har brug for et lag på 5 cm spagnum omkring planterne. Dette skal forgå én gang om året, helst efter blomstringen.
  Hvis planten på et tidspunkt skal plantes fra krukke til bed, kan dette sagtens lade sig gøre.

   

  Skal skimmia beskæres?

  Skimmia er en langsomt voksende plante og har derfor ikke behov for den store beskæring. En god ide er at beskære skimmia en gang om året, så man kan forme den, så den forbliver kompakt. Tidspunktet for denne beskæring vil med fordel være om vinteren.

  Hvilke sorter findes der?

  Der findes i alt 9 forskellige arter af skimmia, men de 3 mest populære sorter er ’Reevesiana’, ’Finchy’ & ’Rubella’

  Skimmia Japonica ‘Reevesiana’

  Reevesiana er en tvekønnet plante og dette vil sige, at der både kommer røde bær til efteråret og smukke rosa blomster til foråret. Planten har de fineste blomsterknopper fra oktober til marts, som også giver de smukkeste nuancer til haven. Igennem hele året har den de flotteste mørkegrønne blade.
  Den bliver op til 0,5-1 m høj og 1,2-1,5 m bred.

  Skimmia Japonica ‘Finchy’

  Finchy er en han-plante og dette vil sige, at den kun sætter blomster. Fra marts til oktober kan man se de fineste blomsterknopper i hvid og grøn og i april-juni springer blomsterne ud til de smukkeste hvide blomster. Igennem hele året har den de flotteste mørkegrønne blade.
  Den bliver op til 1 m høj.

  Skimmia Japonica ‘Rubella’

  Rubella er en han-plante og sætter derfor også kun blomster. Den har de flotteste mørkegrønne blade hele året rundt, men fra marts til oktober kommer der de flotteste blomsterknopper i en rødlig farve. I foråret springer disse blomster ud til en smuk sart rosa farve, som er et blikfang i haven.
  Den bliver op til 0,5-1 m høj og 1,2-1,5 m bred.