Japansk kirsebær

Japansk kirsebær er en rigtig populær plante i de danske haver. I mange parker og alléer ser man også japanske kirsebærtræer, og dette er ikke underligt, da et japansk kirsebærtræ har de smukkeste, sarte lyserøde og hvide farver. ‘Prunus serrulata’, som er den latinske betegnelse for det japanske kirsebær træ, er altså en sand fornøjelse for øjet, og vil være med til at skabe de smukkeste farver i haven eller parken. Køb japansk kirsebær og skab de smukkeste lyserøde og hvide nuancer, som alle vil elske. Læs mere om beskæring, plantning og pasning af japansk kirsebær nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  14 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  14 varer

  pr. side

  Japanske kirsebærtræer - Historie og kendetegn

  Selvom de japanske kirsebærtræer startede med at blive dyrket i Asien (især Japan) er de i Danmark rigtig populære og bliver benyttet mange steder både privat og offentligt såsom parker og kirkegårde.

  Det Japanske kirsebærtræ er et prydtræ, og det kan både plantes som et solitærtræ, men de kan også plantes i grupper. De japanske kirsebærtræer er meget karakteristiske, da de har de fineste lyserøde eller hvide blomster, som springer ud i foråret omkring april og maj. Blomsterknopperne sidder i klaser, men spredt ud over hele træet. Træerne findes i mange forskellige former, nogle kraftige og andre mere spinkle, alt efter hvilken form der ønskes. Den findes også some hængekirsebær, bjergkirsebær og søjlekirsebær. Blomsterfarver kan også varierer fra alt imellem hvid, lyserød og mørk rosa, men disse farver afhænger af hvilken sort der er tale om. Alle japanske kirsebærtræer får dog et gyldent, bronzefarvet efterårsløv. 

  Barken på stammen og grenene er først rødbrun hvorefter den går hen og bliver en smule mere gulbrun. Bladene på træerne er ovalformede, men ender ud i en spids forenden. 

  Skal Japansk Kirsebær beskæres? 

  Japansk kirsebær har ikke behov for at blive beskåret, men der kan selvfølgelig være andre gode grunde til at beskære japansk kirsebær. Det kan være at træet er blevet for stort eller at der ønskes en bestemt form på træet. Træet er ganske hurtigtvoksende, og det kan derfor være en fordel med en beskæring, hvis træet overskygger de andre planter i haven, men dette er selvfølgelig ikke nødvendigt, men en smagssag. Hvis beskæring af træet ønskes, er det en god ide at beskære træet fra start ved kun at klippe tynde grene af, så træet ikke bliver beskåret for kraftigt, så det skaber vildskud øverst på stammen. Beskæringen skal helst foregå fra juli-september, og det er vigtig at grenene bliver skåret af helt inde ved stammen, så såret kan hele. 

  Hvordan planter jeg et japansk kirsebærtræ?

  Japansk kirsebær trives bedst på en solrig placering, men kan dog også stå i halvskygge. Plant i frisk og næringsrig jord, for bedst mulig trivsel af træet. Undgå dog at plante træet på en placering, hvor der indenfor de seneste 10 år har stået et andet stenfrugttræ, da jorden vil være træt efter det foregående træ, og derfor vil mistrives. 

  Tiden for plantning er helst i efteråret, men hvis der plantes om foråret, skal der vandes rigeligt hele sommeren igennem. 

  • Grav et hul som er stort nok til jordklumpen og rødderne, og løsne jorden i bunden af det gravede hul.

  • Fyld vand i hullet og lad det synke ned i jorden inden træet placeres. 

  • Placer træet i hullet og vær sikker på at rødderne er løsnet fra jordklumpen, så rødder ikke vokser rundt om sig selv. 

  • Træet skal være placeret i den højde, som det var i den potte den ankom i. 

  • Fyld jord i hullet, og tramp det forsigtigt på plads, så rødderne får mest muligt kontakt med jorden. 

  • Vand rigeligt, så du igen er med til at sikre røddernes kontakt med jorden. 

  Hvordan skal Japansk Kirsebær passes og plejes? 

  I de første år efter udplantningen, skal der vandes rigeligt. I sommerperioder er det vigtigt, at træet får masser af vand, men hvis træet står i en periode med meget regn, mindskes behovet for vand. 

  Hvis træet er plantet i næringsfattigt jord, har træet brug for gødning, men hvis det derimod er plantet i næringsrig jord, finder træet ud af selv at finde næring. 

  Sætter de japanske kirsebærtræer frugter?

  De Japanske kirsebær sætter for det meste ikke frugter, hvilket er en smule misvisende i forhold til navnet. Dette skyldes at de fleste sorter er forældet. 

  Hvilke sorter findes der?

  Vi har et rigtig godt, stort og bredt udvalg af forskellige Japanske Kirsebær, men her er nogle af det mest populære:

  Japansk Kirsebær (Prunus serrulata ‘Kanzan’) - ‘Kanzan’ sætter smukke rosarøde blomster i april-maj, har fine grønne blade og en flot bred krone. 

  Japansk Kirsebær (Prunus serrulata ‘Royal Burgundy’) - ‘Royal Burgundy’ sætter flotte, mellemstore og sart lyserøde blomster i maj, og har et flot purpurrødt løv. 

  Japansk Kirsebær (Prunus serrulata ‘Pendula Rubra’) - ‘Pendula Rubra’ sætter smukke, mellemstore blomster i maj, som har en kraftigere rosarød farve. 

  Japansk Hængekirsebær (Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’) - ‘Kiku-shidare’ er en hængekirsebær, og det helt unikke ved denne sort er, at grenene har denne ‘hængende’ effekt, som ser rigtig idyllisk ud. Den sætter flotte, mellemstore og rosarøde blomster fra april-maj.

  Japansk søjlekirsebær (Prunus serrulata ‘Amanogawa’) - ‘Amanogawa’ er en søjlekirsebær, og denne har et unikt udseende, da grenene danner et søjleformet træ. Træet sætter mellemstore, sartrosa blomster, som blomstrer fra maj. 

  Japansk Bjergkirsebær - (Prunus nipponica ‘Ruby’) - ‘Ruby’ er igen anderledes fra det almindelige japanske kirsebærtræ, da træet har en tragtformet krone og stift oprette grene. Træet får talrige enkle, lyserøde blomster, som blomstrer i april.