Paradisæble

Paradisæble er populært i de danske haver, og dette er ikke underligt, da træet sætter de smukkeste blomster, og de saftigste æbler. Paradisæble eller Malus, som er den latinske betegnelse, kan med fordel plantes på små steder, da den ikke bliver specielt stor eller bred. Paradisæble er derfor meget populært at plante i forhaven, da den her ser rigtig flot og idyllisk ud, uden at overskygge resten af huset. På denne måde kan andre også få et glimt af de smukkeste farver, som træet har ved hjælp af blomster og frugter. Fuglene er også helt vilde med paradisæble og dette er ikke underligt, når de sætter disse lækre frugter, der gør, at fristelsen bliver ekstra stor. Køb paradisæble nedenunder, og glæd dig selv og havens fugle med lækre frugter, og et smukt blikfang. Læs mere om pasning og plejning, beskæring, plantning og de forskellige sorter af paradisæble nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 64

  Side
  pr. side
  1. Paradisæble (Malus 'Makamik') 200-250 cm
   1.198,00 kr
   op til 20% rabat
  2. Paradisæble (Malus 'Makamik') 250-300 cm
   1.498,00 kr
   op til 20% rabat
  3. Paradisæble (Malus 'Makamik') 300-350 cm
   1.898,00 kr
   op til 20% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  Varer 1-36 af 64

  Side
  pr. side

  Paradisæble er en idyllisk plante i haven, og dette lægger navnet heller ikke skjul på. Træet skaber ro i haven, og kan med fordel placeres udenfor et vindue, så du kan følge med dens udvikling hele året rundt. Paradisæble kan skabe skygge hvor den bliver placeret, og dermed kan den med fordel placeres som parasol over et bord-/bænkesæt el.lign. Generelt kan med fordel placeres på små steder, hvor der ikke er meget plads, da det er et forholdsvist lille træ, og dermed ikke generer udsigten til naboen eller havens mange andre smukke planter. 

  Som træ bliver paradisæble 3-6 meter højt og har en krone størrelse på 2-4 meter i diameter. nogle sorter af paradisæble, bliver kun så høje, at de er lave buske, og på den måde, kan paradisæble sagtens fungere som hækplante. 

  Paradisæble sætter utallige af smukke hvide/rosa blomster, som springer ud i maj. Den får også utroligt lækre, saftige og skinnende æbler, som ses i efteråret. Disse æbler er kendt for at ligne stor bær, og derfor går de også under navnet bæræbler. Æblerne bliver op til 5 cm. Paradisæble er en hårdfør plante. 

  Skal paradisæble beskæres? 

  Paradisæble skal som udgangspunkt ikke beskæres, men hvis du alligevel har et ønske om at styre tilvæksten og udseendet på planten, skal dette ske i juni-september, da netop denne tid på året er her hvor sårene fra beskæringen, har flest kræfter til at hele. Hvis du finder beskadiget grene eller kronen bliver for tæt, så sollys til planter under træet bliver dækket, kan træet også med fordel beskæres.

  Hvor, hvordan og hvornår skal paradisæble plantes?

  Paradisæble kan tåle både sol og halvskygge, men for at få det største udkomst af modne æbler og blomster, anbefaler vi, at paradisæble placeres på en solrig placering. Bier og andre insekter, som hjælper til med bestøvningen af træet, er også med til at øge mængden af frugter. Det er også særligt vigtig, at træerne ikke plantes i jord, hvor der har stået et æbletræ indenfor de seneste 10 år, da jorden vil være træt og drænet for vigtige næringsstoffer, som de nye æbletræer har behov for. 

  Når du skal plante træet, skal du:

  • grave et hul, som er stort nok til rodklumpen

  • fylde hullet med vand inden du sætter planten i, og lade det trænge ned i jorden, så plantehullet bliver gennemvædet

  • placere planten i hullet, så den har den højde den ankom i, og fyld jord i hullet

  • træde forsigtigt på jorden omkring hullet, så træet står fast, og vand til sidst planten rigeligt, så rødderne får mest muligt kontakt med jorden. 

  Stedsegrønt bunddække er ideelt at plante under paradisæble, da disse komplimenterer hinanden rigtig godt, samtidig med at æbletræet tillader bunddækket at få sollys. 

  Hvordan skal paradisæble passes og plejes?

  I det første år efter plantning skal der vandes rigeligt, så træet kan etablere sig ordentlig og få et stærkt rodnet. Ellers kræver paradisæble ikke særlig meget opmærksomhed. Vandingen klaren naturen selv, dog skal der vandes, hvis der er tørt eller varmt over en længere perioder, så det er vigtigt at være særlig opmærksom i sommermånederne.

  Gødning er heller ikke nødvendigt, hvis den i forvejen er plantet i en næringsrig jord. Hvis plante dog begynder at hænge og se trist ud, kan dette være et tegn på mangel af næring, og her er det nødvendigt for planten at få gødning, hvis den skal overleve. 

  Hvad kan paradisæblerne anvendes til?

  Frugterne på paradisæble er prydæbler, men de er også ideelle at bruge i maduniverset til mange forskellige ting såsom gelé, marmelade, likør, madlavning og mange andre ting, hvor disse æble sætter et spændende præg på mad- eller drikke oplevelsen. Frugterne bliver modne til foråret, hvor de får en rødlig eller gullig farve alt efter hvilken sort der er tale om. Er du i tvivl om dine lækre paradisæble er modne, kan du med fordel dreje et æble en omgang, og hvis æblet slipper stilken, er det modent. Hvis ikke må du vente lidt endnu med at sætte tænderne i de saftige og indbydende paradisæbler.