Egetræer

Eg eller Quercus, som er den latinske betegnelse for eg, er en gammel og flot plante, som kommer i mange forskellige sorter, som hver især velegner sig til specifikke områder. Det gælder bl.a. vintereg, sumpeg, søjleeg, rødeg og pyramideeg. Haver og parker er typiske områder man støder på disse flotte og unikke træer. Egens flotte blade og karakteristiske frugter er to typiske kendetegn ved eg. Eg er også lysåbent, og derfor lader den fint andre planter få lys under den. Kig i vores udvalg af egetræer, og skab liv i haven med disse fine og inkluderende egetræer. Læs mere om pasning og plejning, beskæring, plantning og de forskellige sorter af eg nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  15 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  15 varer

  pr. side

  Hvad er et egetræ?

  Egetræ er en af de mest almindelige arter af buske, der findes i skovene i Danmark. De fleste egetræer er grågule i farven, men nogle kan være mere grønne. Egetræer er meget stærke og holdbare, og det er derfor, de er så almindelige i skovene. Den har en lang, tyk stamme og store, grønne blade. Egetræer kan blive meget høje - nogle af dem kan blive over 30 meter høje! Deres kroner kan have en omkreds på op til 15 meter. Egetræer er meget holdbare træer og kan blive meget gamle. Egetræer er utroligt stærke, holdbare og modstandsdygtige, og dermed kan disse træer blive meget gamle. De fleste egetræer i Danmark er mellem 100 og 200 år gamle, men nogle af de ældste egetræer i landet er over 400 år gamle. Træerne kan du altså få gavn af i meget lang tid.

  Egens blade kan kendes på de uregelmæssigt lappede blade, som også kaldes for fjerlappede. Bladene sidder på en kort stilk, og er 5-10 cm lange og indeholder ofte 7-11 lapper. Bladene er læderagtige, hvor oversiden ofte er mørkegrøn, og undersiden ofte er lysegrøn med en blålig undertone.

  Barken på de unge kviste er glat og brungrå til olivengrøn, hvorimod barken på dele af de ældre, med tiden, bliver lysegrå, tyk og danner sig en skorpebark med dybe furer.

  Egetræer er meget vigtige for miljøet. Deres store blade giver masser af skygge, og deres rødder hjælper med at holde jorden på plads. Egetræer er også en vigtig kilde til mad og medicin for mange mennesker i deres områder.

  Hvorfor er egetræ en fordel i haven?

  Egetræ er en af de bedste træer, du kan have i din have. Det er meget holdbart og kan modstå de fleste vejrforhold. Det er også en af de mest alsidige træer, du kan have. Det kan bruges til at skabe en hyggelig atmosfære i din have, eller det kan bruges som et praktisk element.

  Det er også et af de mest populære træer i Danmark. Mange danskere elsker at have egetræ i deres have, fordi det er så smukt og unikt. Egetræ er også meget nemt at vedligeholde. Du behøver ikke at gøre meget for at holde det i god stand.

  Det er også et af de mest robuste træer. Det kan modstå de fleste vejrforhold og er meget holdbart. Det er også en af de mest alsidige træer. Det kan bruges til at skabe en hyggelig atmosfære i din have, eller det kan bruges som et praktisk element.

  Hvordan skal mit egetræ passes og plejes?

  Egetræer er naturligt tilpasset til at vokse i de fleste klimaer, men de trives bedst i et køligt, fugtigt klima. De kan dog også vokse i mere varme klimaer, så længe de har adgang til masser af vand.

  For at få det bedste ud af din egetræ plante, så sørg for at plante den i en jord der er rig på næringsstoffer. Egetræer er ikke kræsne med hensyn til jord, men de trives bedst i en let, sandet jord.

  Placér din egetræ plante i et solrigt område, men sørg for at give den beskyttelse mod de direkte stråler af solen. Egetræer kan tåle en del skygge, men de vil ikke vokse så godt i et helt skyggefuldt område.

  Vand din egetræ plante regelmæssigt, men sørg for at jorden ikke bliver for våd. Egetræer kan tolerere en del tørke, men de vil ikke vokse så godt i et tørt klima. Egetræer er ikke kræsne med hensyn til gødning, men de trives bedst i en jord der er rig på næringsstoffer. Beskær din egetræ plante regelmæssigt for at få den til at vokse på den ønskede måde. Egetræer tolererer beskæring godt, men det er vigtigt at du ikke beskærer for meget af gangen.

  Hvis du følger disse enkle råd, vil din egetræ plante vokse sig stor og sund.

  Hvor meget vand skal en egetræ plante have?

  En egetræ plante skal have meget vand for at kunne overleve. De fleste egetræer kræver mindst en liter vand om dagen for at kunne vokse sig større. Nogle egetræer kan dog klare sig med mindre vand, hvis de er plantet i en fugtig jord. Bemærk at vanding især er vigtigt de første par måneder efter udplantning. I stedet for at sjat-vand hver dag, anbefaler vi dog at du i stedet gennem vander dit træ 2-3 gange i ugen. Dette gælder i øvrigt for alle havens træer.

  Hvor meget lys skal en egetræ plante have?

  Egetræer er afhængige af en bestemt mængde lys for at kunne vokse og blomstre ordentligt. For at få den bedste vækst, skal egetræer have mindst seks timer direkte sollys om dagen. Hvis egetræet ikke får nok lys, kan det begynde at blive gul og kedeligt.

  Hvordan klipper man egetræ?

  Det er ikke så svært at klippe egetræ, som mange tror. Faktisk er det ret enkelt, hvis man følger nogle få enkle trin.

  Først og fremmest skal du sørge for at have det rigtige udstyr. Du skal bruge en ordentlig grensaks med teleskopskaft eller en stige eller en anden form for platform, hvis du skal nå højt op.

  Når du har det rigtige udstyr, skal du sikre dig, at du klipper egetræet på den rigtige måde. Du skal klippe langs stammen, så du ikke skader barken. Husk også at klippe med jævne mellemrum, så du ikke overbelaster træet.

  Det er alt, hvad der skal til for at klippe egetræ. Husk at følge disse enkle trin, og du vil få et flot og velplejet træ.

  Hvordan plantes egetræ?

  Egetræer skal plantes på samme måde som alle andre træer. Vi anbefaler, at du læser vores guide til plantning af træer.

  Kan egetræ genplantes?

  Egetræer er meget holdbare træer, og det er sjældent, at de bliver angrebet af sygdomme eller skadedyr. De fleste egetræer kan sagtens tåle at blive genplantet, selv om det er bedst at undgå at gøre det for ofte.

  Det er dog ikke alle egetræer, der er egnede til at blive genplantet. Hvis træet er for stort, kan det være svært at få det til at tage rod igen. Det samme gælder, hvis træet er blevet angrebet af en sygdom eller et skadedyr. I disse tilfælde kan det være bedre at fælde træet og plante et nyt i dens sted.

  Hvornår skal jeg pode min egetræ plante?

  Det er bedst at pode egetræ planter i foråret, når de begynder at vokse igen. Men hvis du har glemt at pode dem, kan du også gøre det om sommeren eller efteråret.

  For at pode egetræ planter, skal du først finde en sund og stærk gren. Grenen skal have mindst to år på bagen, og den skal være ca. 10 cm lang. Så skærer du den af med en skarp kniv, og poder den ned i jorden.

  Det er vigtigt, at jorden omkring egetræ planten er fugtig, men ikke våd. Så giver du planten lidt vand, og så skal den stå et lunt sted. Efter et par uger vil der komme nye skud ud af podden, og så kan du flytte planten ud i haven.

  Hvilke sorter af egetræ findes der?

  Vi har et stort og bredt udvalg af egetræ online, men her er nogle af de mest populære sorter:

  - Pyramide-eg (Quercus robur 'Fastigiata')

  - Søjle-eg (Quercus bicolor)

  - Vinter-eg (Quercus Petraea)

  - Sump-eg (Quercus Palustris)

  - Rød-eg (Quercus Rubra)