Espalier- og parasoltræer

Espalier- og parasoltræer kan bruges til at skabe flere niveauer i haven, som skaber et smukt udtryk. De er meget dekorative og velegnet til afskærmning, både i større og mindre haver, hvor man har et ønske om at skabe dybde og en naturlig inddeling. Du kan læse mere om vores espaliertræer og parasoltræer nederste på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  10 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  10 varer

  pr. side

  Opbundne espalier træer 

  For at skabe harmoni i haven er det en god ide at arbejde med beplantning i forskellige niveauer og linjer. Espaliertræet bidrager med lodrette linjer og parasoltræet bidrager med vandrette linjer. De fleste af vores espalier- og parasoltræer er opstammet, som betyder at kronen starter efter den angivne højde og stammen forbliver denne højde, kun kronen vil vokse. De opstammet træer gør det også muligt at plante blomstrende stauder eller græsser under træet, hvilket giver beplantning i flere niveauer.

  Mangler du inspiration og gode råd til beplantning eller afskærmning kan du læse mere her.

  Parasoltræer

  Parasoltræer har en vandret, flad og bred krone, som er bundet op på espalier. Det ’levende tag’ giver en naturlig skygge fra sig, derfor anvendes disse typer træer ofte som ’grønne parasoller’ på terrassen. Parasol træerne er meget dekorative med deres anderledes form og klare linjer.

  Espalier træ

  Espaliertræet har en flad og lodret krone, som med tiden vil vokse sig firkantet. De tydelige lodrette linjer og muligheden for at forme træet har længe gjort espaliertræet populær at anvende i haver. De kan give haven en naturlig inddeling og samtidig er det et smukt træ at bruge til at afgrænse et bestemt område i haven.  Hos os finder du et bredt udvalg af forskellige espalier træer, blandt andet Platan, Virginsk Ambra, Tilia og Skovlind.

  Espalier har længe været anvendt til formning af frugttræer og det er faktisk opstået af praktiske grunde. Frugterne modner bedre, når træet er placeret op af en solvarm mur. I dag er det dog først og fremmest en dekorativ måde at plante og forme sine frugttræer. De fritstående espalier frugttræer har desuden også den fordel, at solen når alle dele af træet, hvorimod grenene på et almindeligt frugttræ vil danne skygge i midten.  Er du på udkig efter et espalier frugttræ kan du finde vores udvalg her.

  Plantning

  Sæt planten i vand. Potteklumpen skal være gennemvædet. Grav et stort hul, hvor jorden løsnes og bland 1/3 komposteret kojord,  i forhold til den eksisterende jord, i plantehullet. Sæt træet i plantehullet i samme dybde, som den er i potten. Til slut skal træet vandes, gerne omkring 20 liter. Efter plantningen skal træet have rigeligt med vand. Du kan finde en uddybende vejledning til plantning af træer her.

  Formning og beskæring

  Et træ bundet op på espalier skal beskæres om sommeren (juli-september). Man starter udefra og sikrer at ledeskuddet har en sund og levende spids. Først når træet har den ønsket størrelse skal man begynde at skære endeskud væk og dette gøres altid ved knop eller sidegren.

  Herefter kan man begynde en beskæring af ledeskuddets sideskud. Dette gøres umiddelbart udenfor en knop eller sidegren.

  Til slut går man grundstammen efter og fjerner skud derfra.

  Det er altid en god ide at rådføre dig med en gartner, da beskæring og formning kan variere fra træ til træ.