Bærmispel

Bærmispel fås i mange forskellige sorter og typer. Det er løvfældende buske eller små træer. Bærmispel kaldes Amelanchier på latin. Fælles for dem alle er at de får små velsmagende bær. Modningstiden er afhængigt af artsnavnet. De anvendes som solitært træ/busk eller i grupper. Buskens bær kan anvendes til kryddersnaps, marmelade eller gelé. De kan høstes når de er modne, men inden fuglene spiser dem.
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    21 varer

    pr. side
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    21 varer

    pr. side

    Voksested
    Bærmispel er en hårdfør plante, der trives de fleste steder. De foretrækker sol til halvskygge.Den stiller ikke store krav til jord eller gødning og den tåler tørke. Den er fuld hårdfør og kan tåle vind. den er ret tolerant over for luftforu­rening.

    Plantning
    Du skal grave et hul der er mindst dobbelt så stor som potten, træet står i. Løsn jorden godt i bunden af hullet. Inden du planter er det en fordel hvis du blander ⅓ del Kojord i den eksisterende jord. Kojorden er jordforbedrende og gødningen frigives langsomt gennem vækstsæsonen. Sæt træet i hullet og giv det en spand vand. Herefter fylder du op med jord, træd jorden til og giv endnu en spand vand, så jorden lægger sig ned omkring rødderne. Træet må IKKE plantes dybere end det stod i potten. HUSK at vande træet i de tørre perioder.

    Pleje
    De kræver ikke noget særligt med hensyn til jordbundsforholdene heller ikke til gødning. De tåler en del tørke men de bliver flottest hvis de ikke står for tørt. Er træet nyplantet skal det passes med vand, gerne i 2-3 år efter plantningen. Det er også vigtigt at holde ukrudt og græs væk fra træet, gerne en meter rundt om træet.

    Formering
    Formering sker ved frø. Du skal høste frøene når de er modne i juni måned og de skal sås med det samme. De er ikke altid lige spire venlige, så du skal forsøge med en del frø for at få et tilfredsstillende resultat. Derimod er de meget villige til at sætte en del rodskud. Du kan lade dem står et års tid, for derefter at grave dem op og plante dem et andet sted. Det bedste tidspunkt er omkring oktober, hvor jorden stadig er lun, så de kan nå at etablere sig ingen det bliver for koldt.

    Blade
    Bladene er ofte hvidfiltede, men oversiden bliver efterhånden glat. De får flotte høstfarver der går over i gul/orange/rød/grønlige farver.

    Blomster
    Blomstrer i maj måned. Blomsterne sidder i klaser, hvor de enkelte blomster er hvide.

    Frugter
    Frugterne er dekorative, runde kernefrugter ("bær") ca. 1 cm store. Farven er røde, purpur og sorte. Frugterne er spiselige og søde, du skal bare være hurtig med at høste dem ellers spiser fuglene dem allesammen. De kan bruges til gele eller marmelade. Bærene bliver bedst hvis træerne står i fuld sol og med god plads omkring sig.

    Beskæring
    Du behøver ikke at beskære din bærmispel, da den helt naturligt danner en smuk og bred krone. Du kan dog tynde ud blandt de kraftige grene for at give luft til kronen.

    Opskrift på marmelade
    Ca. 1 kg modne bær
    500-600 g sukker
    2 dl vand.
    De koges til de er møre, de skal skummes undervejs. Til sidst blendes de og jævnes med et geleringspulver. Hældes på rene glas der er skyllet i atamon. Husk at lukke for glasset med det samme.

    Opskrift på kryddersnaps
    Fyld en flaske med bærrene og fyld derefter op med snaps.
    De skal trække ca. 2 mdr. Si dem gennem et klæde 
    Det bliver en fantastisk velsmagende snaps.

    Populære bærmispler:


    BÆRMISPEL AMELANCHIER ARBOREA 'ROBIN HILL

    Smuk fuldt hårdfør bærmispel, der egner sig perfekt til haven eller i en park. Den har små sartrosa blomster i april-maj måned.

    BÆRMISPEL AMELANCHIER LAEVIS

    I såvel løvspring som også ved løvfald står busken nemlig med de flotteste farver - i løvfald lilla-bronzefarvede blade, mens løvets høstfarver er mere gullige, orange og røde. Og herimellem er bladene ovale og blågrønne. Disse løvfarver og de mange, meget smukke, hvide blomster i klaser, der blomstrer fra maj, gør denne busk meget anvendelig som prydbusk.