Birketræer

Birk (betula) er velkendte i den danske natur, men de fungerer også fantatisk som prydtræer til haven. Birketræer er genkendelige pga. sin hvide og dekorative bark, men kan også fås med stammer i andre farver. I naturen har vi 2 arter i Danmark: Dunbirk (Betula pubescens) og vortebirk (Betula pendula). Hos Jespers Planteskole har vi et stort udvalg af birketræer til haven og hvor har flere sorter der egner sig fantatisk som prydtræ. Det gælder bl.a. den flotte Himalaya-Birk (Betula utilis), Fligetbladet Birk (Pendula "Dalecarlica"), Hængebirk (Verrucosa "tristis"), kobberbirk (Albo. Var. Septentrionalis), Vortebirk ("Verrucosa"), Sørgebirk "youngii" og den særlige sortbirk "Betula Nigra".
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    20 varer

    pr. side
    Sorter stigende
    Vis som Tabel Liste

    20 varer

    pr. side

    Birketræer til haven

    Birketræer er meget velegnet til at placere i haver eller parker, hvor de både kan stå alene eller i grupper. Birken kan udfylde havens tomme rum som et flot prydtræ, hvor dens flotte og unikke stamme kan være et dejligt syn i haven. Pga. kronens udformning vil birketræet ikke give stor skygge i haven. Birketræet er også en god løsning som allétræ eller læhegn. Birken kan også købes i så storre størrelser, at man ikke behøver vente mange år på at få et stort og flot træ . Det er desuden også hurtigvoksende. Over tid kan en birk bliver op til 25-30 meter i højden og de kan blive helt op til 100 år gamle.

    En birk er nem at have med at gøre, da den kan vokse i snart alt slags jord og fordi den er ekstremt hårdfør over for både vind og vejr. Det vigtigste når man udplanter en birk, er at sikre sig at den placeres et lyst sted, da det ellers vil påvirke træet vækst. Den skal nok klare den alligevel, men man vil opleve at træet blivet ranglet. 

    Vores mest populære birketræ til haven er Himalaya-birken (Betula Utilis), der også kaldes for papirbirk eller utilisbirk. Det er et rigtig flot og smukt birketræ, der har grønne ægformede blade, der om efteråret får et gult løv. Træet kan fås i et strot udvalg af størrelser der varierer helt fra 175-225 cm og op til 400-450 cm. 

    Dernæst er Hængebirk (Betula verrucosa 'Tristis') også en af de populære birketræer. Hængebirken er en vortebirk, der karakteriseres ved sin små blade i gul høstfarve og sine bredt hængende grene. Den får fine blomsterrankler i marts og kan købes i størrelser fra 160-200 cm og op til 375-425 cm. 

    Et unikt træ

    Birketræet er unik og velkendt for sine hvide stammer, men faktisk findes birketræer også med andre stammertyper. Man kan bl.a. få den helt særlige Betula Nigra, der er en sortstammet birk der stammer fra nordamerika. 

    Der er også den særliger kobberbirk (Betula Albo. Var. Septentrionalis), der som navnet antyder har en rødbrun barkgrenfarve. 

    Birkene har også en såkaldt skiverod, der betyder at træets rodnet ligger helt i overfladen af jorden og dermed også udtørrer jorden omkring sig og suger alt næringen i området. Det betyder også, at det er de færreste planter der trives tæt omkring birketræer. Selv græs kan have svært ved at gro optimalt nær birketræer. 

    Beskæring af birk

    Man kan godt beskære birk, så længe man ikke gør det for voldsomt og så længe man gør det om sommeren eller tidligt efterår. Beskæring anbefales dog kun, hvis man synes at træet er blevet for vildt. Sørg for kun at beskære sidegrene eller nær en større stamme. Det anbefales ikke, at du beskærer birken meget i højden. Den har bedst af, kun at blive tyndet ud. De er ikke glade for en hård beskæring. 


    Historien om birk

    Birketræerne har en enormt lang historie i Danmark. De har vokset i skandinavien lige siden den sidste istid 9600 år f.Kr. - Man kan derfor roligt sige, at de altid har været en del af den danske natur. 

    Førhen blev birk anvendt meget til skovbrug og var engang også en populær træsort til design af møbler, men i dag bruges birken primært som brænde og krydsfinér. 

    Birkens saft 

    Har du et birketræ, er det muligt at tappe safter fra den. Træerne er dog ikke en endeløs kilde af saft og det tærer hårdt på træet, derfor anbefales vi også at du ikke gør det hvert år på samme træ. Der skal gerne gå 2-3 år mellem hver tapning, for ikke at forstyrre træets vækst.

    Det er vigtigt, at du kun tapper birketræer der står i sol, for ellers er det ikke sikkert at træet vil kunne holde til det. Man kan få saft ud af et birketræ fra marts-maj. Måden at gøre det på, er ved at skære en fingertyk gren over, hvorefter man blot skal placere en flaske for enden af grenen. Når flasken er fyldt op, har du dig en dejlig lækker birkesaft der kan drikkes ferskt direkte fra træet, eller serveres efter en tur i køleskabet. Saften skal gerne have en klar farve. Man kan faktisk også bruge saften i køkkenet til madlavning, hvor kun fantasien sætter grænser. På køl kan birkesaften ca. klare sig 5 dage. 

    Tapning af birkesaft er en gammel tradition, der kan spore rødder helt tilbage til 1700 tallet. I gamle dage blev det anset som et virkemiddel mod flere sygdomme.