Blodbøg

Blodbøg er en rigtig populær og velanset plante, som står rigtig flot i haven. Med dens utroligt flotte og unikke purpurrøde blade, skaber den utroligt smukke nuancer til haven. Flotte bronzefarvet blade ses om efteråret hos blodbøgen, og dermed fortsætter den med sin flotte udstråling lidt længere. Vælg mellem forskellige sorter af blodbøg herunder og skab ekstra blikfang i haven, med disse flotte mørkerøde farver, som alle vil elske. Læs mere om pasning, plantning, beskæring og de forskellige sorter af blodbøg nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  4 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  4 varer

  pr. side

  Alt der er værd at vide om blodbøg

  Blodbøgen er en underart af den almindelige bøg, hvor kendetegnet ved netop denne art er træets mange, smukke og purpurrøde blade. Bladene er let bølget med tydelige lyse årer, og med dens mørkerøde løv, giver dette et utroligt flot og unikt sammenspil, som pryder haven. Blodbøgen bliver op til omkring 150-200 år, og dermed er dette træ utroligt langtidsholdbart, og glæder haven i et langt stykke tid. Nogle blodbøger kan blive helt op til 25 m høje, alt efter hvilken sort der er tale om.

  Blodbøgen er langsomtvoksende, og det vil sige, at den vokser omkring 30-50 cm om året. Dens smukke, blodrøde blade ses ved løvspring i april eller maj, men senere kan bladene gå hen og få en mørk, brunrød farve. I modsætning til rødbøg, som blodbøg ofte bliver forvekslet med, har blodbøg ensartet mørkerøde blade. Derudover, er forskellen på disse to planter også, at blodbøg er podet, hvorimod rødbøg er frøformeret. 

  Om efteråret får bladene en flot bronzefarvet efterårsløv, som også giver utroligt flotte nuancer til haven. Modningstiden får blodbøgen er fra september til oktober.

  Hvornår beskærer man blodbøg?

  Beskæring af blodbøgen kan foregå hele året rundt. Dog er det vigtigt at huske på, at det er vanskeligt at beholde formen og den naturlige krones struktur på bøgen, hvis man blot skærer i toppen. Derfor kræver beskæringen god tid, så bøgen kan beholde sin skønne kroneform. 

  Hvordan planter man blodbøg?

  Blodbøgen trives i både sol og skygge, men for at opnå den flotteste, dybrøde bladfarve, trives træet bedst, hvor den får mest muligt sollys. Uden sollyset kan bladene have en tendens til at blive en smule grønnere. Det er vigtigt at være opmærksom på, at den røde bladfarve er svagere i løbet af det første år efter plantningen, men at den mørkerøde, næsten tenderende til sorte farve, nok skal komme i løbet af årene. Derudover skal bøgen også plantes, så den har god plads til at vokse, så et sted med plads rundtom, er en stor fordel, når blodbøgen skal plantes.

  Inden og under plantningen:

  • Sæt planten med potte i en spand vand i ca 15. min. Rodklumpen skal være gennemvædet.

  • Grav et godt stort hul hvor jorden løsnes. I bland Komposteret Kojord svarende til 1/3 af plantehullet.

  • Fjern plastpotten, eller løsen lærredet der sidder om rodklumpen

  • Sæt planten i plantehullet i samme dybde som den er i potten. Rodklumpen skal næsten være dækket af jord

  • Tryk let  til.

  • Vand godt, mindst 20 liter vand.

  Efter plantningen:

  Vand rigeligt de første 2-3 uger efter plantningen og hold fri for ukrudt og græs i 1 diameters afstand, da det ellers vil stjæle vand og næring.

  Forskellige sorter af blodbøg

  Fagus sylvatica ‘Riversii’ er en af de mest eftertragtede blodbøger, da dette er et helt almindeligt, men samtidig unikt opstammet solitærtræ. Med dens helt mørkerøde og flotte ovalformede blade, skaber den et flot farvespil med de andre grønne træer i haven. Den bliver 15 - 20 meter høj og 5 - 10 meter bred og har en modningstid fra september - oktober. ‘Riversii’ fås i forskellige størrelser, så pryd din have med dette flotte træ.Dette træ fås i forskellige salgshøjder. 

  Trefarvet (Fagus sylvatica ‘purpurea tricolor’) er en helt speciel og unik sort af blodbøg, da denne specifikke blodbøg er flerfarvet. Dette opstammet træ får rødbrune blade med en smuk rosa kant, som skaber smukke nuancer i haven. Træet har et flot rødt efterårsløv. Den kan blive helt op til 8-10 m højt og er et langsomt voksende smalt træ. Den fås i forskellige salgshøjder. 

  Hænge-blodbøg (Fagus sylvatica ‘purple fountain’) og Hænge-blodbøg (Fagus sylvatica ‘ purpurea pendula’) er 2 rigtig flotte hænge-blodbøger, hvor grenene og bladene har denne ‘hængende’ effekt, som ser rigtig flot ud. Disse løvfældende træer har rødbrune blade, som bliver til flot, brunt efterårsløv senere på året.

  Fagus sylvatica ‘Purple fountain’ kan blive op til 8-10 m højt, og er et langsomt voksende træ med uregelmæssigt vækst. 

  Fagus sylvatica ‘purpurea pendula’ kan blive op til 3-5 m højt, og er et langsomt voksende træ med uregelmæssigt vækst. 

  Begge sorter fås i forskellige salgshøjder.