Hortensia

Hortensia (Hydrangea) er endnu en af vores højtelskede haveplanter, som kan lyse enhver have op med sine pom-pom blomster. Hortensiaer er velkendt for at være meget iøjnefaldende med sine store og fantastisk smukke blomsterskærme, så hvis du mangler noget flot til at skabe blikfang i haven er Hortensiaen et oplagt valg. Vælg mellem flotte forskellige former som klatre hortensia eller de klassiske havehortensia (syrenhortensia). Se vores vejledning til beskæring af hortensia nederst på siden.

  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 101

  Side
  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 101

  Side
  pr. side

  Hortensia 

  Hortensia, mener vi, er den perfekte finale i surbundsbedet - den afløser rhododendronens blomstring i juli måned og blomstrer helt til hen på efteråret. Smukke store blomster er virkelig den bedste måde at afslutte havesæsonen på. Igennem de senere år er Hortensia Paniculata, som er en hortensia med syren-lignede blomsterstande, blevet meget populær grundet sine specielle og smukke blomster. 

  Hortensia buske er ret nemme at holde. De ynder at vokse i en fugtighedsbevarende havejord. Vælg derfor at plante den i spagnum. Vil du gerne have blå hortensia, kræver det en sur spagnum. Jo mere sur jorden er, des mere blå bliver blomsterne. Jordens surhedsgrad aftager efterhånden som spagnummen forgår. Tilføj derfor ugødet spagnum samt ’Farv mig blå’ til hortensiaen. Hvide og rødlige hortensiaer kan både plantes i surbund og en almindelig gødet spagnum tilsat komposteret kojord. 

  Surbundsgødning giver et perfekt tilskud, som både fremmer blomstring og giver den rette farve. Placer gerne hortensia på en halv skyggefuld plads i haven, hvor den kan få lov at buske sig og stå i fuld pragt. 

  Hortensia behøves som sådan ikke beskæring, men du kan sagtens gøre det. Læs hvordan nedenfor. 

   

  Den perfekte guide til beskæring, plantning og pasning af Hortensia

   

  Beskæring af hortensia 

  Når vi snakker om beskære hortensia, er det forskelligt alt afhængig af sorten.

   

  Hydrangea Paniculata og Hydrangea Arborescens 

  - Alle hortensia, hvor der står Hydrangea paniculata og Hydrangea arborescens, kan beskæres eller udtyndes hvert år, eller snarere efter behov. Disse sorter får nemlig knopper på 1. års skud og der er dermed ikke en risiko for, at du klipper årets blomstring væk.

   

  Hydrangea Macrophylla

  - Hydrangea macrophylla bør ikke beskæres, da den får blomster på 2. års skud, og du vil derfor kommer til at klippe blomsterknopperne væk. Fjern derfor kun de visne blomster fra sidste år og mulige døde grene. Har du gamle hortensiaer af denne type, som trænger til en opfriskning og ny vækst fra bunden, anbefaler vi, at du udtynder ved at klippe få af de tykkeste grene af nede ved bunden, hvorpå de vil skyde på ny og busken vil blive tættere. Vær opmærksom på den altødelæggende nattefrost og sørg for at dække planterne til om natten.

   

  Hortensia Macrophylla ‘Endless Summer’

  Som noget nyt indenfor de senere år er det kommet lidt af en have sensation til: Hortensia macrophylla 'Endless Summer' der både blomstrer på nye og gamle skud og er meget blomsterrig. Er du derfor uheldig at nattefrosten i maj svider knopperne på 2 års skuddene, vil den alligevel blomstre på de nye skud. 

   

  Hvornår klipper man hortensia ned?

  Beskæring og udtynding bør foregå om foråret, når der ikke længere er fare for frost. Lad endvidere altid de visne blomster stå, da disse er med til at beskytte hortensiaen for den værste frost.

  Vand, vand og endnu mere vand, er ekstremt vigtigt for hortensiaen, når den står i blomst. Så vand dine hortensiaer, specielt hvis det er rigtig tørt, og placer dem ellers i delvis skygge, for at de trives bedst.

   

  Sådan planter du Hortensia

  Ved plantning af din hortensia, er det vigtigt at du først og fremmest beslutter dig for hvilken placering de skal have i haven. Her er det vigtigt, at du læser om den pågældende sort da det er forskelligt om planten foretrækker primært sol eller skygge. De fleste foretrækker dog delvis skygge. 

  Du kan plante hortensia ud det meste af året. Det er mest optimalt at gøre om efteråret, men du kan også sagtens gøre det om foråret så længe du er meget opmærksom på at vande efter udplantningen og det første stykke tid herefter. 

   

  Husk at gennemvæde rodklumpen

  Når du skal igang med selve udplantningen, er det en god ide at gennemvæde rodklumpen ved at dyppe den flere gange i en spand med vand. Grav derefter et stort hul med en dybde, der passer med at plantens potte klump flugter med jorden. Fyld herefter hullet med jord, men gem ca 1/3. Den sidste 1/3 jord skal du først smide på efter at du har vandet plantehullet. 

  Når hortensiaen først er plantet, er det vigtigt at du fremadrettet er opmærksom på at de får nok vand især inden for det første år af dens levetid. 

   

  Hortensia gødning 

  Når du skal plante din hortensia, skal du vide at en omgang gødning kan gøre underværker for for at få nogle store blomstrende buske. At dyrke hortensia kan være en stor opgave, men med den rette gødning, får du let klaret jobbet. Se hvilke slags surbundsgødning der gør sig gældende for din hortensia.

   

  Hvornår blomstrer hortensia?

  Som de fleste andre blomster, så har klimaet en indvirkning på hvornår og hvor længe en hortensia blomstrer. Normalvis blomstrer hortensia fra sent efterår til start forår, men kan variere alt efter sorten. 

  Farver af hortensia

  En hortensia kan få mange forskellige farver bl.a. rosa hortensiaer, blå hortensiaer og selvfølgelig den hvide hortensia. Det er surhedsgraden i jorden der determinerer hvilken farve blomsterne på hortensiaen får. 

  Hvid

  Den hvide hortensia har en god tommelfingerregel, at neutral jord giver hvide blomster. De hvide og smukke blomster står tit i rørende kontrast til de stærke grønne nuancer fra hortensiaen grene og stilke. 

  Blå

  En hortensia får blå blomster, som er utroligt flotte og har en bred nuance af blå farver, nogen gange både blå og hvide nuancer. Blå hortensiaer er meget populære i de danske haver, og med god grund. 

  Lyserød

  Hortensiaen kan også få lyserøde blomster, med flotte rosa toner. En virkelig frisk, varm og elegant farver der pryder alle haver den står i.